Pandora Papers освети недекларирана офшорна фирма на жената на Николай Бареков

Партньорката на Николай Бареков Мария Календерска се оказва собственик на офшорна компания на Британските Вирджински острови, която е пропуснала да декларира в годишните си отчети пред КПКОНПИ.

Бареков, който беше евродепутат до 2019 г., също не е декларирал пред КПКОНПИ и пред Европейския парламент, че партньорката му притежава дружеството Sirius Investing, регистрирано през 2014 г.

Това показва проверката на разследващите журналисти от Bird.bg в базата данни Pandora Papers. От нея вече бяха публикувани данни за недекларирани офшорни компании на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, Николай Младенов и др.

Според информацията на Bird.bg - досиетата "Пандора" показват данни за собствеността на Календерска в Sirius Investing още към 2016 г.

"Сириус инвестинг" ЕООД е било формалният собственик на капитала на дружеството "Инвестиция БГ" до 2019 г., когато прехвърля акциите си на името на Календерска.

"Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г", пишат от Bird.

Дружеството "Инвестиция БГ" стана известно като собственик на къща в Драгалевци, която беше обитавана от Николай Бареков през 2013 г. Имотът е поставен под възбрана от НАП в края на 2014 г., малко след обявяването на КТБ в несъстоятелност. Възбраната е вдигната на 13 април 2016 г., съобщава Bird.

Мария Календерска има четири деца с Николай Бареков, като най-големият им син се роди през лятото на 2014 г. По това време Бареков вече беше избран за член на Европарламента. През 2016 г. когато Календерска става собственик на Sirius, евродепутатът е трябвало да декларира търговското дружество на партньорката си пред ЕП и КПКОНПИ.

Мария Календерска също е имала задължение да обяви собствеността си през 2016, в качеството си на член на ръководството на партия "България без цензура" (днес "Презареди България").

Тя не е коментирала в детайли случая пред Bird, но е публикувала позиция във Facebook профила си:

"Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото. Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България. Нямаме и собственост или имоти в чужбина. Нямаме кредити към български или чуждестранни банки. Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти". Тя заявява още, че "за всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път".

От Bird обръщат внимание, че това не опровергава твърденията за нейната позиция на собственик на офшорката и отсъствието на тази информация в декларациите пред КПКОНПИ.

Николай Бареков също публикува позиция, в която казва, че "никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост, движима или имот, в чужбина".

Той твърди още, че къщата му е купена с "пари, дадени от мен по банков път", които е получил по законен път от трудови договори с платени данъци. Бареков заявява, че е "безработен от години" и няма нищо общо с офшорка, като обвинява Иво Прокопиев за "поръчител на компромата".

"Всичко винаги и точно съм декларирал. Проверено! Мария Календерска е декларирала всичко по закон надлежно и коректно пред българските власти и си е платила за това и с пари за данъци, и с много гнусни незаслужени атаки срещу нея през годините", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024