Отстраняването на Иван Гешев: Тестът за еманципираност на ВСС с "малък шанс" за успех Снимка: © Getty Images

Искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев "няма големи шансове" за успех, но ще представлява тест за членовете на Висшия съдебен съвет.

Това каза служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който в петък внесе официално предложение за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

То е направено на база на доклад на вътрешния министър Бойко Рашков, който твърди, че има достатъчно данни за това, че главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт с показните си акции в президентството и неправомерно е разгласявал информация, събрана със СРС в рамките на досъдебни производства - вкл. срещу президента Румен Радев и неговия съветник Пламен Узунов.

Стоилов признава, че няма високи очаквания към действащия ВСС по този казус, но самият той не е можел да пренебрегне доклада за нарушенията.

"Аз трябва да се опитвам да проявявам обективност, защото съм единствения министър, който работи пряко със съдебната власт. Аз не смятам, че шансовете са големи ВСС да се произнесе по поставеното предложение. Това ще покаже обаче дали те са еманципирани", каза той пред БНТ. "Ние не сме изправени само пред формално юридическо съответствие, а ние по някакъв начин трябва да определим стандарт за отговорност на хората, които стоят начело на институциите".

Скептична прогноза даде и бившият правосъден министър Антон Станков в интервю за bTV.

"Не мисля, че искането, което е внесъл Янаки Стоилов, ще се увенчае с успех. И то не поради някакви юридически проблеми - а по-скоро поради стабилните мнозинства във ВСС, които видимо са на страната на главния прокурор", казва Станков.

Той обръща внимание, че за разлика от дисциплинарните производства срещу други магистрати, процедурата за установяване на дисциплинарни нарушения на главния прокурор няма детайлно разписани правила.

"ВСС има няколко избора пред себе си. Първият е в едно заседание да "отупа" въпроса и да го приключи. Вторият начин е да приеме временни правила за разглеждане на това предложение, защото такива липсват. Ако ВСС реши да приеме тази процедура и излезе с решение, че фактите от министъра на правосъдието се установяват, тогава той има право да предложи на президента да прекрати предсрочно мандата на действащия главен прокурор", каза той.

Междувременно президентът Румен Радев отново настоя за оставката на Иван Гешев от ръководството на прокуратурата.

"Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. И очаквано неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни. Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места в областта на държавата. Знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха страната ни, оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта. Това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор. Това е закономерен резултат от всичко случило се до момента", каза той в събота.

Говорителката на Иван Гешев Сийка Милева окачестви като "обидно" предложението на служебния министър във ВСС.

"Наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай - Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски", както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите", беше нейният коментар.


;


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024