Партията на Стефан Янев може да се учреди до началото на май Снимка: © Булевард България

Новият политически проект на Стефан Янев може да се учреди до началото на май - това пише Ралица Симеонова, заместник-министър на отбраната в краткия мандат на Янев в МО и негов сътрудник.

Симеонова публикува информация във Facebook за това, че партията ще бъде създадена, "рекрутираме достатъчен брой хора, споделящи сходни политически идеи и възгледи, т.е. когато е налице необходимия за една подобна формация човешки капитал".

Тя очертава и профила на бъдещата формация: "национално-консервативен спектър", с акцент върху "традиционните ни ценности, значимостта на семейството, върху необходимостта от отстояване на държавността, съхраняване на националната ни идентичност, на нашия културно-цивилизационен код".

Партията на Янев "не поставя под въпрос" членството на България в НАТО и ЕС, но "смятаме, че страната ни трябва да води смислена и балансирана външна политика и по-ефективно да използва членството си в тези съюзи, както и в други мултилатерални форми на сътрудничество".

"Същевременно сме убедени, че имаме осезаема нужда да ревитализираме нашата икономика посредством стимулиране на частната инициатива и създаване на възможности за нейната пълноценна реализация. Това може да се случи единствено чрез ефективна институционална рамка – работещи и предвидими правила, както и чрез ефективен правоприлагащ апарат, който да гарантира първата детерминанта. Не на последно място, ще работим за създаване на социално-икономическа среда, гарантираща достоен труд и достойни доходи", пише още Ралица Симеонова.

Стефан Янев беше министър-председател в двете служебни правителства между май и декември 2021 г., като остана в кабинета на Кирил Петков като военен министър до избухването на войната в Украйна.

От първия ден Янев наричаше военните действия "операция", повтаряйки официалната риторика на Кремъл - един от мотивите на Кирил Петков да поиска оставката му, наред с това, че "води различна външна политика през Facebook" и поставя присъствието си в МС като условие за съществуване на кабинета.

Стефан Янев към Петков: "Не съм твой министър - нито съм бил, нито ще бъда"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024