Отвън старо BMW 2002, отвътре нова Tesla: Процъфтяващият бизнес, който прави бензиновите коли електрически Снимка: © Screenshot

Интересът към електрическите превозни средства чупи рекорди, като през 2022 г. продажбите на нови електромобили и хибриди са се увеличили с 55% в сравнение с предходната година, по данни на Международната агенция по енергетика. Въпреки това днес по пътищата все още има много бензинови превозни средства и вероятно още дълго време ще се движат. Любопитна тенденция обаче се надига все повече и привлича вниманието, поставяйки въпроса за бъдещето на старите коли.

Една процъфтяваща индустрия вдъхва нов живот и мощност на автомобилите с вътрешно горене, като ги преобразува в електрически. Както магазините, така и общността на пазара на резервни части се разрастват значително, за да отговорят на новото търсене.

„Това е BMW 2002 от 1976 г. – наистина забавен за шофиране автомобил, но с недостатъчно мощност“, дава пример Майкъл Брим, основател и главен изпълнителен директор на EV West, пред CNBC. Той разказва как собственикът му е решил да му вдъхне нов живот, като го оборудва със задвижване на Tesla с 550 конски сили.

Магазинът на Брийм, базиран в Сан Диего, Калифорния, е един от първите пионери в областта на преустройството на електрически превозни средства. Станал е толкова популярен, че се чака четири до пет години, за да се влезе в него.

„Да се занимаваш с електромобили в момента е като да се занимаваш с компютри през 90-те години на миналия век... Искаме този преход към устойчиви горива да бъде забавен и вълнуващ за хората, които са част от автомобилната култура и автомобилните ентусиасти“, казва Брим.

В допълнение към магазините за преоборудване, съществува и бързо нарастваща общност от механици, които сами се заемат с тези проекти. Сложността на електрическите превозни средства може да бъде плашеща, но това не е спряло 14-годишната Франсис Фарнъм, която работи по преустройството на Porsche 914 от 1976 г. Тя се сдобива с автомобила преди три години и документира процеса в своя канал в YouTube, Tinkergineering.

„Винаги съм искала електромобил, а майка ми има BMW i3“, споделя Франсис. „Надявам се това, което правя с нея, да доказвам, че не е твърде трудно ... Аз просто правя това в задния си двор с баща ми.“

Наскоро тя завършва грундирането на автомобила за боядисване и се готви да го възстанови. Интернет общността около модела 914 съпътства с помощ и съвети нея и баща ѝ в целия процес. За да се научи как да работи с електрическите системи, тя посещава курс в Legacy EV, магазин за следпродажбено обслужване на електромобили, който я запознава с тънкостите на преустройството.

Изглежда, че екосистемата на пазара на резервни части се разраства с такива, насочени към електрическите превозни средства, за да подкрепи хора като Франсис, които искат да създадат свой собствен електрически автомобил. Играчи като Ford и GM предлагат компоненти за преоборудване на електромобили, докато в тази област навлизат и няколко други компании. Асоциацията Specialty Equipment Market Association, търговска организация, която представлява производителите и търговците на автомобили, заяви, че засича експоненциално нарастване на броя на продуктите, ориентирани към електрическите превозни средства на пазара.

„Преди две години започнахме да организираме секция за електрически превозни средства на изложението SEMA“, каза Майк Спаньола, президент и главен изпълнителен директор на SEMA. „Тя беше 2000 квадратни метра. Миналата година бе 22 000 квадратни метра... Сигурен съм, че през следващите пет години тя ще достигне 100 000 квадратни метра.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024