Божков за Пеевски: Той е най-хлъзгавият член на мафията, ръката му е навсякъде

Бизнесменът Васил Божков, който е под домашен арест след връщането си от Дубай, намекна, че отново смята да се занимава с политика и тръгна в пряка атака срещу Делян Пеевски.

Той го обяви за "най-хлъзгавия и най-труден член на мафията", като разказа, че бил заплашен от депутата от ДПС, когато заявил интерес да купи Нова ТВ от старите ѝ собственици - шведската компания MTG.

В близо едночасово интервю в дома му, което даде за „Свободна Европа“, обаче Божков не даде никакви нови доказателства за твърденията си, че е бил жертва на рекет от Бойко Борисов и Владислав Горанов - а не съучастник в по-голяма корупционна схема. В няколко изказвания той даде да се разбере, че предпочита тактически да чака смяна на властта, отколкото да предприема други действия след отказа на прокуратурата да образува дело срещу Борисов.

„Ако обжалвам и се потвърди решението за прекратяване на разследването, това ще го прекрати завинаги, а така има шанс в следващите две години прокуратурата да погледне по-сериозно и да повдигне обвинения на Борисов. Всички говорят за съдебна реформа, нека видим. Има някаква надежда. Иначе Бойко го изпираме напълно“, заяви Божков.

Пликовете с пари

Това, което той повтори, бяха твърденията, че е предавал пари в пликове на PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова в офиса си - но отрича да пази преки доказателства като видеозаписи, например.

"Аз не съм такъв човек - да записвам, после да държа и да изнудвам хората, да ги компрометирам с това", беше обяснението му.

Думите на Божков обаче противоречат на други официални свидетелски показания на негови служители, които твърдят, че понякога парите са оставяни при охраната, или в стаята за видеонаблюдение.

От тях става ясно, че не само Арнаудова, но и съпругът ѝ (член на ръководството на "Булгартрансгаз") е посещавал офиса на Божков за пликовете. Бившият хазартен бос призна, че "бегло" е виждал Делян Димитров и не се интересувал дали той или жена му прибират парите.

Според бизнесмена в пликовете е имало суми, които са били подготвяни по заявка на Бойко Борисов. Теза, която Арнаудова категорично отрича, с аргумент, че може би е взимала картичка или каталог от Божков.

Всеки месец ли е идвала Севи за картичка или каталози? Изкуството и културно-историческо наследство са много далеч от нейните интереси“, каза Божков. По думите му - Борисов или Арнаудова му искали по 20 - 50 000 лева на различни периоди "за мероприятия". Той не се съпротивлявал и си плащал "рекета", защото не искал бизнесът му да фалира. В крайна сметка - случи се точно това.

Пеевски, Домусчиев и Нова ТВ

В целия сюжет се появява и името на бившия собственик на Нова телевизия. Кирил Домусчиев купи Нова ТВ през 2019 година, когато - оказва се - интерес към медията е имал и Васил Божков.

Според бившия хазартен бос това е станало и повод за скандал с Делян Пеевски, който по думите му бил фактически „пълноправен партньор“ в Нова телевизия по времето на Домусчиев.

Подписът на Пеевски обаче не фигурира никъде.

„Затова е най-трудният и най-хлъзгавият член на мафията. Той не е поставил нито един подпис, но де факто ръката му е навсякъде. Може да е държал дялове чрез подставени лица“, каза Божков.

"Каза ми да не я купувам, защото тръгвал срещу мен, и такива подобни неща. Щяло да стане страшно. Казах ОК, щом ви е толкова важно. Аз съм летял до Швеция, виждал съм се със собствениците, когато се продаваше Нова ТВ, но решиха да я продадат на Домусчиев", каза още Божков.

Той коментира, че към онзи момент вече било "късно" да опитва да придобие bTV - защото вече бил "в изгнание". Медията също смени собственика си по това време и беше купена от вече покойния чешки бизнесмен Петр Келнер. Божков отрече да е работил с него.

"Много лесно е държавата да определи кой да купи Нова ТВ - казват тук трябва разрешение от КЗК, ще кажем, че има конфликт на интереси и няма да позволим", каза той.

Санкциите "Магнитски" и Пригожин

Божков омаловажи санкционния режим на САЩ, който според него не е засегнал бизнесите и активите на Делян Пеевски - защото е имал достатъчно време да ги прехвърли на други, като майка си или MMA-боец и не е формален собственик. Американските санкции "закъснели" и спрямо самия Божков, иронично обяви той, защото неговите средства в България бяха запорирани от службите още година по-рано.

Това, което той не коментира, е как са се отразили забраните на Министерството на финансите на САЩ към всички банки с доларови операции по света да го обслужват.

Не отрече, че се е познавал с покойния бивш шеф на "Вагнер" Евгений Пригожин - в което не виждал нищо лошо. Двамата се запознали, когато т.нар. "готвач на Путин" още имал само един ресторант с четири маси.

Няколко пъти Божков иронично се подиграваше при споменаването на "евроатлантически ценности".

Божков мислил да се върне в политиката заради "мечтата на всеки тийнейджър"

Най-голямата мистерия, според Божков, бил въпросът защо Борисов и Пеевски са тръгнали срещу бизнеса му: "Няма никаква причина, не съм се бъркал в политиката", обяви той.

Твърдението му обаче не отговаря напълно на истината - Божков сам призна, че е помагал на Делян Пеевски по молба на Симеон Сакскобургготски още по времето, в което бъдещият депутат от ДПС беше шеф на младежкото НДСВ. Спрял да го финансира, когато установил, че той вече "сам печели пари".

Впоследствие Пеевски "съсипал всичко, до което се е докоснал", коментира Божков, като даде пример с "Лафка" и "Булгартабак".

В момента депутатът опитвал да "се изпере пред американските служби и българското общество", за което имал "договорка" с властовата сглобка, обяви Васил Божков. По думите му, Пеевски бил политически "играч", каквито според него били "Да България", за разлика от "наивните, неопитни и алчни" ПП.

На въпрос защо е решил да сезира службите срещу него и Борисов чак когато беше подгонен от прокуратурата - след като основната му защитна версия на "потърпевш от рекет" е невъзможността да потърси закрила от зависимите институции - Божков отклони отговора към намек за подновяване на политическите си амбиции.

"Може би ще започна да се занимавам с политика. И когато вземем властта, променим нещата в тази държав и си я върнем обратно, тогава и службите ще работят, и прокуратурата ще работи, и обикновените българи ще са спокойни. Сега мечтата на тийнейджърите знаете ли каква е? Да заминат от България", каза той.

Не стана ясно дали връщането му в политиката ще е през задочно основаната от него партия "Българско лято", която за последен път се яви на избори през 2021, след което ЦИК отказа да я регистрира заради санкциите срещу Божков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024