Партньорката на Николай Бареков Мария Календерска се оказва собственик на офшорна компания на Британските Вирджински острови, която е пропуснала да декларира в годишните си отчети пред КПКОНПИ. 

Бареков, който беше евродепутат до 2019 г., също не е декларирал пред КПКОНПИ и пред Европейския парламент, че партньорката му притежава дружеството Sirius Investing, регистрирано през 2014 г. 

Това показва проверката на разследващите журналисти от Bird.bg в базата данни Pandora Papers. От нея вече бяха публикувани данни за недекларирани офшорни компании на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, Николай Младенов и др. 

Според информацията на Bird.bg - досиетата "Пандора" показват данни за собствеността на Календерска в Sirius Investing още към 2016 г. 

"Сириус инвестинг" ЕООД е било формалният собственик на капитала на дружеството "Инвестиция БГ" до 2019 г., когато прехвърля акциите си на името на Календерска. 

"Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г", пишат от Bird. 

Дружеството "Инвестиция БГ" стана известно като собственик на къща в Драгалевци, която беше обитавана от Николай Бареков през 2013 г. Имотът е поставен под възбрана от НАП в края на 2014 г., малко след обявяването на КТБ в несъстоятелност. Възбраната е вдигната на 13 април 2016 г., съобщава Bird. 

Мария Календерска има четири деца с Николай Бареков, като най-големият им син се роди през лятото на 2014 г. По това време Бареков вече беше избран за член на Европарламента. През 2016 г. когато Календерска става собственик на Sirius, евродепутатът е трябвало да декларира търговското дружество на партньорката си пред ЕП и КПКОНПИ. 

Мария Календерска също е имала задължение да обяви собствеността си през 2016, в качеството си на член на ръководството на партия "България без цензура" (днес "Презареди България"). 

Тя не е коментирала в детайли случая пред Bird, но е публикувала позиция във Facebook профила си:

"Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото. Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България. Нямаме и собственост или имоти в чужбина. Нямаме кредити към български или чуждестранни банки. Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти". Тя заявява още, че "за всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път".  

От Bird обръщат внимание, че това не опровергава твърденията за нейната позиция на собственик на офшорката и отсъствието на тази информация в декларациите пред КПКОНПИ.

Николай Бареков също публикува позиция, в която казва, че "никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост, движима или имот, в чужбина". 

Той твърди още, че къщата му е купена с "пари, дадени от мен по банков път", които е получил по законен път от трудови договори с платени данъци. Бареков заявява, че е "безработен от години" и няма нищо общо с офшорка, като обвинява Иво Прокопиев за "поръчител на компромата".

"Всичко винаги и точно съм декларирал. Проверено! Мария Календерска е декларирала всичко по закон надлежно и коректно пред българските власти и си е платила за това и с пари за данъци, и с много гнусни незаслужени атаки срещу нея през годините", казва още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева