Pandora Papers освети недекларирана офшорна фирма на жената на Николай Бареков

Партньорката на Николай Бареков Мария Календерска се оказва собственик на офшорна компания на Британските Вирджински острови, която е пропуснала да декларира в годишните си отчети пред КПКОНПИ.

Бареков, който беше евродепутат до 2019 г., също не е декларирал пред КПКОНПИ и пред Европейския парламент, че партньорката му притежава дружеството Sirius Investing, регистрирано през 2014 г.

Това показва проверката на разследващите журналисти от Bird.bg в базата данни Pandora Papers. От нея вече бяха публикувани данни за недекларирани офшорни компании на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, Николай Младенов и др.

Според информацията на Bird.bg - досиетата "Пандора" показват данни за собствеността на Календерска в Sirius Investing още към 2016 г.

"Сириус инвестинг" ЕООД е било формалният собственик на капитала на дружеството "Инвестиция БГ" до 2019 г., когато прехвърля акциите си на името на Календерска.

"Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г", пишат от Bird.

Дружеството "Инвестиция БГ" стана известно като собственик на къща в Драгалевци, която беше обитавана от Николай Бареков през 2013 г. Имотът е поставен под възбрана от НАП в края на 2014 г., малко след обявяването на КТБ в несъстоятелност. Възбраната е вдигната на 13 април 2016 г., съобщава Bird.

Мария Календерска има четири деца с Николай Бареков, като най-големият им син се роди през лятото на 2014 г. По това време Бареков вече беше избран за член на Европарламента. През 2016 г. когато Календерска става собственик на Sirius, евродепутатът е трябвало да декларира търговското дружество на партньорката си пред ЕП и КПКОНПИ.

Мария Календерска също е имала задължение да обяви собствеността си през 2016, в качеството си на член на ръководството на партия "България без цензура" (днес "Презареди България").

Тя не е коментирала в детайли случая пред Bird, но е публикувала позиция във Facebook профила си:

"Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото. Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България. Нямаме и собственост или имоти в чужбина. Нямаме кредити към български или чуждестранни банки. Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти". Тя заявява още, че "за всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път".

От Bird обръщат внимание, че това не опровергава твърденията за нейната позиция на собственик на офшорката и отсъствието на тази информация в декларациите пред КПКОНПИ.

Николай Бареков също публикува позиция, в която казва, че "никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост, движима или имот, в чужбина".

Той твърди още, че къщата му е купена с "пари, дадени от мен по банков път", които е получил по законен път от трудови договори с платени данъци. Бареков заявява, че е "безработен от години" и няма нищо общо с офшорка, като обвинява Иво Прокопиев за "поръчител на компромата".

"Всичко винаги и точно съм декларирал. Проверено! Мария Календерска е декларирала всичко по закон надлежно и коректно пред българските власти и си е платила за това и с пари за данъци, и с много гнусни незаслужени атаки срещу нея през годините", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023