Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер Снимка: © Getty Images

Хърватският президент Зоран Миланович не може да стане премиер на страната, каквито амбиции сам обяви, че има, дори ако партията му, която завърши втора на извънредните парламентарни избори в сряда, получи необходимата подкрепа за съставяне на кабинет.

Конституционният съд вече предупреди Миланович, че ако иска изобщо да участва в предизборната кампания, трябва да се откаже от президентския пост, а в петък излезе и с решение, че той няма как да е нито премиер, нито кандидат за такъв, защото това би било в нарушение на принципите на парламентарната демокрация.

"При предлагането на кандидат за премиер участниците в изборния процес трябва да са запознати с този факт, ако се наложи Конституционният съд ще излезе и с допълнително решение," обяви председателят му Мирослав Шепарович.

Според Шепарович през цялото време Миланович е нарушавал предупреждението с изявленията си, че той "е в кампания" и ще е бъдещият премиер на страната.

Самият Миланович отговори, че премиерът се гласува от парламента, но не обясни как възнамерява да действа след забраната.

Миланович и досегашният премиер Андрей Пленкович бяха основните претенденти на изборите преди два дни. Още преди парламентът да се разпусне и да бъде насрочен предсрочния вот, Пленкович и партията му бяха обвинявани в корупция, като в критиките се включи и президенът Миланович.

Пленкович от своя страна обвиняваше Миланович в нарушение на конституцията, заемането на проруски позиции и го наричаше "страхливец" заради нежеланието му да рискува президентския си пост.

Действащият президент е сред хърватските политици, които са против обучение на украински военни в страната, казвали са публично, че "САЩ и Америка" водят война с Русия в Украйна, казвал е, че не одобрява санкциите срещу Москва заради агресията ѝ. Миланович вече беше премиер на страната между 2011 и 2015 г., а мандатът му на президентския пост изтича в началото на следващата година.

Окончателните резултатите дадоха преднина на водения от Пленкович Хърватски демократичен съюз, който получава 61 места в 151-местния парламент. Социалдемократическата партия, чийто бивш лидер е Миланович, има 41 мандата.

И двете партии обаче обявиха готовност да формират правителство, като разчитат на подкрепата на няколко по-малки формации, които влизат в парламента. Според анализатори, ако никой от тях не успее в това, може да се стигне до нови избори заедно с европейските през юни.

Ако си мислите, че гласуваме често, огледайте се при съседите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024