Парламентът окончателно закри неработещата „Държавна петролна компания“ Снимка: © Screenshot

Депутатите днес окончателно закриха неработещата „Държавна петролна компания“. Със 190 гласа „за“ парламентът прие на второ четене промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се сложи край на предприятието.

Окончателното решение дойде само ден след гледането на законопроекта на първо четене. Основните от мотиви за предложената от Министерския съвет промяна стъпват върху анализ на пазара, според който българският такъв оперира в условия на редица дефицити, концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, но не те не са свързани с липсата на конкуренция.

„Трябва да бъдат взети категорични мерки на пазара на горива. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ПП/ДБ Мартин Димитров в рамките на дебат за закриване на ДПК.

„Конкуренцията не се стимулира с държавно участие в пазара, а с прозрачност и адекватен регулатор“, напомни и депутатът Божидар Божанов с пост в Twitter след гласуването на решението.

„Държавната петролна компания“ бе създадена през май 2020 г. от правителството на ГЕРБ. Идеята за нея бе прокарана от тогавашния финансов министър Владислав Горанов, а мотивите за това бяха обвързани с необходимостта от баланс на пазара, с цел сваляне на цените на горивата.

С осигурен капитал от 50 млн. лв., планът бе дружеството да оперира 100 бензиностанции още до края на 2021 г. Всичко това остана мираж.

Първи стъпки за закриването на предприятието бяха направени в последните дни на кабинета „Петков“. Скоро след това влезлият в длъжност служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде заявка, че всъщност компанията може да бъде включена в борбата с енергийната криза. Неговите намерения също останаха неизпълнени. Сега депутатите на практика финализираха процедурата по окончателното заличаване на дружеството .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024