Парламентът гласува по-тежки наказания за насилие

Народното събрание ще заседава в понеделник заради извънредните промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, провокирани от престъплението срещу 18-годишно момиче в Стара Загора.

Предложенията, които бяха подкрепени с голямо мнозинство в Комисията по правни въпроси, въвеждат по-високо наказание за лека и средна телесна повреда.

  • При лека телесна повреда ще се предвиждат до 2 г. затвор, без право на пробация и по-висока глоба между 500 и 1000 лв., вместо досегашните 100-300 лв.
  • При средна телесна повреда горната граница на наказанието се вдига от "до 6" на "до 8" години лишаване от свобода.

Подкрепено беше и предложение на "Възраждане" да се въведе минимален срок на наказание от 3 месеца лишаване от свобода при нанасяне на лека телесна повреда.

Партията поиска и да се върне условието за поне един по-ранен сигнал за насилие, за да може едно престъпление да се третира като извършено в условията на домашно насилие.

Всички участници в дебата в Правната комисия признаха, че формалното завишаване на наказанията няма да помогне за справяне с проблема с агресията срещу жени и поискаха по-внимателен подход от страна на полицията, съда и прокуратурата към жертвите на тези престъпления.

Отделно от това беше подкрепено и предложение на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС да се въведе определение за "интимна връзка" и то да стане част от случаите, при които жертвите на насилие ще получават особена защита.

Заради множество критики към предложения текст на дефиницията обаче се очаква тя да бъде променена между първо и второ четене.

Също на 7 август ще заседава и Комисията по здравеопазване в Народното събрание - отново провокирана заради случая в Стара Загора.

Предвиждат се да бъде изслушан министър Христо Хинков във връзка със спазването на стандарта за съдебномедицинската експертиза при случая с насилието срещу младото момиче.

Ще бъдат изслушани и главният координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Съдебна медицина“ и на председателя на Българското дружество по съдебна медицина относно действащите правила и процедури при определянето на вида на телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Слънчево време с максимални температури до 24° в сряда

Минималните температури в повечето места ще са между 2° и 7°, за София - около 1°

07:32 - 02.10.2024