Районният съд в София отмени паричната гаранция от 10 хил. лв на Симона Цанкова – един от спътниците на Кристиан Николов, който е обвинен за причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков след катастрофа.

Според съдия Николай Урумов, след като 21-годишната Цанкова е декларирала, че има отношения с Николов, тя попада в кръга от лица, които имат право да откажат да дават показания. Затова обвинението срещу нея е незаконосъобразно, съобщи БТА.

По-важно значение, според съдията, има обстоятелството, че пред разследващите органи Симона Цанкова не е заявила никакви обстоятелства. Дори и да се приеме, че тя не живее заедно с Кристиан Николов, отказът й да свидетелства сам по себе си не е престъпление. Според закона, в този случай такъв свидетел може да бъде глобен с до 1000 лв., но няма основание да му се търси наказателна отговорност.

Паричната гаранция от 10 хиляди лева на Георги Иванов, който е бил третият човек в автомобила, остава в сила, защото жалбата на адвокатите му не е подадена в срок. Двете решения на съда са окончателни и не може да бъдат обжалвани.

На двамата бяха повдигнати обвинения на 21 април за това, че са затаили истина и не са съдействали на разследващите.

Милен Цветков загина в катастрофа в София на Великден. Тежкият инцидент стана край столичния мол "Парадайс" при сблъсък между два автомобила. Журналистът е спрял на червен светофар, когато отзад го удря кола, марка Audi Q7, управлявана от 22-годишния шофьор Кристиан Николов. Последният е обвинен за извършване на умишлено престъпление, представляващо особено тежък случай, застрашило живота и здравето на множество участници в пътното движение. 

В колата са били Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и Симона Цанкова - приятелка на Кристиан. Тя се е возила на задната седалка на джипа. Напуснала е местропроизшествието веднага след инцидента, но е била задържана по-късно, след като е отказала съдействие на разследването. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед