Панайотис Русакис: Ние не просто предлагаме иновации на пазара, а позитивна промяна и бездимно бъдеще в България Снимка: © Филип Морис България

Панайотис Русакис е новият ръководител на търговския отдел във Филип Морис България. Професионалният му опит в компанията съвпада с преминаването през историческата трансформация към изграждане на бъдеще без дим.

След своя предишен дългогодишен опит в областта на продажбите, финансовия мениджмънт и бизнес развитието в други икономически сектори, във Филип Морис България той управлява проекти за развитие на търговската мрежа, потребителското преживяване и за изпълнение на стратегическите приоритети на компанията в осъществяване на мисията за бъдеще без дим.


Бездимните алтернативи се предлагат успешно на българския пазар вече над 6 години. Какви бяха най-големите бизнес предизвикателства за компанията в този период?

Процесът на въвеждане на иновативни продукти на българския пазар за първи път от нашата компания бе изпълнен както с предизвикателства, така и с моменти на удовлетворение.

Едно от основните предизвикателства бе да постигнем добро разбиране сред пълнолетните пушачи за различните характеристики на алтернативите без горене в сравнение с традиционното пушене. За да осъществим тази цел, ние провеждаме информационни кампании към пълнолетните потребители, в които представяме научните данни относно намалението на вредните емисии при нашите бездимни продукти спрямо традиционните цигари.

През този трансформационен период е от ключово значение инициативите на компанията да се провеждат по отговорен начин и в пълно съответствие с нормативните изисквания, така че да изградим доверие у нашите клиенти и в обществото. Доброто познаване и спазване на регулаторните норми, диалогът с държавните органи и различни заинтересовани страни са неделима част от успеха на нашата стратегия.

Определяща роля има това, че водим прозрачен, отворен и честен диалог с пълнолетните потребители и нашите бизнес партньори, както и с научната общност, институциите и обществеността.

Едно от сериозните препятствия, които трябваше да преодолеем, бе това да убедим заклетите пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат, да променят своите дълбоко вкоренени навици и да преминат на бездимни алтернативи.

Целта ни бе да ги подпомогнем в процеса на преход към бездимни алтернативи, като една потенциално по-малко вредна форма на употреба на тютюн в сравнение с конвенционалното пушене. Нашите усилия дадоха добър резултат и днес се гордеем, че вече над 320 000 пълнолетни потребители в България са преминали на нашата основна бездимна алтернатива.

Панайотис Русакис: Ние не просто предлагаме иновации на пазара, а позитивна промяна и бездимно бъдеще в България

Трудно ли е да се правят иновации на пазар, какъвто е българският, който по принцип се смята за малко по-консервативен?

Въвеждането на иновации на пазар като този в България наистина води със себе си някои уникални предизвикателства. Но ние гледаме на тях като на възможност, а не като на пречка. Българите са добре информирани и притежават способността да оценяват стойностните неща, когато ги видят и опитат. Отбелязаният през последните години напредък в българското общество, съчетан с продължаващата интеграция в Европа и света, създадоха среда, в която дискусиите за иновации и прогрес се приемат все по-добре.

Преодоляването на консервативните нагласи се постига с прозрачна комуникация и стратегии, съобразени с местните условия. От ключово значение е да се даде ясен и директен отговор на притесненията и да се изтъкнат реалните ползи от нашите иновации. Установихме, че изграждането на взаимоотношения с общността и заинтересованите страни укрепва доверието и взаимното разбиране, и допринася за постепенното приемане на иновативните алтернативи. Освен това, приветстваме факта, че нашите конкуренти също се включиха в предлагането на продукти без горене от бездимната категория.

Това не само потвърждава трансформиращата сила на бездимните алтернативи, но и ускорява процеса по превръщането на България в страна без тютюнев дим. Колективните усилия в подкрепа на тази категория на водещи компании в тютюневия бранш допринасят за по-бързото постигане на резултати.

И въпреки че срещаме трудности, еволюцията на нагласите в България ни тласка напред и ние вървим уверено в правилната посока. Ние не просто предлагаме иновации на пазара - ние сме част от едно по-голямо движение за позитивна промяна и бездимно бъдеще в България.

Какви са предимствата на това да си част от голяма международна компания като Филип Морис Интернешънъл? Какви са ползите за един пазар като България?

Това да съм част от една глобална сила е обогатяващо преживяване, пълно с изключителни възможности. Достъпът до обширни ресурси, опит и технологии, които са стимул за иновации и непрекъснато усъвършенстване, е решаващ за нас. Ориентацията в една голяма и комплексна организация, особено на фона на интензивни бизнес цикли, изисква гъвкавост.

Съобразяваме нашите стратегии, както с глобалните стандарти на компанията, така и със спецификите на българския пазар.

Наред с бизнес въздействието и социалното въздействие, има и чувство на лично удовлетворение от това да виждам как всички служители заедно се развиваме въз основа на международни стандарти и практики. И не става дума само за професионално развитие - говорим за подобряване на уменията на хората – важна част от по-голямата глобална картина. Нашият път във Филип Морис Интернешънъл на практика се свежда до това да преодоляваме предизвикателствата на местно ниво, да се радваме на триумфите и да допринасяме за по-доброто бъдеще на България.

За нас във Филип Морис България работата не е само кариерно развитие, а това е споделен ангажимент за изграждане на свят без дим.

Преди да заемете настоящата си длъжност, ръководихте отдел „Стратегии и управление на проекти“. Какво е нужно за изготвянето на силен бизнес проект, като част от стратегия във времена като днешните?

За мен да ръководя отдел „Стратегии и управление на проекти“ бе урок по адаптивност и гъвкавост. Изработването на солидна бизнес стратегия и изпълнението на проекти в често несигурни времена много прилича на плаване в бурни води.

Адаптивността е от ключово значение – тя дава възможност стратегията да остане ефективна и при възникване на непредвидени обстоятелства. ю

Данните играят централна роля. Трябва да се отиде отвъд простото събиране на информация, а по-скоро да се анализират задълбочено и да се извлекат знания, които позволяват взимане на информирани решения. Фокусът върху клиента е от първостепенно значение, за да може нашите предложения да са винаги съобразени с променящата се пазарна динамика.

Ние сме наясно, че само един бездимен продукт не може да отговори на предпочитанията на всички потребители в България и затова постоянно разширяваме портфолиото си с нови бездимни предложения за онези пълнолетни пушачи, които не се отказват от тютюна или никотина, и иначе биха продължили да пушат.

Вече от 5 години сте свидетел на трансформацията на компанията в посока на бъдеще без дим. Какво се промени през тези години?

Станах свидетел на една наистина впечатляваща трансформация. От дигитална гледна точка бе направен стратегически избор за възприемане на технологиите, подобряване на оперативната ефективност и издигане на връзките с нашите клиенти на ново ниво. Но това, което излиза на преден план, е съзнателната промяна в посока развитието на приобщаваща култура, което е вече е неразделна част от нашето корпоративно ДНК. Изграждането на многообразна и приобщаваща среда е споделена ценност в компанията.

А наш друг основен ангажимент е устойчивото развитие чрез инициативи, които активно допринасят за благосъстоянието на общностите, в които работим.

Дълбока промяна има и за мен в личен план с присъединяването ми към Филип Морис България. Благодарение на културата в компанията аз развих по-добро разбиране за положителното въздействие на бизнеса в процеса на изграждане на едно по-добро бъдеще за всички.


Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024