Пълен обрат в ГЕРБ за часове: Партията поиска отмяна на всички зелени сертификати Снимка: © Булевард България

ГЕРБ-СДС ще поискат гласуването на решение, с което здравният министър да бъде задължен да отмени задължителните Covid-сертификати.

Предложението беше направено само часове след като ГЕРБ настояваше документът да стане задължително условие за достъп до сградата на Народното събрание - вкл. за депутати, администрация, журналисти и др. Техните предложения за вкарване на правила в този смисъл бяха отхвърлени след дебати, продължили в два пленарни дни.

От ДБ обявиха, че ще предложат свои собствени текстове за задължителните сертификати в сградата на 47 НС. Според тях ГЕРБ са прокарали предложенията през правилата за дистанционно участие на карантинирани депутати, които нямат нищо общо с въпроса за пропускателния режим в парламента.

ДБ внесоха свой проект за Covid-сертификата като условие за достъп до Народното събрание

Отказът на мнозинството да подкрепи предложенията на ГЕРБ обаче дадоха повод на групата да влезе в офанзива.

"Стана ясно, че има едни богоизбрани - тези, които гласуваха против еднаквите правила за народните представители и всички останали български граждани. Не е допустимо да има изискване за лекари, учители, ученици, сервитьори, бармани, готвачи и други категории работещи български граждани за представяне на зелен сертификат или тест, за да могат да уважат своето конституционно право на труд, а за народните представители това да не важи", обяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ и бивш здравен министър през 2012-2013 г.

Според ГЕРБ предложението им трябвало да мине за гласуване в пленарна зала, независимо че все още не са формирани ресорни комисии, през които би трябвало да се обсъждат подобни проекти.

Текстът на ГЕРБ все още не е публикуван публично от 47 НС, но дори да бъде подложен на гласуване, не е ясно дали може да събере мнозинство.

Против сертификатите са 13-те депутати от "Възраждане" и мнозинството от 25-те души от "Има такъв народ". Дори към тях да се добавят всички гласове на БСП, сборът им ще стигне до едва 64 гласа.

Най-голямата група "Продължаваме промяната" се обявяваше принципно за зелените сертификати, но реши да отложи въвеждането им за сградата на Народното събрание и гласува против първоначалното предложение на Асен Балтов за включването на тази мярка в парламентарния правилник.

"Демократична България" гласува "въздържал се" по същите причини, но Александър Симидчиев настояваше изискването за сертификатите в НС да се приеме на бъдещ етап, когато има "консенсус" сред депутатите.

По време на дебатите в четвъртък от ИТН обвиниха ГЕРБ в непоследователност и двойни стандарти, като напомниха на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че определяше като "дискриминационни за 75% от българското население" Covid-сертификатите, когато те бяха въведени от Стойчо Кацаров.

Изискването за наличие на документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест беше една от малкото мерки, които успяха да дадат тласък на кампанията за имунизиране срещу Covid-19 през есента на 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024