Протестът на ГЕРБ срещу ареста на Борисов се премести от Министерски съвет пред МВР Снимка: © Булевард България

ГЕРБ организира протест пред Министерски съвет от 9 ч. в петък, за да изрази недоволство от ареста на лидера на партията Бойко Борисов. Десетки хора се събраха на жълтите павета и призоваха за "Оставка".

Около 11:15 ч. демонстрантите се насочиха към сградата на МВР, за да "поздравят" вътрешния министър Бойко Рашков за акцията на Главна дирекция "Национална полиция". В същото време ръководителят на вътрешното ведомство е в Народното събрание, където предстои да отговаря на десетки въпроси от парламентарния контрол.

Протестът е малоброен, но от ГЕРБ заявяват, че щял да е "една от много следващи демонстрации" срещу управляващите. Някои от симпатизантите се оплакаха, че били спирани от органите на реда по време на пътуванията си към столицата, "без да има причина за това".

Бившият премиер беше задържан за срок от 24 часа от ГД "Национална полиция" при акция в дома му в Банкя в четвъртък вечер. От МВР съобщиха, че става дума за мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

Борисов прекара нощта в ареста, докато зам.-председателят на партията Томислав Дончев, депутати от ГЕРБ, членове и симпатизанти на партията се събраха пред сградата на националната полиция. Дончев и бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева нарекоха задържането на бившия премиер "политическа репресия".

Зам.-председателят на ГЕРБ заяви в петък сутринта пред Нова ТВ, че "стотици, хиляди симпатизанти на ГЕРБ вече пътуват към София", за да участват в демонстрацията. Към 9:30 ч. вече започнаха да се събират десетки хора на жълтите павета.

"Помните ли онзи юмрук, който се появи там, отсреща? Този юмрук, за съжаление, постигна целта си и вчера беше еманацията на това – държавата да бъде разделена“, каза Александър Ненков, припомняйки свития юмрук на президента Румен Радев през лятото на 2020 г. Ненков заяви, че страната имала "премиер, който е срам и позор за българската държава". "Има и един президент, който направи всичко възможно държавата да бъде разделена".

"Надявам се г-н Борисов да бъде пуснат възможно най-скоро, за да може да говори и да задава въпроси. Това е политическа репресия", смята Дончев.

"Това, което се случва днес, е кулминация на това, което се случваше по време на изборите преди месеци - когато без заповеди за обиск се задържаха хора. На базата на показанията на Кирил Петков е арестуван Борисов и още няколко души от ГЕРБ", каза Караянчева

Адвокатът на Борисов - Менко Менков, обясни, че лидерът на ГЕРБ е задържан в хода на разследване, образувано на 17 март 2022 г. по сигнала на гражданското сдружение "БОЕЦ" от 10 декември 2021 г. Като основание за задържането му е посочен текстът от Наказателния кодекс, който се отнася за изнудване.

Междувременно Дончев потвърди арестите на бившия финансов министър Владислав Горанов и на бившия шеф на пресцентъра на партията Севделина Арнаудова, но не потвърди задържането на бившия депутат Менда Стоянова. Менков направи същото.

Самата Стоянова коментира в четвъртък вечер пред БНТ, че е "шокирана" от случващото се. Тя обясни, че се намира в дома си и е научила от телевизията за всичко. Не е била търсена от полицията, не е била и задържана. В началото на февруари Менда Стоянова беше разпитвана в полицията по сигнал на БОЕЦ.

Дончев попита и защо МВР са свалили съобщението за задържанията, "в което пише имена на хора, които са арестувани, но всъщност не са". "Няма злоупотреба с евросредства", твърди той.

"Нямаме нова информация за арестите. Целта е да се счупи гръбнака на опозицията", каза Дончев пред bTV. "Да няма хора, които пречат на правителството да прави каквото си поиска. Има опасност да се върнем 30 години назад".

Според адвокат Людмил Рангелов бившият лидер на ГЕРБ най-вероятно ще бъде освободен, след като изтече 24-часовият арест. „Най-късно около 22.00 ч. трябва или да го освободят. Другият вариант е прокурор да му вземе мярка задържане под стража за 72 часа. След това Прокуратурата може да го представи пред съда за постоянна мярка задържане под стража”, обясни той в ефира на „Здравей, България" по Нова ТВ.


Политическите реакции след акцията в дома на Бойко Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024