Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер Снимка: © Getty Images

Хърватският президент Зоран Миланович не може да стане премиер на страната, каквито амбиции сам обяви, че има, дори ако партията му, която завърши втора на извънредните парламентарни избори в сряда, получи необходимата подкрепа за съставяне на кабинет.

Конституционният съд вече предупреди Миланович, че ако иска изобщо да участва в предизборната кампания, трябва да се откаже от президентския пост, а в петък излезе и с решение, че той няма как да е нито премиер, нито кандидат за такъв, защото това би било в нарушение на принципите на парламентарната демокрация.

"При предлагането на кандидат за премиер участниците в изборния процес трябва да са запознати с този факт, ако се наложи Конституционният съд ще излезе и с допълнително решение," обяви председателят му Мирослав Шепарович.

Според Шепарович през цялото време Миланович е нарушавал предупреждението с изявленията си, че той "е в кампания" и ще е бъдещият премиер на страната.

Самият Миланович отговори, че премиерът се гласува от парламента, но не обясни как възнамерява да действа след забраната.

Миланович и досегашният премиер Андрей Пленкович бяха основните претенденти на изборите преди два дни. Още преди парламентът да се разпусне и да бъде насрочен предсрочния вот, Пленкович и партията му бяха обвинявани в корупция, като в критиките се включи и президенът Миланович.

Пленкович от своя страна обвиняваше Миланович в нарушение на конституцията, заемането на проруски позиции и го наричаше "страхливец" заради нежеланието му да рискува президентския си пост.

Действащият президент е сред хърватските политици, които са против обучение на украински военни в страната, казвали са публично, че "САЩ и Америка" водят война с Русия в Украйна, казвал е, че не одобрява санкциите срещу Москва заради агресията ѝ. Миланович вече беше премиер на страната между 2011 и 2015 г., а мандатът му на президентския пост изтича в началото на следващата година.

Окончателните резултатите дадоха преднина на водения от Пленкович Хърватски демократичен съюз, който получава 61 места в 151-местния парламент. Социалдемократическата партия, чийто бивш лидер е Миланович, има 41 мандата.

И двете партии обаче обявиха готовност да формират правителство, като разчитат на подкрепата на няколко по-малки формации, които влизат в парламента. Според анализатори, ако никой от тях не успее в това, може да се стигне до нови избори заедно с европейските през юни.

Ако си мислите, че гласуваме често, огледайте се при съседите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024