Отвориха завещанието на Берлускони. Контролът върху империята отива у две от петте му деца Снимка: © Getty Images

Почти месец след смъртта на Силвио Берлускони завещанието на бившия италиански премиер бе отворено и вече е ясно кой как ще го наследи. Двете му големи деца от първия брак – Марина и Пиер Силвио – ще си поделят мажоритарния контрол върху бизнес империята, основана от него.

Марина и Пиер Силвио Берлускони, които вече имат изпълнителни функции в някои сегменти от бизнеса на баща си, ще притежават равни дялове на обща стойност около 53% от семейния холдинг Fininvest, потвърди източник.

Марина е председател на Fininvest, докато Пиер Силвио отговаря за телевизионния бизнес MFE-MediaForEurope, който отдавна е перлата в короната на фамилията.

По-рано петте деца на Берлускони заявиха в изявление, че „никой от акционерите няма да има пълен индивидуален непряк контрол върху Fininvest SpA, упражняван преди това от баща им“.

Барбара, Елеонора и Луиджи Берлускони, трите му деца от втория му брак, са по-малко ангажирани в семейния бизнес.

Берлускони, който почина на 12 юни на 86-годишна възраст, е взел решението си за наследяване още през 2006 г., показва копие от завещанието, видяно от Reuters. Той е подписал завещанието си с думите: „Благодаря, много любов на всички вас, вашият баща“.

Акциите от клас B на MFE на Миланската фондова борса се понижиха след оповестяването на завещанието, като загубиха около 0,4% днес.

По-рано книжата поскъпнаха в очакване, че семейството може да продаде своя дял. Главният изпълнителен директор на MFE Пиер Силвио Берлускони обаче заяви тази седмица, че тази опция никога не е била обсъждана и компанията ще се придържа към плановете си за растеж в Европа.

„Изглежда, че се върви към приемственост в управлението на MFE, което намалява спекулативната привлекателност на акциите“, пишат анализаторите на Equita в бележка.

Според копието на завещанието Берлускони оставя по 100 млн. евро (109 млн. долара) на Марта Фасина, негова партньорка към момента на смъртта му, и на по-малкия си брат Паоло.

Той оставя и 30 млн. евро на Марчело Дел'Утри, негов дългогодишен бизнес партньор и близък приятел, който през 2014 г. бе осъден на седем години затвор заради връзки с мафията.

Финалният вариант на завещанието е с дата 19 януари 2022 г., което съвпада с един от случаите, когато Берлускони бе приет за лечение в миланската болница „Сан Рафаеле“. По същото време, след като вече четири пъти е бил министър-председател, лидерът на консервативната партия „Форца Италия“ проведе неуспешна кампания за президентския пост в Италия.

Берлускони, основал бизнес империя за недвижими имоти, а след това и телевизия, почина в Милано. Той страдаше от левкемия.

Според италианското законодателство децата имат право да наследят две трети от богатството на родителите си на равни части, докато починалият може да се разпорежда с останалата една трета по свое усмотрение.

Берлускони е собственик и на италианския футболен клуб от Серия А „Монца“. Сред имотите му е и вила „Сан Мартино“ в град Аркоре, близо до Милано, където прахът му се съхранява в семейния мавзолей. Сред имотите му е и вила „Чертоза“ на Коста Смералда в Сардиния, където е приемал лидери като руския президент Владимир Путин и бившия британски министър-председател Тони Блеър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023