Снимка: © Булевард България

Новият политически проект на Стефан Янев може да се учреди до началото на май - това пише Ралица Симеонова, заместник-министър на отбраната в краткия мандат на Янев в МО и негов сътрудник. 

Симеонова публикува информация във Facebook за това, че партията ще бъде създадена, "рекрутираме достатъчен брой хора, споделящи сходни политически идеи и възгледи, т.е. когато е налице необходимия за една подобна формация човешки капитал". 

Тя очертава и профила на бъдещата формация: "национално-консервативен спектър", с акцент върху "традиционните ни ценности, значимостта на семейството, върху необходимостта от отстояване на държавността, съхраняване на националната ни идентичност, на нашия културно-цивилизационен код". 

Партията на Янев "не поставя под въпрос" членството на България в НАТО и ЕС, но "смятаме, че страната ни трябва да води смислена и балансирана външна политика и по-ефективно да използва членството си в тези съюзи, както и в други мултилатерални форми на сътрудничество". 

"Същевременно сме убедени, че имаме осезаема нужда да ревитализираме нашата икономика посредством стимулиране на частната инициатива и създаване на възможности за нейната пълноценна реализация. Това може да се случи единствено чрез ефективна институционална рамка – работещи и предвидими правила, както и чрез ефективен правоприлагащ апарат, който да гарантира първата детерминанта. Не на последно място, ще работим за създаване на социално-икономическа среда, гарантираща достоен труд и достойни доходи", пише още Ралица Симеонова. 

Стефан Янев беше министър-председател в двете служебни правителства между май и декември 2021 г., като остана в кабинета на Кирил Петков като военен министър до избухването на войната в Украйна. 

От първия ден Янев наричаше военните действия "операция", повтаряйки официалната риторика на Кремъл - един от мотивите на Кирил Петков да поиска оставката му, наред с това, че "води различна външна политика през Facebook" и поставя присъствието си в МС като условие за съществуване на кабинета. 

Стефан Янев към Петков: "Не съм твой министър - нито съм бил, нито ще бъда"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г.

В същото време има голям ръст и при хората, достигащи крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия