Партньорката на Николай Бареков Мария Календерска се оказва собственик на офшорна компания на Британските Вирджински острови, която е пропуснала да декларира в годишните си отчети пред КПКОНПИ.

Бареков, който беше евродепутат до 2019 г., също не е декларирал пред КПКОНПИ и пред Европейския парламент, че партньорката му притежава дружеството Sirius Investing, регистрирано през 2014 г.

Това показва проверката на разследващите журналисти от Bird.bg в базата данни Pandora Papers. От нея вече бяха публикувани данни за недекларирани офшорни компании на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, Николай Младенов и др.

Според информацията на Bird.bg - досиетата "Пандора" показват данни за собствеността на Календерска в Sirius Investing още към 2016 г.

"Сириус инвестинг" ЕООД е било формалният собственик на капитала на дружеството "Инвестиция БГ" до 2019 г., когато прехвърля акциите си на името на Календерска.

"Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г", пишат от Bird.

Дружеството "Инвестиция БГ" стана известно като собственик на къща в Драгалевци, която беше обитавана от Николай Бареков през 2013 г. Имотът е поставен под възбрана от НАП в края на 2014 г., малко след обявяването на КТБ в несъстоятелност. Възбраната е вдигната на 13 април 2016 г., съобщава Bird.

Мария Календерска има четири деца с Николай Бареков, като най-големият им син се роди през лятото на 2014 г. По това време Бареков вече беше избран за член на Европарламента. През 2016 г. когато Календерска става собственик на Sirius, евродепутатът е трябвало да декларира търговското дружество на партньорката си пред ЕП и КПКОНПИ.

Мария Календерска също е имала задължение да обяви собствеността си през 2016, в качеството си на член на ръководството на партия "България без цензура" (днес "Презареди България").

Тя не е коментирала в детайли случая пред Bird, но е публикувала позиция във Facebook профила си:

"Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото. Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България. Нямаме и собственост или имоти в чужбина. Нямаме кредити към български или чуждестранни банки. Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти". Тя заявява още, че "за всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път".

От Bird обръщат внимание, че това не опровергава твърденията за нейната позиция на собственик на офшорката и отсъствието на тази информация в декларациите пред КПКОНПИ.

Николай Бареков също публикува позиция, в която казва, че "никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост, движима или имот, в чужбина".

Той твърди още, че къщата му е купена с "пари, дадени от мен по банков път", които е получил по законен път от трудови договори с платени данъци. Бареков заявява, че е "безработен от години" и няма нищо общо с офшорка, като обвинява Иво Прокопиев за "поръчител на компромата".

"Всичко винаги и точно съм декларирал. Проверено! Мария Календерска е декларирала всичко по закон надлежно и коректно пред българските власти и си е платила за това и с пари за данъци, и с много гнусни незаслужени атаки срещу нея през годините", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си