Панов: Борисов даде съдебната власт на ДПС, Радев беше ударен през ръцете да не пипа Снимка: © bTV Новините

„Борисов беше дал на концесия съдебната власт на ДПС. Моят 7-годишен опит в съдебната система показва тази дълбока връзка“, заяви кандидатът за президент Лозан Панов в интервю за „Неделя 150“ по БНР.

Настоящият председател на Върховния касационен съд (ВКС) беше издигнат от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ заедно с Мария Касимова-Моасе, която е кандидат за вицепрезидент. Кандидатурата им беше подкрепена от "Демократична България".

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов

„Във Висшия съдебен съвет (ВСС), ако се върнете назад, ще видите начина, по който са взимани решенията, как се е гласувало, какви са били съображенията и мотивите. Проблемите в съдебната система се дължат на един политизиран ВСС – членовете са свързани с политиците. Политическата квота еднозначно със своите решения доказа тази теза. Изборът на Гешев е пример за това“, заяви Лозан Панов.

Той твърди, че се е прехвърлил от „калния“ съдебен терен в другия „кален“ – политиката, заради „егоизма на политиците и невъзможността им да излязат от тяхната сфера, от техния балон“. „Правят обещания, но са скъсали връзката си с хората, които трябва да представляват. Тези политици продължават да се занимават със себе си, не с проблемите на хората“, смята той.

След като първоначално заяви, че не вярва в „катарзиса на Румен Радев“, Панов похвали настоящия президент за началото на консултациите по темата за съдебна реформа. Според него дисбалансът в съдебната система води до невъзможност тя да „мери с еднакъв аршин“. „Ще продължа дебатите, които са важни. Партиите трябва да покажат своята визия за съдебната система. Тези, които отбягват съдебната тема, очевидно се стремят да задържат статуквото“, каза той.

„Моят мандат от 7 г. съвпадна с мандата на Радев и 2 г. от мандата на Плевнелиев. Контактът ми с тях беше по два повода, в които ВСС трябваше да реагира, но не го направи. Единият бе за данни за близки взаимоотношения между изпълнителна и съдебна власт, така че „да се опраска някой някъде“ – това беше в записите. Втория – „ЦУМ гейт“ (по време на мандата на Радев). И в двата аз се обърнах към президентската институция, която трябва да е равно отдалечена от трите власти. Тя трябва да реагира, така както бих направил аз, и обещавам да направя, категорично. В тези случаи те тръгнаха в някаква посока, но някой ги удари през ръцете и им каза: „Там не трябва да се пипа – по темата за главния прокурор“, заяви Панов.

По думите му – членовете на ВСС са били „купени“ през последните години чрез увеличение на възнагражденията“.

Той сравни бюджета на държавата с „каца с мед, в която всички пчели принасят своя дял, но търтеите го крадат". „Сега си представете, че на входа на кацата има няколко търтея, които стоят и пропускат този дял, но след това взимат този ресурс и вкусват с големи лъжици. Когато това се промени, всеки ще има възможност да получава това, което му се дължи. Съдебната система да не дава възможност този мед да се разпредели така, че търтеите да управляват кацата, и то законно“.

„Спомняте ли си паметната бележка между Кирил Домусчиев и Васил Божков? Домусчиев е свързан с управляващите, Божков имаше хазартен бизнес и ресурс, позволяващ реклама в телевизията на г-н Домусчиев (б.а. – бивш собственик на Нова ТВ). В бележката пишеше, че срещу пълен „съпорт“ от страна на Домусчиев ще има средства за телевизията му. Когато няма кой да го разследва, докъде се стига? Дотам, че комисията, която е с активна роля – по хазарта, в продължение на 5 години си е затваряла очите пред това. Ето свързаността между бизнеса и държавата“, каза Панов.

Той се определи като „ничий“, въпреки че „Демократична България“ подкрепи кандидатурата му.

„Обърнах се към всички свободни хора, които не харесват това, което се случва в страната. Не участвам в сделки, нямам цена. В съдебната система също бях ничий, затова моите позиции не са съответствали с политиките на ГЕРБ и ДПС“, каза Панов.


"Това нещо, кацнало на носа му ...": Как Лозан Панов си купи нови очилаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024