Папа Франциск обмисля посещение в Украйна Снимка: © Getty Images

Папа Франциск обмисля възможността да направи посещение в Киев. Това съобщава Reuters, като цитира отговора на Светия отец на журналистически въпрос по време на полет до Малта.

"Да, това се обсъжда", казва папа Франциск, попитан дали е възможно да посети Украйна в отговор на поканите от страна на местната църква и държавно ръководство.

В речта си в Малта папата отново направи препратка към войната в Украйна и без да споменава поименно Владимир Путин, той даде да се разбере, че го смята за отговорен за агресията.

"Ледените ветрове на войната, които носят само смърт, разрушение и омраза, се спуснаха мощно върху живота на много хора и засегнаха всеки от нас. Отново един властелин, който за съжаление е обсебен от анахронични претенции за националистически интереси, провокира и разпалва конфликти, докато обикновените хора усещат нуждата да изградят бъдеще, което или трябва да бъде споделено, или изобщо няма да съществува", казва той в обръщението си.

Той отново осъди инвестициите във въоръжаване и печалбите от търговия с оръжия, както и стремежът към създаване на зони на влияние, който идва на мястото на стремежа към мир след Втората световна война.

Призив към него да посети Киев беше отправен от украинския президент Володимир Зеленски, кмета на столицата Виталий Кличко, главата на украинската гръко-католическа църква Святослав Шевчук и посланика на Украйна във Ватикана Андрий Юраш.

Поканата на Шевчук беше отправена няколко седмици преди началото на войната, а на 8 март Кличко изпрати своя призив към папата да посети Киев като "истински посланик на мира".

Папа Франциск разговаря със Зеленски и Шевчук след избухването на войната. Той осъди "неоправданата агресия" и "зверствата" срещу украинското население.

На 25 март, Благовещение, той посвети Русия и Украйна на Непорочното сърце на Мария - ритуал, който е свързан с известното пророчество от Фатима, чиято мисия е да сложи край на войната.

Няколко дни преди това той направи изненадваща визита в педиатрична болница в Рим, в която се срещна с деца на украински бежанци.

От поемането на Светия престол през 2013 г. досега папа Франциск не е посещавал Украйна. През юни 2001 г. папа Йоан-Павел II пристига в страната по покана на тогавашния президент на Украйна и религиозните ръководители на католическите общности в страната.


Папа Франциск се опитва да спре войната с пророчеството от Фатима


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024