Снимка: © Facebook.com/Стефан Янев

Освободеният министър на отбраната Стефан Янев атакува премиера Кирил Петков, който поиска оставката му заради „водене на различна външна политика“ от тази на правителството и отказ да назове с думата „война“ случващото се в Украйна.

„Мой военен министър не може да използва думата операция вместо думата война“, беше аргументацията на премиера в понеделник.

Янев използва профила си във Facebook днес, за да заяви: „Уважаеми господин министър-председател, аз не съм твой министър - нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на България, служа единствено на родината и ще продължа да го правя“.

Оставката му официално беше гласувана от Народното събрание на 1 март, а наследникът му е Драгомир Заков – досегашният посланик на България в НАТО.

Драгомир Заков: Ако се наложи, сили на НАТО може да дойдат в България

„В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете на системата на международните отношения и е на път да промени нейната логика. Тя има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения. До хуманитарна катастрофа, но също и до сериозни икономически, финансови и социални последици. От действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква“, казва Янев.

„А перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на основните политически сили в страната в момента е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези. Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданията на хората. Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията. Те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес“, гласи съобщението на бившия министър.

Той заявява, че основната задача на правителството е да защитава националния интерес и казва, че винаги се е водил от него, докато е бил министър на отбраната и служебен премиер в двата кабинета, назначени от Румен Радев.

„Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да предопределят интересите ни. Те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси. Невинаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни и добри за България“, смята Янев по отношение на ЕС и НАТО.

Той заявява, че не се чувства виновен за нищо, което е казал или направил. „Когато вземам решение, аз знам защо го вземам“.

Ден преди Петков да поиска оставката му, Янев заяви, че е наясно, че премиерът ще го освободи от длъжност. Тогава той написа дълъг пост във Facebook, в който атакува управляващата коалиция в „аматьорство“ и "авантюристичен и незрял подход". 


Стефан Янев на прощаване: От "аматьори се правят на политици" до "оставката ми е въпрос единствено на процедура"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори