Крилото на Доган в ДПС отказва да участва в заседанията на парламентарната група

Депутатите от ДПС, гласували "против" проектокабинета "Желязков", спират да участват в заседанията на парламентарната група на партията, тъй като смятат, че ръководството на групата не е избрано легитимно.

Това се разбира от позиция от името на "народните представители, подкрепящи Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган".

Парламентарната група на ДПС се събира във вторник, за да решава какво да направи с предстоящото връчване на втория мандат за съставяне на ново правителство.

Тя е доминирана от депутатите, които останаха лоялни на един от двамата председатели на партията - Делян Пеевски (засега са 29 души, в които влиза цялото ръководство на групата), след изключването на Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Айсел Руфад.

Според 17-те депутати, подкрепящи Доган, сегашното ръководство на парламентарната група, начело на което е Пеевски, няма необходимата легитимност. Затова няма да участват заседанията ѝ до произнасянето на почетния председател на ДПС.

"В подкрепа на това подчертаваме, че не са спазени указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група - 1. Джевдет Чакъров и 2. Делян Пеевски," се посочва в позицията.

Верните на Доган депутати настояват и двамата съпредседатели да участват в преговорите, всички решения да са подписани от двамата, включително с техните подписи да се легитимира всичко в едно евентуално правителство.

"Подчертаваме, че вземането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията," казват още те.

Че може да има и преговори за правителство с втория мандат намекна преди ден Делян Пеевски. Той обяви, че ще бъдат изпратени писма до останалите партии в парламента и в зависимост от техните нагласи ДПС може да реши да преговаря за кабинет с втория мандат.

Само няколко дни по-рано позицията му беше, че Движението трябва да върне незабавно неизпълнен мандат за правителство на президента Румен Радев и бързо да се отиде на нови избори.

В понеделник Пеевски беше събрал на среща ръководители на областните структури на партията, които пък се оплакаха от натиск от страна на другия съпредседател - Джевдет Чакъров. Заплашиха и да подадат жалби срещу него.

Пеевски се оплака от натиск на Чакъров над областни структури


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024