Снимка: © Getty Images

Кметът на Париж Ан Идалго обяви нови мерки за сигурност във френската столица заради епидемията от коронавируса. 

Една от тях ще забрани на всички граждани да спортуват на открити публични места между 10 ч. и 19 ч. Досега френските здравни власти разрешаваха на хората да спортуват индивидуално навън, стига да не се отдалечават на повече от 1 км от домовете си.

В медиите обаче се появяват снимки на хора, които тичат на групи или се струпват на едни и същи места по едно и също време, без да спазват задължителна дистанция от 1 м, пише "Паризиен".

Поради тази причина Идалго предлага спортната дейност да се концентрира в часови зони, в които има по-малко хора по улиците. 

Франция е сред страните с най-строги мерки за ограничаване на епидемията, като местните жители нямат право да излизат от домовете си без декларация за основателни причини (пазаруване на храна и лекарства, посещение на лекар, пътуване до работа при невъзможност за извършване на дейността от вкъщи, грижа за възрастни роднини, административни или съдебни ангажименти).

Забраната за спортуване на открито между 10 и 19 ч. ще влезе в сила от сряда, 8 април. 

"Тичането е много хубаво за здравето, но не и за карантинните мерки", казва Идалго пред France Info. 

Кметът на Париж ще издаде и нова препоръка, в която призовава още по-активно за носенето на предпазни маски на обществени места. Тази мярка все още не е задължителна в столицата, но Идалго коментира, че "трябва да вървим в тази посока". 

"Винаги съм смятала, че е абсолютно необходимо да се предпазваме с маска", казва тя. 

Очаква се във вторник вечер френският президент Еманюел Макрон да направи обръщение към нацията. Общият брой на починалите след заразяване с Covid-19 във Франция достигна 8911 души. Потвърдените проби от началото на епидемията доближават 100 000. 

Прочети