Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Димитър Гърдев, който е спряган за кандидат-външен министър от квотата на "Има такъв народ", се е "самоповишил" до съветник към комисии на Европейския парламент в официалното си CV, без да е заемал такива позиции.

Това съобщава българското издание на Euractiv, като се позовава на своя проверка в структурите на ЕП и коментар от Гърдев.

Доскорошният депутат от ИТН е посочил в биографичната си справка в сайта на ИТН, че е работил като "съветник в комисиите по външна политика AFET, сигурност и отбрана SEDE" в Европейския парламент.

Оказва се обаче, че в ЕП няма данни той да е бил служител в секретариата на институцията.

Вместо това Димитър Гърдев е бил асистент в българския офис на Елена Йончева, която от 2019 г. е член на Европарламента от БСП. Той казва пред Euractiv, че е "отразявал въпросите AFET и SEDE" - две комисии, в които тя членува като титуляр или заместник.

Елена Йончева е потвърдила пред медията, че е работила с Гърдев между 2019-2020 г., но той не е бил съветник във въпросните комисии, а неин асистент.

Димитър Гърдев е международен секретар на ИТН, работил е в МВнР и в посолството на България в Кипър. Той беше депутат в 45 и 46-то Народно събрание от ИТН-Пловдив, но не успя да спечел мандат на изборите на 14 ноември.

Гърдев беше човекът, който през лятото на 2021 г. косвено разкри, че Кирил Петков е имал двойно гражданство на Канада и България, когато е заел поста като служебен министър на икономиката. Тогава той постави въпрос до министър на външните работи Светлан Стоев за статута на гражданството на Петков - казус, който даде възможност на ГЕРБ да атакува назначението в КС и да спечели делото.

В официалната му биография се посочва още, че е регионален представител на Европейската асоциация за международни отношения, работил е като мениджър "Бизнес риск" във "Виваком" и е автор на книги и аналитични статии в сферата на дипломацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024