Отзованият от Валенсия Пламен Георгиев се обяви за жертва на реваншизъм

Отзованият генерален консул във Валенсия Пламен Георгиев обяви, че смята отстраняването си за "реваншизъм".

В сряда Георгиев беше принуден да напусне дипломатическата служба, която заемаше от лятото на 2019 г. Той твърди пред bTV, че е научил за решението на правителството от медиите и все още не е информиран официално.

"Отзоваването ми е реваншизъм, свързан с интересите, които съм засегнал с предишната ми работа - и като прокурор, и като ръководител на КПКОНПИ", казва той пред телевизията.

Пламен Георгиев беше принуден да напусне поста си в антикорупционната комисия след дълъг отпуск, след като се оказа, че е пропуснал да декларира пълната площ на триетажния си апартамент, а в него има незаконна надстройка.

Сега той твърди, че "Апартаментгейт" бил "измислен конфликт", а спорният имот е необитаем.

"Съседът отдолу буквално не може да живее, защото след като се бутна навесът, стана една огромна влага. Аз купих просто един апартамент. Терасата е правена 10 години по-рано и очевидно е имало защо да бъде направена, защото сега човекът отдолу е наводнен", обяснява той.

Пламен Георгиев беше назначен за консул във Валенсия по изключение през октомври 2019 г. Той няма дипломатически ранг, но правителството „Борисов 3“ се позова на Закона за дипломатическата служба, който определя две възможности за изключение.

Първото е да става дума за изявена личност, „която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България“. Втората – да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен "магистър", да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.

През 2019 г. Бойко Борисов лично защити назначението на Георгиев на дипломатическа служба, като каза, че той имал "достатъчна езикова подготовка".


Кабинетът отзовава Пламен Георгиев, който стана консул във Валенсия след "Апартаментгейт"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024