Парламентът не видя нередности в сделката на ББР за акциите на ПИБ Снимка: © ББР

Народното събрание прие доклада на анкетната комисия, която трябваше да провери сделката от лятото на 2020 г., при която Българската банка за развитие придоби 18,35% от акциите на ПИБ срещу около 140 млн. лв. В сделката участва и чешкият милиардер Карел Комарек, който купи 7,87% от ценните книжа чрез своята Valea Foundation.

Комисията, оглавявана от Евгения Ангелова (ГЕРБ), е провела четири заседания през септември и октомври 2020 г, преди да стигне до извода, че сделката "отговаря на всички правила".

В доклада се казва, че "придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, като последно условие за влизане на страната ни в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект".

Депутатът от БСП Румен Гечев е подписал документа с особено мнение. Критиката му е насочена към премиера Бойко Борисов, който на заседание на Министерски съвет обявява, че се предвижда обратно изкупуване на акциите от страна на ПИБ, а такава опция в договора не е предвидена и не може да има.

Социалистът критикува решението и заради това, че в него не се отчита факта на появата на частен участник в сделката на ББР - Карел Комарек, най-големият собственик на лотарийни компании в Европа чрез Sazka Group.

Участието на частен инвеститор, какъвто е Valea Foundation, беше едно от изискванията за допустимост на сделката, при която държавата изкупи акции на ПИБ чрез банката за развитие.

При провеждането на аукциона премиерът Бойко Борисов каза, че цялата сделка е обсъдена с представители на Европейската комисия и ЕЦБ, за да е сигурно, че включването на държавата ще бъде одобрено. Правителството посочваше, че сделката е била последната стъпка в изпълнението на изискванията на Банковия съюз, към който България се присъедини паралелно с ERM II.

По време на първото заседание на комисията в НС, управителят на БНБ Димитър Радев посочва, че "това е може би транзакцията, която е проверявана най-много, най-продължително от всички най-компетентни институции, да оставим вътрешната процедура, от външните институции", включително от хора, които са били "консервативно настроени към цялата идея България да стане част от Банковия съюз и левът да стане част от валутния механизъм".

Радев посочва, че дискусията между институциите в България и ЕС около сделката не е била свързана с цената на придобиването, а относно въпроса дали операцията да се извърши с пазарно решение или с процедура за държавна помощ. Управителят на БНБ казва, че втората опция е отхвърлена заради това, че "вероятно цената за държавата щеше да бъде по-висока, и в крайна сметка и репутационни, и от всяка една друга гледна точка минусите щяха да бъдат много повече".

Сделката вече беше одобрена от КЗК през юли 2020 г.

КЗК одобри влизането на Българска банка за развитие като акционер в ПИБ

Парламентът не прие предложението на БСП за изпращане на доклада от комисията в прокуратурата, която да провери дали има данни за извършено престъпление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024