Отвличания и смъртни заплахи: тъмната страна на емира на Дубай Снимка: © getty images

Емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум бе признат за виновен от Върховния съд в Лондон (едно от трите висши съдилища) по обвинения за отвличане на две от дъщерите си - Шамза и Латила. Ал Мактум е обявен за виновен и в отправяне на заплахи по адрес на бившата си съпруга принцеса Хая Бинт ал-Хюсеин, която е полусестра на лидера на Йордания Абдула II бин Ал-Хюсеин.

Съдът постанови, че има доказателства включително и за изтезания по единия от случаите, за които емирът на Дубай е обвинен.

Това решение на съда не може да подведе Ал Мактум под наказателна отговорност, но несъмнено е голям удар по репутацията му. А тя доскоро бе безупречна.

Кой е шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум?

70-годишният милиардер е популярен в западната преса заради инвестициите си в конната езда. Шейх Мохамед е собственик на конюшните „Годолфин“, чиито коне участват в най-престижните надпревари.

Според мнозина той е човекът, който превръща спорта в световна индустрия. От 1992 г. конете му са спечелили над 6 000 състезания, а марката „Годолфин“ разполага с помещения в Англия, Ирландия, Австралия, Япония и САЩ.

Мохамед бин Рашид Ал Мактум е и в основата на трансформацията на Дубай в една от водещите бизнес и туристически дестинации в глобален план.

По време на управлението на баща си Рашид Бин Саид ал Мактум (р.1912 - 1990) той е министър на отбраната и участва дейно в изготвянето на плановете за развитие на икономиката на Дубай отвъд нефтените приходи.

След 1990 управлението на емирството се поема от най-големия му брат Мактум, но след смъртта му през 2006 Мохамед става политически лидер на Дубай и вицепрезидент и министър-председател на Обединените Арабски Емирства.

Само две години по-късно в Дубай бе открита най-високата сграда в света Бурдж Халифа, бе изграден най-големия по размери мол в света и бе прокарано метро.

Шейхът има 25 деца от различни жени.

Тъмната страна на емира

Не всичко свързано с него обаче е толкова успешно. В личният му живот ситуацията е много по-различна.

През 2004 г. дъщерята на покойния крал на Йордания Хюсеин принцеса Хая Бинт ал-Хюсеин става в шеста съпруга на Мохамед бин Рашид Ал Мактум, като ражда две от децата му.

Макар семейството да изглежда в прекрасни отношения, през 2018 г. шейха Латифа (една от дъщерите на Мохамед от друг брак), публикува видео, в което споделя, че е била задържана насила в продължение на три години и е жертва на физическо насилие след опит да избяга от ОАЕ през 2002 г.

Клипът е публикуван, докато Латифа прави нов неуспешен опит за напускане на страната с надуваема лодка и яхта. Принцесата обаче е спряна от в индийски води, и върната насилствено от специалните части на Дубай. Във видеото, дълго 39 минути, Латифа опитва да обясни защо не иска вече да стои затворена в "златния кафез". Тя говори и за деспотичния характер на своя баща, както и за мъченията, на които е била подложена след първия опит за бягство - именно тях британският съд признава за "физическо насилие".

Скандалът с Латифа е потулен, като управляващите в Дубай заявяват, че младата жена е станала жертва на експлоатация и вече е „в безопасност“. Латифа е втората дъщеря на емира на Дубай, която прави опит да се откъсне от него. През 2000 г. шейха Шамса (родена през 1981 г.) e отвлечена в Кеймбридж и върната обратно в Дубай.

Съпругата на емира принцеса Хая защитава официалната версия за инцидента с Латифа - "отвличане с цел подкуп". Тя дори покани в Дубай бившия комисар на ООН по правата на човека Мери Робинсън, за да докаже, че дъщерята на емира е добре, а външно министерство на ОАЕ публикува снимки от тази среща.

През април 2019 обаче принцеса Хая също напусна тайно страната с двете си деца в посока Европа. Дъщерята на краля на Йордания има дългогодишни връзки с континента: тя е завършила висшето си образование в Оксфорд, редовно посещава състезанията по конни спортове във Великобритания в качеството си на професионален атлет и президент на Международната федерация по езда, познава се с членовете на британското кралско семейство.

Съдебен процес

След неколкократни смъртни заплахи, Хая завежда дело пред Върховния съд на Великобритания, в което търси закрила за себе си и децата си - Джалила (12 г.) и Зайед (7 г.). Според нея има риск те също да бъдат отвлечени или евентуално да бъдат принудени да сключат брак, като целта ѝ е да предотврати това и настоява да получи пълно попечителство.

Започва процес, в който се търси истинността на обвиненията в сплашване, както и на твърденията за отвличане и задържане насила на по-големите дъщери на Мохамед бин Рашид Ал Мактум - Латифа и Шамса.

В показанията си принцеса Хая казва, че на два пъти е намирила оръжие върху възглавницата си. Веднъж в имението й е кацнал хеликоптер, като пилотът - пратеник на емира на Дубай - я е заплашил, че ще я отведе в затвор в пустинята. До последно шейх Мохамед се опитва да предотврати огласяването на присъдите.

В четвъртък съдът обяви, че всички обвинения вече са се превърнали в потвърдени факти, а емирът на Дубай е лъжесвидетелствал пред разследващите. Следствието е доказало, че Латифа и Шамса продължават да бъдат лишавани от своята свобода.

Реакцията на шейх Мохамед бе следната: „Не ми бе позволено да участвам в процеса на изясняване на фактите от съда. Това доведе до публикуването на заключение, което несъмнено разказва само едната страна на историята.“

Въпреки да отрича решенията на съда, емирът на Дубай е инструктирал адвокатите си да не ги обжалват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024