Парламентът изпадна в патова ситуация по време на гласуването на първо четене на проектите за промени в Закона за НСО. 

В продължение на 40 минути председателстващата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ) спореше от микрофоните на трибуната с депутатите от "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме" за това дали предложенията им са приети при гласуването или не. 

Скандалите избухнаха по две причини - ГЕРБ, БСП и ДПС не участваха в гласуването, въпреки че някои депутати от групите присъстваха в пленарната зала и формално имаше кворум за водене на заседанието.

Паралелно течеше пленумът на социалистите, който решаваше дали мандатът за съставяне на правителство да бъде върнат на президента. ГЕРБ остави само няколко свои депутати като Десислава Атанасова и Маноил Манов в залата, от ДПС присъстваше Хамид Хамид. 

Междувременно депутатите изпаднаха в остри конфликти относно това дали могат да вземат решение, ако в гласуването са участвали по-малко от 121 души.

При първите два опита да гласуват - независимо че електронното табло показваше наличие на кворум и надпис "Предложението е прието", Кирова го отхвърляше. 

Аргументът: "няма 121 гласа".

Зам.-председателят на 46 НС от ГЕРБ реши да обяви парламентарна почивка, "защото искам да разбера дали предложението наистина минава или не". 

Няколко минути по-късно тя се върна на трибуната под аплодисменти и възгласи "Булката беглец", но отново внесе смут в залата, като каза, че гласуването по проекта на ИБГНИ за промени в закона за НСО не е минало заради липса на кворум. 

Опитът на Кирова да подложи на гласуване втория проект на "Има такъв народ" продължи около 2:30 минути и отново показа формален кворум - 73 от 140 гласували, от които 72 "за". 

И този законопроект обаче беше отхвърлен с решение на председателстващата заседанието, което доведе до избухване на нов скандал. 

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов излезе на трибуната и обяви: 

"Тъй като председателят на НС Ива Митева е на важна среща в нейния кабинет, току-що упълномощи г-жа Виктория Василева да води заседанието". 

Зам.-председателят на парламента на ГЕРБ обаче отказа да освободи мястото си, а вместо това започна поименна проверка на кворума по списък.

Кирова спря да брои депутатите, след като установи, че са налице поне 125 души - т.е. присъстват поне половината от всички народни представители. 

Прегласуването на проекта на ИТН обаче отново "катастрофира" - в гласуването участваха 102 депутати, от които 101 "за". Таблото обяви гласуването за валидно, но Росица Кирова го отхвърли заради това, че са гласували по-малко от 121 народни представители.

В суматохата около трибуната избухна спор и между други две зам.-председателки на парламента - Виктория Василева (ИТН) и Татяна Дончева (ИБГНИ). Василева настояваше, че според правилника на 46 НС едно предложение се счита за прието, ако ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. 

Дончева обаче отговаряше, че "законопроекти могат да се приемат със 121 гласа". 

Последното решение на Росица Кирова беше да прекрати заседанието, без да е ясно дали парламентът всъщност е приел или отхвърлил на първо четене промените в Закона за НСО. 


Тошко Йорданов влезе в конфликт с Ива Митева: "Ако Ви се прибира - прибирайте се"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета