Пълен обрат в ГЕРБ за часове: Партията поиска отмяна на всички зелени сертификати Снимка: © Булевард България

ГЕРБ-СДС ще поискат гласуването на решение, с което здравният министър да бъде задължен да отмени задължителните Covid-сертификати.

Предложението беше направено само часове след като ГЕРБ настояваше документът да стане задължително условие за достъп до сградата на Народното събрание - вкл. за депутати, администрация, журналисти и др. Техните предложения за вкарване на правила в този смисъл бяха отхвърлени след дебати, продължили в два пленарни дни.

От ДБ обявиха, че ще предложат свои собствени текстове за задължителните сертификати в сградата на 47 НС. Според тях ГЕРБ са прокарали предложенията през правилата за дистанционно участие на карантинирани депутати, които нямат нищо общо с въпроса за пропускателния режим в парламента.

ДБ внесоха свой проект за Covid-сертификата като условие за достъп до Народното събрание

Отказът на мнозинството да подкрепи предложенията на ГЕРБ обаче дадоха повод на групата да влезе в офанзива.

"Стана ясно, че има едни богоизбрани - тези, които гласуваха против еднаквите правила за народните представители и всички останали български граждани. Не е допустимо да има изискване за лекари, учители, ученици, сервитьори, бармани, готвачи и други категории работещи български граждани за представяне на зелен сертификат или тест, за да могат да уважат своето конституционно право на труд, а за народните представители това да не важи", обяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ и бивш здравен министър през 2012-2013 г.

Според ГЕРБ предложението им трябвало да мине за гласуване в пленарна зала, независимо че все още не са формирани ресорни комисии, през които би трябвало да се обсъждат подобни проекти.

Текстът на ГЕРБ все още не е публикуван публично от 47 НС, но дори да бъде подложен на гласуване, не е ясно дали може да събере мнозинство.

Против сертификатите са 13-те депутати от "Възраждане" и мнозинството от 25-те души от "Има такъв народ". Дори към тях да се добавят всички гласове на БСП, сборът им ще стигне до едва 64 гласа.

Най-голямата група "Продължаваме промяната" се обявяваше принципно за зелените сертификати, но реши да отложи въвеждането им за сградата на Народното събрание и гласува против първоначалното предложение на Асен Балтов за включването на тази мярка в парламентарния правилник.

"Демократична България" гласува "въздържал се" по същите причини, но Александър Симидчиев настояваше изискването за сертификатите в НС да се приеме на бъдещ етап, когато има "консенсус" сред депутатите.

По време на дебатите в четвъртък от ИТН обвиниха ГЕРБ в непоследователност и двойни стандарти, като напомниха на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че определяше като "дискриминационни за 75% от българското население" Covid-сертификатите, когато те бяха въведени от Стойчо Кацаров.

Изискването за наличие на документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест беше една от малкото мерки, които успяха да дадат тласък на кампанията за имунизиране срещу Covid-19 през есента на 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024