Европейското първенство по футбол най-после започва след цяла година закъснение заради Covid-пандемията. 24 държави ще се състезават в турнира, за да излъчат новия европейски шампион. Но кой ще бъде той?

BBC са разработили доста интересна инфографика, с която опитват да предскажат изхода от Евро 2020, използвайки ключови повтарящи се тенденции в историята на турнира. В няколко стъпки екипът на медията отсява отборите с най-нисък шанс според историческите закономерности, като стига до своя собствена прогноза кой ще вдигне трофея на "Уембли" на 11 юли.

Разбира се, дори големите шампионати крият вероятности за непредсказуеми изненади, а някои от традиционните фаворити не се намират в най-добрата си форма. И все пак - как историята би могла да подреди шансовете за успех?

Първа стъпка: Кой се класира на Евро 2020 с плейофи?

Баражите, които дават последен шанс за участие на отпадащи отбори, са въведени като опция в първенството по време на квалификационния процес за Евро 96 в Англия. За последните 24 години нито един отбор, който се е добрал до турнира с плейофи, не е успявал да спечели трофея.

Този показател води до елиминирането на четири национални състава - на Унгария, Словакия, Шотландия и дебютантите от Северна Македония.

Втора стъпка: Кой печели квалификационната си група?

Турнирът от 1996 г. е първият, при който участниците във финалите се увеличават от традиционните осем на шестнадесет отбора. Тоест - не само първият, но и вторият тим от съответната квалификационна група преминава напред.

Шансът обаче не е достатъчен. Лидерството в групата се оказва задължително условие за всички бъдещи шампиони. Общото между всички победители в турнира е, че са се справили по-добре от останалите си съперници в квалификационните групи.

В случая с Евро 2020, това означава, че само десет отбора биха имали по-голяма статистическа вероятност да достигнат до победата. От селекцията отпадат поне трима бивши шампиони. Настоящият притежател на трофея Португалия остана втора в група Б след Украйна.

Нидерландия и Дания (победителите от турнирите през 1988 и през 1992 г.) също се класираха от втори позиции. Отпадат още Чехия, Уелс, Швеция, Австрия, Турция, Русия и Финландия.

Трета стъпка: Къде се провежда турнирът?

От 40 години насам само една държава-домакин на Европейското по футбол е успявала да стане шампион на свой терен и това е Франция през 1984 г.

Тази година мачовете от турнира са разпръснати на територията на целия континент, а 12 държави си поделят домакинството. Ако историята се повтори, четири от оставащите също би трябвало да се простят с шансовете си за титла. Сред тях са и трикратните победители Германия и Испания.

Англия също отпада от групата на потенциалните шампиони (както в BBC се шегуват - вероятно това ще се случи чрез дузпи в директните елиминиации).

В селекцията на отборите със запазени шансове остават шест държави: Франция, Белгия, Хърватия, Полша, Швейцария и Украйна.

Четвърта стъпка: Участвали ли са в други финали на Европейското?

Пет от последните шест победители на Европейското първенство имат нещо общо - победният им мач не е първото им класиране на финал на турнира.

Единственото изключение е успехът на Гърция през 2004 г., която от BBC наричат "най-голямата аномалия в историята на международния футбол".

Преди да вдигнат трофея, гърците никога не са печелили значим финален мач, а залозите за победата им са оценявани на 150 към 1.

Ако този критерий се приложи към оставащите отбори, това означава, че Хърватия, Полша, Швейцария и Украйна трябва да отпаднат.

Последна стъпка: Шампионската лига

Франция и Белгия са страните, които биха имали най-високи шансове за победа, ако се разглеждат само историческите предпоставки. Но как да се излъчи победителят измежду тях?

BBC прилагат фактор, който този път не е директно свързан с националните отбори, а с цялостното ниво на футболните школи в съответната държава. А именно - колко играчи от Франция или Белгия са играли в последния сезон на Шампионската лига.

Оказва се, че този въпрос също е определящ за победителите на Европейското или Световното първенство през последните 20 години.

Всички 10 шампиони от тези турнири са били сред топ 5 на най-добре представените нации по брой на играчите в Шампионската лига.

Победителят от Евро 2016 Португалия е имала общо 27 стартиращи играчи в турнира през съответния сезон. Носителите на Световната купа от 2018 г. Франция е на трето място по брой на футболистите в отборите от Шампионската лига през 2017/2018.

Статистиката показва, че петте нации, които предоставят най-много играчи през току-що изтеклия сезон, са Франция (63), Бразилия (58), Испания (51), Германия (38) и Украйна (32). Белгия е едва на 12-о място с 18 играчи.

"След цялото събиране на данни и пресяване, нашият доста ненаучен метод предсказва, че последните световни шампиони и фаворити Франция ще спечелят Евро 2020", пишат авторите на публикацията.


Европейското първенство по футбол: Кога и къде да гледаме мачовете (програма)

Н'голо Канте: От боклукчия и полуаматьор до футболист, спечелил най-големите трофеи

Украйна добави Крим на новите си екипи за Европейското и разгневи Кремъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин