Парламентът се събира извънредно за споразумението с миньори и енергетици Снимка: © Булевард България

Народното събрание прекъсна предизборната си ваканция, за да гласува споразумението, което кабинетът на Николай Денков и лидерите на мнозинството сключиха с протестиращите миньори и енергетици от въглищните централи.

Заседанието ще започне от 12 ч. на 4 октомври (сряда).

В проекта за споразумението са записани 7 точки, които бяха обсъждани цял ден между властта и синдикатите.

Все още няма декларирано съгласие по тях от част от протестиращите - по-точно миньорски профсъюзи от КНСБ и "Подкрепа".

Докато не се постигне пълно разбирателство, блокадата на АМ "Тракия" край Стара Загора ще продължи. Спряно е движението и по участък от АМ "Струма" и в Прохода на републиката.

Какво представлява споразумението:

  • В първата точка правителството обещава да започне процес, при който ще се гарантира поддръжка на "необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници", които ще се смятат за "основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход". От изказванията на Димитър Манолов и Владислав Панев става ясно, че това засяга държавната ТЕЦ Марица Изток 2 - "да бъде в режим студен резерв, но това ще го плащат в крайна сметка потребителите".
  • На второ място, правителството ще влезе в преговори с Европейската комисия за предоговаряне на сроковете за закриване на държавната "Марица Изток 2" (от структурата на БЕХ), както поискаха протестиращите, които се позоваха на 2 по-стари решения на Народното събрание. Този път обаче ще се включат и представители на синдикатите в сектор "Енергетика". Дали ЕК ще се съгласи на промяна - и дали останалите държави от ЕС ще подкрепят дългосрочно запазване на въглищната енергетика в България - остава под въпрос.
  • Кабинетът все пак се ангажира "да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и националното законодателство".
  • Изработване на проект за енергийна стратегия на България до 2030 г. "с хоризонт до 2050 г." с участие на социалните партньори и актуализация на Интегрирания план "Енергетика и климат".
  • Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участието на представители на социалните партньори.
  • Отпада идеята за предприятие за конверсия на въглищните региони - нещо, което самите синдикални лидери бяха предлагали в по-ранните си преговори с Денков. Предприятието трябваше да осигурява заетост на оставащите без работа миньори, докато се рекултивират старите въглищни находища. Това ще се прави от съществуващата "Мини Марица Изток".
  • Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 - това е допълнително включено условие, което не присъстваше в исканията на синдикатите. Срокът е до 31 март 2024.
  • Продължаване на преговорите между синдикатите и властта.

Какво липсва от шестте точки на синдикатите?

  • В проекта за споразумение не е включен текста на едно от исканията на протеста: Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средно европейски нива на домакинстваа в положение на енергийна бедност;


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024