Снимка: © ББР

Народното събрание прие доклада на анкетната комисия, която трябваше да провери сделката от лятото на 2020 г., при която Българската банка за развитие придоби 18,35% от акциите на ПИБ срещу около 140 млн. лв. В сделката участва и чешкият милиардер Карел Комарек, който купи 7,87% от ценните книжа чрез своята Valea Foundation.

Комисията, оглавявана от Евгения Ангелова (ГЕРБ), е провела четири заседания през септември и октомври 2020 г, преди да стигне до извода, че сделката "отговаря на всички правила". 

В доклада се казва, че "придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, като последно условие за влизане на страната ни в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект". 

Депутатът от БСП Румен Гечев е подписал документа с особено мнение. Критиката му е насочена към премиера Бойко Борисов, който на заседание на Министерски съвет обявява,  че се предвижда обратно изкупуване на акциите от страна на ПИБ, а такава опция в договора не е предвидена и не може да има. 

Социалистът критикува решението и заради това, че в него не се отчита факта на появата на частен участник в сделката на ББР - Карел Комарек, най-големият собственик на лотарийни компании в Европа чрез Sazka Group. 

Участието на частен инвеститор, какъвто е Valea Foundation, беше едно от изискванията за допустимост на сделката, при която държавата изкупи акции на ПИБ чрез банката за развитие. 

При провеждането на аукциона премиерът Бойко Борисов каза, че цялата сделка е обсъдена с представители на Европейската комисия и ЕЦБ, за да е сигурно, че включването на държавата ще бъде одобрено. Правителството посочваше, че сделката е била последната стъпка в изпълнението на изискванията на Банковия съюз, към който България се присъедини паралелно с ERM II. 

По време на първото заседание на комисията в НС, управителят на БНБ Димитър Радев посочва, че "това е може би транзакцията, която е проверявана най-много, най-продължително от всички най-компетентни институции, да оставим вътрешната процедура, от външните институции", включително от хора, които  са били "консервативно настроени към цялата идея България да стане част от Банковия съюз и левът да стане част от валутния механизъм". 

Радев посочва, че дискусията между институциите в България и ЕС около сделката не е била свързана с цената на придобиването, а относно въпроса дали операцията да се извърши с пазарно решение или с процедура за държавна помощ. Управителят на БНБ казва, че втората опция е отхвърлена заради това, че "вероятно цената за държавата щеше да бъде по-висока, и в крайна сметка и репутационни, и от всяка една друга гледна точка минусите щяха да бъдат много повече". 

Сделката вече беше одобрена от КЗК през юли 2020 г. 

КЗК одобри влизането на Българска банка за развитие като акционер в ПИБ

Парламентът не прие предложението на БСП за изпращане на доклада от комисията в прокуратурата, която да провери дали има данни за извършено престъпление. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията