Снимка: © bTV Новините

„Борисов беше дал на концесия съдебната власт на ДПС. Моят 7-годишен опит в съдебната система показва тази дълбока връзка“, заяви кандидатът за президент Лозан Панов в интервю за „Неделя 150“ по БНР.

Настоящият председател на Върховния касационен съд (ВКС) беше издигнат от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ заедно с Мария Касимова-Моасе, която е кандидат за вицепрезидент. Кандидатурата им беше подкрепена от "Демократична България".

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов

„Във Висшия съдебен съвет (ВСС), ако се върнете назад, ще видите начина, по който са взимани решенията, как се е гласувало, какви са били съображенията и мотивите. Проблемите в съдебната система се дължат на един политизиран ВСС – членовете са свързани с политиците. Политическата квота еднозначно със своите решения доказа тази теза. Изборът на Гешев е пример за това“, заяви Лозан Панов.

Той твърди, че се е прехвърлил от „калния“ съдебен терен в другия „кален“ – политиката, заради „егоизма на политиците и невъзможността им да излязат от тяхната сфера, от техния балон“. „Правят обещания, но са скъсали връзката си с хората, които трябва да представляват. Тези политици продължават да се занимават със себе си, не с проблемите на хората“, смята той.

След като първоначално заяви, че не вярва в „катарзиса на Румен Радев“, Панов похвали настоящия президент за началото на консултациите по темата за съдебна реформа. Според него дисбалансът в съдебната система води до невъзможност тя да „мери с еднакъв аршин“. „Ще продължа дебатите, които са важни. Партиите трябва да покажат своята визия за съдебната система. Тези, които отбягват съдебната тема, очевидно се стремят да задържат статуквото“, каза той.

„Моят мандат от 7 г. съвпадна с мандата на Радев и 2 г. от мандата на Плевнелиев. Контактът ми с тях беше по два повода, в които ВСС трябваше да реагира, но не го направи. Единият бе за данни за близки взаимоотношения между изпълнителна и съдебна власт, така че „да се опраска някой някъде“ – това беше в записите. Втория – „ЦУМ гейт“ (по време на мандата на Радев). И в двата аз се обърнах към президентската институция, която трябва да е равно отдалечена от трите власти. Тя трябва да реагира, така както бих направил аз, и обещавам да направя, категорично. В тези случаи те тръгнаха в някаква посока, но някой ги удари през ръцете и им каза: „Там не трябва да се пипа – по темата за главния прокурор“, заяви Панов.

По думите му – членовете на ВСС са били „купени“ през последните години чрез увеличение на възнагражденията“.

Той сравни бюджета на държавата с „каца с мед, в която всички пчели принасят своя дял, но търтеите го крадат". „Сега си представете, че на входа на кацата има няколко търтея, които стоят и пропускат този дял, но след това взимат този ресурс и вкусват с големи лъжици. Когато това се промени, всеки ще има възможност да получава това, което му се дължи. Съдебната система да не дава възможност този мед да се разпредели така, че търтеите да управляват кацата, и то законно“.

„Спомняте ли си паметната бележка между Кирил Домусчиев и Васил Божков? Домусчиев е свързан с управляващите, Божков имаше хазартен бизнес и ресурс, позволяващ реклама в телевизията на г-н Домусчиев (б.а. – бивш собственик на Нова ТВ). В бележката пишеше, че срещу пълен „съпорт“ от страна на Домусчиев ще има средства за телевизията му. Когато няма кой да го разследва, докъде се стига? Дотам, че комисията, която е с активна роля – по хазарта, в продължение на 5 години си е затваряла очите пред това. Ето свързаността между бизнеса и държавата“, каза Панов.

Той се определи като „ничий“, въпреки че „Демократична България“ подкрепи кандидатурата му.

„Обърнах се към всички свободни хора, които не харесват това, което се случва в страната. Не участвам в сделки, нямам цена. В съдебната система също бях ничий, затова моите позиции не са съответствали с политиките на ГЕРБ и ДПС“, каза Панов.


"Това нещо, кацнало на носа му ...": Как Лозан Панов си купи нови очилаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена