Партията на Константин Бачийски напуска ПП-ДБ Снимка: © Средна европейска класа

Партията "Средна европейска класа" на депутата Константин Бачийски напуска коалицията на "Продължаваме промяната - Демократична България". Решението е обявено в публикация на сайта на организацията.

СЕК беше партньор на ПП в парламентарните избори от ноември 2021 г., когато Кирил Петков и Асен Василев все още не бяха учредили своя партия, до последния вот от април 2023. Оттогава датира и споразумението им с "Волт" на Настимир Ананиев.

На местните избори възникна видимо напрежение между структурата на ПП в Бургас и тази на СЕК, след като Бачийски се кандидатира за кмет без подкрепа на коалицията, а Димитър Найденов от ДБ се яви като независим.

Двамата, взети заедно, спечелиха около 17% от гласовете, далеч зад победата на Димитър Николов от първи тур с 60%.

ПП-ДБ и СЕК се явиха отделно и на изборите за общински съвет в Бургас, където е и най-силното представителство на партията на Константин Бачийски.

Обяснението на СЕК за предизвестената раздяла с ПП-ДБ е управлението с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

"Считаме, че нашите ценности не могат да бъдат променяни и съвместната работа с този състав на ГЕРБ и ДПС за нас е невъзможна. Затова ние не можем да останем част от съюз, който допуска да се работи с корумпирани представители на политическите партии от ГЕРБ и ДПС, които служат единствено на бизнес кръговете, вместо да служат на народа и обществото", се казва в решението.

Константин Бачийски не е напускал парламентарната група на ПП-ДБ в периода на 49 Народно събрание. В момента той е и представител на ПП-ДБ в анкетната комисия, която разследва Агенция "Митници".

Решението беше обявено ден преди крайния срок за регистрация на партии и коалиции на изборите. Преди седмици "Зелено движение" също се оттегли от досегашното си сътрудничество с ДСБ и "Да България".

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024