Отворете училищата, пък който иска от властимащите да си стои по кръчмите Снимка: © Дарик радио

Коментар на водещия на Дарик радио Кирил Вълчев от предаването "Седмицата".

България трябваше да посрещне 24 май с отворени училища. Отворете училищата! Не спирайте децата от училище – от началното до висшето, пък който си иска от властимащите да си стои по кръчмите, плащайки два пъти по-нисък ДДС за салата и кебапчета отколкото се плаща за чиновете и компютрите в учебните стаи.

Дайте шанс на децата и родителите да изберат дали да завършат през юни или при втора възможност през август – както има втора сесия за матурите в гимназията и за изпитите в университетите. Но не властимащите да избират дали и кога да учат децата ...

Най-малкото в училище децата ще научат по биология за своето тяло и болестите и как да се пазят от зарази.

Знанието трябва да управлява живота в България! Не коронавирусът, не болестите въобще.

Тези хора, на които каквато и болест определя същността на живота им, са най за оплакване. Бетовен не би станал един от най-великите композитори, ако беше оставил животът му да се води от глухотата. Достоевски не би написал едни от най-великите романи, ако беше мислил само за епилепсията си. Парализираният Хокинг не би станал един от най-великите физици. Човек винаги е живял със заболявания, но никой не е останал в историята заради болестта си.

Знанието трябва да управлява живота в България! Не Бойко Борисов, нито Румен Радев, или който и да е друг политик.

Страна, в която политиците определят живота докато броят при чие управление са умрели повече хора, никога не е била успешна страна.

Успешни са страните, в които политиците са оставили живите в нея да определят сами живота си според знанията си. Да зависи животът ти от подаяние под формата на някаква субсидия от властимащ, който да ти определя какво да създаваш и какво не – това е не по-малко ужасно от съществуването ти да се определя изцяло от някаква болест.

Такъв управник, който повтаря, че всичко в живота на управляваните – даже раждането на нов живот – зависи от него и трябва да му благодарят, се е разболял по-лошо отколкото от вирус. Ваксина срещу самозабравата на такива властимащи, за съжаление, имат не всички държави по света – тази ваксина е свободният избор да свалиш от власт такъв управник. А най за окайване са народите, които като антиваксъри не използват тази ваксина. И избират да ги водят такива управници, които – макар и да са ходили на училище – не са научили много.

Знанието трябва да управлява живота в България! Не Васил Божков, нито Делян Пеевски, или който и да е друг от първенците по богатство в България днес.

Страна, в която най-богат човек се става с хазарт или лавки за продажба на лотарийни талони, е бедна страна. Защото богатството в нея се крепи на случайност, а не на принцип и потенциал. В нея залогът е каква мръсна тайна на властите и богатите ще се окаже на масата всеки следващ ден, а не следващ естествен успех, постигнат в реда на нещата.

Знанието трябва да управлява живота в България, не медиите.

Още повече в страна, в която в много медии има само една гледна точка. Защото такава страна е едноока. И напълно ослепява, когато водачите й се вбесяват, ако видят някъде отворени и двете очи да гледат другаде, освен към тях.

Свободата да имаш всички гледни точки е отговорът на въпроса кое определя живота:

Знанието! Защото „човек вижда толкова, колкото знае“ – както казва Гьоте.

Знанието трябва да определя живота на всеки. Ако знаеш малко, ще се криеш от всичко непознато като от поредния коронавирус …

Ако цял живот си знаел да бъдеш пазач, ще искаш да превърнеш всички в затворници и ще искаш да ти благодарят, че ги пазиш …Ако си учил да водиш войни, ще гледаш да броиш трупове …Ако знаеш да играеш покер, ще блъфираш всички, за да печелиш даже без да имаш печеливши карти …Ако си затворил едното око, ще знаеш само половината свят и ще ти се замъгляват истинското и фалшивото.

Вярно, Бог определя кому колко да се даде от слънцето на знанието и колко от него да огрее в душата му.Но оставете Бог да даде от слънцето на знанието на децата.

Позволете първи по богатство в България да са хора като Бил Гейтс и Стив Балмър с Майкрософт, Илън Мъск с Тесла, Джеф Безос с Амазон, Стив Джобс с Епъл, Марк Зукърбърг с Фейсбук, Джак Ма с Алибаба, Лари Елисън с Оракъл, Лари Пейдж и Сергей Брин с Гугъл, Майкъл Дел с компютрите Дел ... Те са най-богатите хора не само в собствените си страни, а и в света ...

А у нас най-богатите – крепени от управници, които пишат с правописни грешки – са с бизнеси, които не създават със силата на знанието и науката нещо ново и носещо прогрес за човечеството ...

Време е това да се промени! Затова отворете час по-скоро училищата – от началните до висшите.

Макар българските властимащи вече да останаха в историята как отвориха всичко след извънредното положение заради коронавируса – от моловете до фитнесите – но не и училищата и университетите. А България трябваше да посрещне 24 май с отворени училища!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024