Пълно преобразяване: Италия ще заличава провалите от миналото с млади футболисти на Европейското Снимка: © Getty Images

„Италия вече не произвежда шампиони“ – думите на треньора на „Ювентус“ Масимилиано Алегри след поредните няколко провала на „Скуадра Адзура“ на големите международни форуми, отекват силно преди началото на Европейското първенство по футбол.

След като спечелиха световната титла през 2006, италианците се провалиха на следващите два шампионата, а за този през 2018 дори не успяха да се класират – първият подобен провал от половин век насам. На Европейското записаха финал през 2012, но загубиха от Испания с 0:4, а на последното първенство на Стария континент отпаднаха след дузпи от Германия на четвъртфиналите.

Причината е, че отборът застаря, а в същото време нямаше достатъчно талантливи млади играчи, за да се осъществи плавен преход между поколенията. Сега нещата са съвсем различни – „Скуадрата“ вече има 28 поредни мача без загуба, а в това число направи и серия от 11 последователни успеха.

Треньорът Роберто Манчини е готов за Европейското с нов подход – забавление.

Италия започна на Европейското първенство с победа с 3:0 срещу Турция на „Стадио Олимпико“ в Рим. В лагера на „адзурите“ цари истинско щастие. Всички държави обявиха съставите си за шампионата с прессъобщение или видео на играчите в социалните мрежи. Не и Италия. Местната федерация показа кои ще са участниците в първенството с пищно шоу късно през нощта, излъчено по националните телевизии. От забавление дори не остана време за истинската цел на събитието и обявяването на имената на състезателите стана няколко часа по-късно.

Нападателят Чиро Имобиле, вратарят Джанлуиджи Донарума и крилото Лоренцо Инсинье се превъплътиха в ролята на бек-вокали на известен рапър, други двама национали играха падел с тигани, а треньорът Манчини запя песента, посветена на отбора преди големите финали.

Музиката, игрите и танците в навечерието на важния шампионат замаскираха цялото напрежение, което италианците трябва да усещат заради незадоволителните си резултати през последните години. Такова напрежение обаче може изобщо да няма. „Ние просто ще се забавляваме“, сигурен е Манчини.

Ако върнем лентата с повече от десетилетие назад, ще видим как Марчело Липи сгреши в избора си на състав за Световното първенство през 2010 в Южна Африка. Наставникът избра почти изцяло онези футболисти, които вдигнаха титлата четири години преди това в Германия. Той сам призна грешката си: „Взех ги от благодарност. Твърде късно осъзнах, че някои от тях вече са дали всичко, което имат“.

Това се видя на 24 юни 2010 в Йоханесбург, когато дебютантът на световни финали Словакия надигра действащите шампиони с 3:2 и ги елиминира от надпреварата още в груповата фаза.

Същата тази вечер Липи се яви пред медиите и заяви, че отборът е играл с „ужас в сърцата, главите и краката“. „Не мислех, че можем да спечелим световното, но смятах, че може да се представим по-добре от това. Отговорността е изцяло моя. Това определено не е добър момент за италианския футбол“, твърдеше опитният специалист.

Италианците вече са свикнали на провалите в големите първенства. След като през 2014 бяха елиминирани на първото препятствие в Бразилия, треньорът Чезаре Прандели и двамата изпълнителни директори на федерацията подадоха заявките си за напускане на живо по телевизията. Загубеният бараж срещу Швеция, който остави „Скуадрата“ извън финалите в Русия четири години след това, доведе до премахването на Джан Пиеро Вентура от наставническата скамейка.

Италия циклеше и наставникът на „Ювентус“ Масимилиано Алегри даде някои много добри обяснения. Той заяви, че в школите в страната футболът се преподава като по учебник и е с твърде големи тактически изисквания, които пречат на импровизациите и забавлението на терена.

Паоло Николато – треньорът на отбора под 21 години – смята, че футболната култура в Италия не е толерантна към грешки. Затова, според думите му, местните треньори много трудно дават шансове на най-младите състезатели, които най-често ще допускат неточности.

Думите му са факт. През изминалия сезон имаше само един италиански отбор сред 50-те най-млади тима в топ 20 на европейските лиги – „Милан“. Едва три състава от Апенините попаднаха в топ 100 на тази класация. Само 5% от всички изиграни минути в първенството от страна на елитните италиански тимове миналата кампания са били дадени на футболисти от местните академии и школи. Футболът в тази страна сякаш няма доверие в най-младите.

Според ръководителя на юношеските школи на „Аталанта“ Маурицио Констанци, цитиран от The New York Times, всичко това е свързано със „западането“ на уличния футбол. Той обаче смята, че талантливите деца, които стигат до най-високото ниво, просто не получават нужните шансове.

„Един от нашите проблеми в Италия е, че мислим само за резултатите. Това ни поставя ограничения. Означава, че играчите ни узряват много бавно“, добавя Констанци.

Преди четири десетилетия Роберто Манчини беше абсолютното изключение от правилото. Той направи дебюта си на 16 години и стана национал, преди да е навършил 20. Може би тогава това е било съвсем естественият ход на събитията. Осъзнавайки случилото се, настоящият наставник всячески се опитва да промени италианската футболна култура.

„Може и да те е малко страх да заложиш на младите, но това е просто въпрос на време. Трябва да им имаш доверие“, казва той.

Тази година Европейското първенство се провежда в 11 различни държави. Тимът на "адзурите" излиза в този шампионат в страхотно настроение – дългата серия от мачове без загуба се дължи на израстването на младите Джиджи Донарума и Алесандро Бастони (22 г.), Мануел Локатели и Федерико Киеза (23), Николо Барела и Лоренцо Пелегрини (24). В състава е и 21-годишният нападател Джакомо Распадори от „Сасуоло“.

В трите си години начело на отбора Роберто Манчини е дал на 35 играчи възможността да направят дебюта си с националната фланелка. Това е отборът на бъдещето. Съставът му играе с креативност и разнообразие, подпомогнат от опитни фигури като Инсинье, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини.

От 2010 насам италианският футбол опитва да се върне в правия път. За целта някои от най-големите величия – Джани Ривера, Деметрио Албертини, Ариго Саки и Алесандро Костакурта – се заеха с реконструкцията на отбора. В това число се вписва и Маурицио Висчиди, координаторът на юношеските отбори. Той свърши много трудна работа, правейки преходът от младежкия към мъжкия национален тим много по-лесен.

В Манчини федерацията откри правилния човек. Няколко месеца след като прие работата той организира лагер с мъжкия състав и с две от младежките структури. Посланието му беше ясно – младите таланти вече няма да се пренебрегват, а ще бъдат в центъра на промяната.

Как ще протече революцията му, все още е рано да се каже. Върховата точка на отбора може да дойде на световното в Катар след година, може и никога да не бъде достигната. За Манчини обаче това не е проблем. Единственото, което има значение за него, е съставът да се забавлява, докато играе.


Европейското първенство по футбол: Кога и къде да гледаме мачовете (програма)

Потенциалният собственик на "Левски": Неуспешен футболист, провалил се на проби в ЦСКА

Може ли историята да предскаже новия шампион на Евро 2020?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024