Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Лозан Панов Снимка: © bTV

Това е третата част от поредицата с профили на инициативните комитети на водещите кандидати за преиздентските избори - вижте инфографиките за ИК на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.


7 години след кандидатурата си за председател на ВКС Лозан Панов влиза в нова кампания - не съвсем далеч от съдебната власт, но в роля, за която сам признава, че не е присъща на един магистрат - "Аз не съм партиец, а съдия".

Профилът на поддръжниците му все пак е недвусмислено политически - независимо че в комитета не членуват лидери на партии и независимо от това, че "Демократична България" забави решението за подкрепа в продължение на 5 дни.

Прякото асоцииране на Панов с една от най-активните групи за натиск в полето на съдебната реформа, която ДБ опитваше да прокара в 45 и 46 Народно събрание, е достатъчно ясна заявка за целевата електорална база, на която ще разчита за подкрепа на 14 ноември. Дали ще може да я разшири отвъд симпатизантите на коалицията, е въпрос от по-висока трудност.

За разлика от инициативните комитети на Румен Радев и на проф. Анастас Герджиков, където е търсена представителност през хора на изкуството, културата, науката, тук мнозинството от участниците са юристи (вкл. 11 действащи адвокати) и журналисти. Общият им знаменател е опозицията срещу онова, което попада в широкото понятие за "статукво" в публичния живот - от състоянието на партийната система и зависимостите на съдебната власт, до моделите на подчинение на медийната среда.

Комитетът на Лозан Панов е малко "по-млад" от групите, които внесоха кандидатурите на Румен Радев и Анастас Герджиков в ЦИК. Средната им възраст е 55 г., броят на мъжете е два пъти по-голям от този на жените.

Най-млади в групата са представители на граждански организации - Кремена Кунева от фондация "За доброто" и Надежда Цекулова, журналист и програмен директор в БХК.

85-годишната Галя Йончева - майка на покойния юрист и университетски преподавател Кристиан Таков (съосновател и идеолог на "Да България") - е най-възрастната в инициативния комитет.

Професионално разпределение

Лозан Панов не можеше да се яви като партиен кандидат, без да изгуби статута си на магистрат - номинацията му беше обявена от "Правосъдие за всеки". Това е организацията, която от години работи за привличане на политическия фокус към проблемите в съдебната власт. Те стоят и зад протестите срещу избора на главния прокурор Иван Гешев, председателя на ВАС Георги Чолаков и серия от спорни решения на Висшия съдебен съвет.

Начело на сдружението е Велислав Величков - адвокат, чиято политическа кариера започва към края на 90-те години като депутат от ОДС в 38 НС. Част от комитета на Лозан Панов са и почти всички членове на управителния съвет на "Правосъдие за всеки" - Петромир Кънчев, Росен Рашков, Деян Василев, Фани Аронова.

В комитета участва и Весислава Танчева като представител на гражданското сдружение "БОЕЦ" - една от активните протестни групи през 2020 г. Ръководителят на организацията Георги Георгиев обяви Лозан Панов за "моя премиер" още през юли 2021 г., докато 46 Народно събрание все още правеше опити за формирането на редовен кабинет. Панов беше и лектор по време на конференция за независимостта на съдебната власт, организирана през 2019 г. от двете организации.

По-късно тази среща стана повод за сблъсък между репортерски екип на "Канал 3" и Георги Георгиев, заради който председателят на "БОЕЦ" бе осъден на първа инстанция за хулиганство. По същото време "Канал 3" стана собственост на Ива Стоянова - бъдещ управител на Нова Броудкастинг при братя Домусчиеви.

В комитета на Лозан Панов са проф. Нели Огнянова (специалист по медийно право и преподавател в СУ) и Евгений Кънев (икономист и консултант). И двамата са членове на сдружението "Граждански съвет" - групата от безпартийни експерти, които се събраха при основаването на оригиналния Реформаторски блок през 2013-2014, но останаха да работят като съмишленици и след разпадането на парламентарната коалиция. В състава на гражданския съвет например влизат доскорошни депутати на ДБ като Мартин Димитров, Георги Ганев, Велизар Шаламанов, Атанас Славов, представителят на коалицията в ЦИК Цветозар Томов и др. Васил Гарнизов, който беше част от първия вариант на съвета, също е сред членовете на инициативния комитет на Лозан Панов.

Сред поддръжниците на председателя на ВКС са Надежда Цекулова и Христо Христев - двама от учредителите на "Да България" в началото на 2017 г. Юристите Петромир Кънчев, Александър Пелев и Емил А. Георгиев от комитета са били в листите на партията в по-ранни избори. Калин Манолов беше издигнат за депутат от "Демократична България" на изборите за 46 Народно събрание.

Осем журналисти присъстват в списъка с хората, които издигат кандидатурата на Панов. Сред тях са Камен Алипиев и Марио Гаврилов, които бяха принудени да напуснат БНТ по време на мандата на Емил Кошлуков, тук е и карикатуристът от в. "Сега" и в. "Прас Прес" Христо Комарницки. В групата влиза и Люба Кулезич - бившата водеща от Нова ТВ и ТВ7, която в момента е автор на публицистично предаване в "Евроком".

Нито един от членовете на инициативния комитет не е с установена съпричастност към Държавна сигурност, според регистъра на проверените лица в Комисията по досиетата.

Медийно влияние

Няма изненада, че хората с медиен опит в комитета имат най-активни канали за комуникация във Facebook - това се отнася и за Христо Комарницки, и за Радослав Бимбалов (The Smarts), и за Камен Алипиев.

Групата на Люба Кулезич има почти толкова последователи, колкото "Правосъдие за всеки" (броят на харесванията на страницата й е под 53 000, но дори това е значителна сума).

Каналите на двете сдружения във Facebook все пак са със значително по-голяма аудитория - общият им брой последователи е над 200 000. "БОЕЦ" планира да участва и в парламентарните избори, но с друг магистрат, решил да се яви като независим кандидат-депутат - следователя Бойко Атанасов.

Вижте всички членове на ИК на Лозан Панов (можете да разгледате имената, като изберете категории):


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тясно партийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023