Снимка: © bTV

Делян Димитров е едно от основните лица, показани в ефира на сутрешните блокове на 18 март – ден след акцията на ГД „Национална полиция“, при която бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Димитров е член на борда на "Булгартрнсгаз" и съпруг на PR-а на ГЕРБ - Севдалина Арнаудова. Двамата сключиха брак през 2015, като кум им е лидерът на партията Борисов.

Сутринта в петък Делян Димитров обвини МВР, че са извършили ареста на съпругата му, докато 8-годишната им дъщеря била в дома им. „Какво да ѝ обясня – че ние сме престъпници ли? Погазили сме законите и конституцията ли?“, заяви той пред камерите на големите телевизии.

Съпругът на Севделина Арнаудова: Арестуваха я пред детето ни, иззеха телефони и командировъчни

Димитров каза, че ГД „Национална полиция“ иззели телефони, флашки и командировъчни. Намерили и джип, който съпругът на Арнаудова казва, че ползва като служебен. Автомобилът е собственост на фирма „Аркад“, която строи газопровода "Балкански поток”.

Компанията дала коли на лизинг на „Булгартрансгаз“, на Министерството на околната среда и Агенцията по горите, според думите на Димитров. 

Джиповете на "Аркад": Как строителите на "Балкански поток" са раздали коли на МОСВ и "Булгартрансгаз"

Димитров е завършил индустриален мениджмънт в стопанския факултет на ТУ-София. Член е на Управителния съвет на „Булгартрансгаз“ от началото на 2015 г. Малко преди ГЕРБ да отстъпи властта на първото служебно правителство, назначено от Румен Радев, Димитров беше преназначен на поста си (в края на април 2021 г.). Това се случи след конкурс, в който кандидатите са имали едва 10 календарни дни да подадат документи за участие.

В УС на дружеството са още Дарина Колева, която е председател на Съвета, и изпълнителният директор Владимир Малинов.

През 2013 година Димитров е бил в борда на подопечното на тогавашно министерство на икономиката, енергетиката и туризма държавно дружество - Национална компания индустриални зони. Година по-рано е участвал и в управлението на Монтажи ЕАД, собственост на Държавната консолидационна компания, отново под шапката на министерство на икономиката. В периода 21 март 2012 до 13 март 2013 г. министър е Делян Добрев. 

Делян Димитров попадна под вниманието на медиите в средата на 2020 г. Тогава стана ясно, че през юли 2019 двамата със Севделина Арнаудова са си купили къща в с. Бистрица за над 1 милион лева.

Информацията за покупката на имота първи изнесе Атанас Чобанов от „Биволъ“, който публикува снимка на имота от Google Maps и добави извадка от имотния регистър. Тогава пиарът на ГЕРБ каза, че още не се води собственик на вилата, защото половината от сумата била кредит от ДСК, а майка ѝ помогнала за останалата част, като продала апартамента си.

От документите, които тя предостави, стана ясно, че с Димитров са придобили имота за 1 056 148 лева. Съпругът на Севделина Аранудова показа и доходите си от годината, в която е купена къщата - 80 528 лв. от основната му заплата, 22 469 от негова заплата в ГЕРБ (в 43-ото Народно събрание е имал заплата като нещатен сътрудник към групата на ГЕРБ в парламента), 8400 от наем на личен апартамент в Студентски град и 19 558 лв. от продажба на гараж. 

Семейството заяви, че е получило три дарения от майката на Арнаудова, с които е погасило кредита.

В декларацията си за имущество и интереси за 2021 г. Димитров е декларирал апартамент с гараж в София с площ 219 кв. м. Съпругата му е съсобственик.

Той има 12 хиляди лева налични средства от заплата, както и 132 723 лв. банков влог с произход заплата, наем и продажба на апартамент. В декларацията е отбелязан и ипотечен кредит в размер над 231 хил. лв. с правно основание „договор за наем“.

Последно името на Делян Димитров се беше появявало в публичното пространство през юли 2021 г., когато тогавашният служебен министър на енергетиката Андрей Живков поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на държавната „Булгартрансгаз“, намираща се под шапката на БЕХ. Причината – неправомерните действия, свързани с проекта „Балкански поток“.

Мотивите на Живков се базираха на проверка на КЕВР, която установи, че при реализацията на проекта "Булгартрансгаз" не са поискали предварително одобрение от регулатора както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях на консорциумите "Ферощал Балкангаз" и "Аркад". Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката. 

Според проверката - сключените договори за наем от страна на "Булгартрансгаз" са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. към юли миналата година.

В крайна сметка, през август 2021 г. КЕВР глоби държавното дружество с имуществени санкции в размер на 427 413 лв. До смяна на борда не се стигна, вместо това Живков смени директорите на БЕХ.


Кой е адвокат Менко Менков - защитникът на Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"