Снимка: © Pixabay

ГЕРБ изненадващо подкрепи искането на БСП за изслушване на главния прокурор Иван Гешев в пленарна зала. Социалистите поискаха той да бъде задължен да представи отчет за свършеното по време на първите 8 месеца от мандата му между януари и август 2020 г. 

Кога точно ще бъде представен отчетът, все още не е ясно. В сряда стана ясно, че Гешев е излязъл в 3-седмичен отпуск от службата си, като първият му официален работен ден се пада на 10 август. Парламентът също би трябвало да излезе в лятна ваканция през месец август. 

Вероятно изслушването му ще бъде отложено за есенната сесия, за да може да се изготви изискваният от депутатите доклад. Общо 179 депутати гласуваха "За" искането на БСП, което беше внесено в сряда. Само един народен представител е гласувал "Против". 

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов също даде сигнал, че се разграничава от стила на ръководството на прокуратурата в мандата на Иван Гешев, като каза, че "категорично е против всякакви показни акции" от страна на разследващите органи. 


ПЕТ СМЕНИ НА МИНИСТРИ В КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"


Решението беше взето на 15-тия ден от началото на гражданските протести, които настояват за оставка на кабинета "Борисов 3", но и на главния прокурор Иван Гешев. В сряда част от протестиращите хвърляха каскети върху стълбищата на Съдебната палата в знак на недоволството срещу него. 

"Ние искаме оставката на главния прокурор. Задвижихме процедура, която може да се окаже доста дълга. Поискахме доклад от него и тъй като ще му трябва време, предполагам това ще се случи през септември. Дотогава, Гешев трябва да е готов с доклад за дейността си от януари до август месец тази година и да дойде с този доклад в Народното събрание, където да бъде изслушан. По този начин ще се опитаме да направим единствения, много малък контрол, който е заложен в Конституцията, на действията на главния прокурор", каза депутатът от БСП Антон Кутев в интервю за bTV. „Няма нищо лошо да проверяваш администрацията на президента. Но не може да влезеш с един куп хора в Президентството. Защо го правиш? За да покажеш, че ти си над тях, че президентът е никой, че той е престъпник? Тук не говорим за това да се въвежда ред. Говорим за границите, в които редът трябва да бъде въвеждан, защото, според мен, Гешев прекрачва тези граници""


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония