Парламентът забърка нов абсурд заради спора на АЕЦ Козлодуй с медсестра

Скандалният спор между АЕЦ "Козлодуй" и медицинската сестра Наталия Станчева вече стигна до Конституционния съд.

Наталия Станчева стана известна заради множеството си опити да освети нерегламентирана поликлиника в атомната централа, създадена "под прикритието" на ведомствената служба за Трудова медицина.

Причината за сезирането на КС се оказва недомисленият опит на ГЕРБ да се намесят в казуса на страната на ръководството на централата.

Изпълнителен директор Валентин Николов е бивш депутат от партията и бивш заместник на Делян Добрев от времето му като министър на енергетиката (2012-2013).

В момента Делян Добрев е председател на Комисията по енергетика в 49 Народно събрание.

Интересното е, че делото в КС срещу законова поправка, внесена от него, е образувано не по жалба на депутати или на президента - а на районния съдия от Козлодуй Адриана Добрева.

Тя детайлно описва как действията на председателя на Комисията по енергетика нарушават конституционните права на медсестрата Станчева и на останалите служители в централата.

Адриана Добрева използва новата възможност, създадена с реформата в края на 2023 г., която ѝ позволява по своя инициатива да сезира КС заради несъответствие между закон, приложим по конкретно дело, и Конституцията.

Кой срещу кого в АЕЦ "Козлодуй"?

Докато медицинската сестра Наталия Станчева се бореше за осветяването на нерегламентираната здравна служба, тя беше уволнена дисциплинарно, обжалва и по-късно беше възстановена на работа със съдебно решение.

За "наказание" АЕЦ опита и да заведе дело-шамар срещу нея, което беше оттеглено едва след намесата на министъра на енергетиката.

Паралелно с това тече нова съдебна сага.

През лятото на 2023 г. АЕЦ принуждава Наталия Станчева да се премести на друга длъжност извън площадката на атомната централа (в отдел по физиотерапия към "Спортно-оздравителния комплекс"), макар и да се твърди, че е без промяна на размера на заплатата.

Станчева не е съгласна и завежда дело, което попада за решаване при съдия Адриана Добрева.

Формалното основание на ръководството на централата е, че медицинската сестра е останала без разрешение за работа от ДАНС, след като (незаконно) е уволнена по-рано.

От АЕЦ твърдят още, че жената отказвала да се яви на медицински прегледи за наблюдение в службата по Трудова медицина, за да се върне на площадката.

Наталия Станчева обаче цитира протокол на РЗИ - Враца, който доказва, че няма как тази служба да извършва медико-диагностични дейности, защото няма регистрация като лечебно заведение.

И точно тук се намесва Делян Добрев.

Вместо властите да принудят АЕЦ "Козлодуй" да спазва законите - през септември 2023 г. Народното събрание променя 2 закона, за да легализира завареното положение по предложение на председателя на Комисията по енергетика.

С поправките се разрешава на единствената в България ядрена централа да наема лекари в свое организационно звено, които ще имат правомощия да провеждат медицинско наблюдение на служителите, "допускани до работа".

В типичния за ГЕРБ стил - промените в Закона за здравето и Закона за безопасното използване на ядрената енергия са направени през преходни и заключителни разпоредби на съвсем различен закон - за Енергията от възобновяеми източници.

При това - предложението не е вписано в оригиналния текст на обсъждания законопроект, а се появява преди окончателното гласуване на закона за ВЕИ. Тоест - не само няма нищо общо с принципите и обхвата му, но и се приема в последния момент, без надлежно обсъждане.

Параграфът 88 е гласуван в комплект с още няколко текста, без детайлно обсъждане. Всички са приети със 117 гласа "за", 28 "против" и 10 "въздържали се".

"Приетите изменения само с едно гласуване в пленарната зала нямат никаква връзка с предложенията по внесения първоначално законопроект", обръща внимание съдия Адриана Добрева, която внася жалбата до Конституционния съд.

Добрева настоява КС да се намеси заради:

  • очевидното пренебрежение към процедурните правила от Народното събрание
  • промяната на закони заради частен проблем на едно-единствено дружество
  • неяснота в самия гласуван текст, в който се говори за "медицинско наблюдение на лицата, допускани до работа в ядрени централи", без да е ясен кръгът на допусканите до работа лица
  • отваряне на възможност за потенциална злоупотреба с власт - "предпоставка да бъде упражнено неконтролирано от държавата влияние върху работещите, а също и възможност работодателят да осъществява различни форми на натиск"
  • държавата не може да упражнява контрол върху стандартите за качество в звеното към АЕЦ, защото то не попада в Закона за лечебните заведения и Закона за здравето.

Конституционният съд вече е образувал дело по жалбата на Адриана Добрева.

Докладчик по него ще е Янаки Стоилов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024