Районният съд в София отмени паричната гаранция от 10 хил. лв на Симона Цанкова – един от спътниците на Кристиан Николов, който е обвинен за причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков след катастрофа.

Според съдия Николай Урумов, след като 21-годишната Цанкова е декларирала, че има отношения с Николов, тя попада в кръга от лица, които имат право да откажат да дават показания. Затова обвинението срещу нея е незаконосъобразно, съобщи БТА.

По-важно значение, според съдията, има обстоятелството, че пред разследващите органи Симона Цанкова не е заявила никакви обстоятелства. Дори и да се приеме, че тя не живее заедно с Кристиан Николов, отказът й да свидетелства сам по себе си не е престъпление. Според закона, в този случай такъв свидетел може да бъде глобен с до 1000 лв., но няма основание да му се търси наказателна отговорност.

Паричната гаранция от 10 хиляди лева на Георги Иванов, който е бил третият човек в автомобила, остава в сила, защото жалбата на адвокатите му не е подадена в срок. Двете решения на съда са окончателни и не може да бъдат обжалвани.

На двамата бяха повдигнати обвинения на 21 април за това, че са затаили истина и не са съдействали на разследващите.

Милен Цветков загина в катастрофа в София на Великден. Тежкият инцидент стана край столичния мол "Парадайс" при сблъсък между два автомобила. Журналистът е спрял на червен светофар, когато отзад го удря кола, марка Audi Q7, управлявана от 22-годишния шофьор Кристиан Николов. Последният е обвинен за извършване на умишлено престъпление, представляващо особено тежък случай, застрашило живота и здравето на множество участници в пътното движение. 

В колата са били Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и Симона Цанкова - приятелка на Кристиан. Тя се е возила на задната седалка на джипа. Напуснала е местропроизшествието веднага след инцидента, но е била задържана по-късно, след като е отказала съдействие на разследването. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети