Партията на Стефан Янев може да се учреди до началото на май Снимка: © Булевард България

Новият политически проект на Стефан Янев може да се учреди до началото на май - това пише Ралица Симеонова, заместник-министър на отбраната в краткия мандат на Янев в МО и негов сътрудник.

Симеонова публикува информация във Facebook за това, че партията ще бъде създадена, "рекрутираме достатъчен брой хора, споделящи сходни политически идеи и възгледи, т.е. когато е налице необходимия за една подобна формация човешки капитал".

Тя очертава и профила на бъдещата формация: "национално-консервативен спектър", с акцент върху "традиционните ни ценности, значимостта на семейството, върху необходимостта от отстояване на държавността, съхраняване на националната ни идентичност, на нашия културно-цивилизационен код".

Партията на Янев "не поставя под въпрос" членството на България в НАТО и ЕС, но "смятаме, че страната ни трябва да води смислена и балансирана външна политика и по-ефективно да използва членството си в тези съюзи, както и в други мултилатерални форми на сътрудничество".

"Същевременно сме убедени, че имаме осезаема нужда да ревитализираме нашата икономика посредством стимулиране на частната инициатива и създаване на възможности за нейната пълноценна реализация. Това може да се случи единствено чрез ефективна институционална рамка – работещи и предвидими правила, както и чрез ефективен правоприлагащ апарат, който да гарантира първата детерминанта. Не на последно място, ще работим за създаване на социално-икономическа среда, гарантираща достоен труд и достойни доходи", пише още Ралица Симеонова.

Стефан Янев беше министър-председател в двете служебни правителства между май и декември 2021 г., като остана в кабинета на Кирил Петков като военен министър до избухването на войната в Украйна.

От първия ден Янев наричаше военните действия "операция", повтаряйки официалната риторика на Кремъл - един от мотивите на Кирил Петков да поиска оставката му, наред с това, че "води различна външна политика през Facebook" и поставя присъствието си в МС като условие за съществуване на кабинета.

Стефан Янев към Петков: "Не съм твой министър - нито съм бил, нито ще бъда"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024