ГД "Национална полиция" е задържала бившия премиер Бойко Борисов. От МВР публикуваха съобщение за това, че е "в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България". Около 21:30 ч. тази информация беше отстранена от сайта на пресцентъра на МВР.

В 22:30 ч. Борисов бе отведен от полицаи в централата на "Национална полиция". 

Според първата информация на МВР - освен Борисов са задържани бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият депутат Менда Стоянова и PR-a на Борисов Севделина Арнаудова. PR-ът на ГЕРБ Никола Николов обяви, че е говорил по-рано със Стоянова и Горанов, но при тях "няма полиция" и са в домовете си. 

Говорителят на Иван Гешев Сийка Милева обяви, че българската прокуратура не е уведомявана за акцията на МВР. Тя препрати журналистическите въпроси към Европейската прокуратура. 

"24 часа" твърди още, че председателят на ГЕРБ е задържан в дома си в Банкя. Провеждат се и "проверки по неотложност в домовете на представители на едрия бизнес". 

Адвокатът на Борисов Менко Менков беше допуснат в сградата около 21:45 ч., в която се правят обиски. Малко по-късно той излезе от къщата и обяви пред журналисти, че акцията се води по досъдебно производство на полицията, образувано днес. 

"Няма разрешение за претърсване. Ще видим утре кой съд какво ще им одобри", каза още той. 

Той отрича в разследването да е свързана Европейската прокуратура. 

Пред къщата в Банкя се бяха събрали множество депутати и активисти на ГЕРБ, сред които Костадин Ангелов, Младен Маринов, Христо Терзийски, Десислава Атанасова, Вежди Рашидов, Асен Балтов, Маноил Манев, Красен Кралев и др.  

"Условия на неотложност означава, че разследващите да не са имали възможност да стигнат до съд, за да вземат разрешение. Имали са достатъчно време да поискат разрешение", каза още Менков в ефира на бТВ. 

По-късно цялото множество от представители на ГЕРБ се насочи към ГД "Национална полиция". Извеждането на Борисов е станало, докато хората от партията бяха направили жива верига около оградата на къщата му под викове "Оставка" - в един момент дори опитаха да блокират движението на патрулен автомобил на МВР, в който се намираха двама униформени. 

Обвиняемият бивш собственик на "Националната лотария" Васил Божков публикува свое съобщение във Facebook, в което твърди, че е изпратил сигнал и е дал показания пред Европейската прокуратура с "неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България". Божков твърдеше още от 2020 г., че е плащал около 60 млн. лв. на Владислав Горанов и Бойко Борисов през изминалите шест години, докато разрастването на хазартния му бизнес беше толерирано от държавата включително с несъбиране на дължими годишни такси в пълния им размер. 

Премиерът Кирил Петков публикува кратко съобщение във Facebook около 21 ч., което гласи "Няма никой над закона". 

Акцията на МВР се случи часове след посещението на ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в София. 

В съобщението си след края на визитата Кьовеши написа: "Съгласуваност, решителност, готовност за действие. Ключовите думи, които описват много продуктивна визита в България. Днес европейският главен прокурор проведе срещи с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, министъра на правосъдието г-на Йорданова и направи протоколна визита при главния прокурор г-н Гешев". 

Очаквайте подробности. 


ГЕРБ излиза на протест пред Министерски съвет след задържането на Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори