Драгомир Заков: Ако се наложи, сили на НАТО може да дойдат в България

Новият министър на отбраната Драгомир Заков заяви, че ако се наложи, сили на НАТО може да дойдат в България, за да подсигурят защитата ни. Това е смяна на реториката спрямо предходния министър - вече освободеният Стефан Янев, който настояваше да няма командващи чуждестранни войски у нас.

Заков, който бе посланик на България в НАТО от 2019 г., беше избран от парламента за наследник на Янев, чиято оставка бе поискана от премиера Кирил Петков заради "водене на собствена външна политика" и отказ за признаване на "война" в Украйна. От думите на министър-председателя стана ясно, че новият военен министър е бил сред вариантите на правителството, но съгласието на самия Заков не е било сигурно до последния момент поради лични причини.

Тодор Тагарев е сменен в последния момент като кандидат за военен министър

Първоначално управляващите обявиха, че Тодор Тагарев ще поеме поста, но минути преди гласуването в Народното събрание се разбра, че номинацията е на Заков. БСП са поставили ултиматум и не са били съгласни с избора на военния експерт Тагарев.

"Имахме списък от 5 човека", обяви Петков. "Сигурността в момента е важно да бъде координирана с ЕС и НАТО – тук сме в един по-широк формат. Най-подготвеният човек в този формат е посланикът ни в НАТО, той познава всички хора, има всички документи, не трябва да бъде запознаван със самото министерство. Той има най-добрият систематичен поглед в момента за цялата система за сигурност и знае какво се случва. Влиза готов и продължава дейността на това, което правеше в Брюксел".

"Тагарев е наш съветник и беше по време на коалиционните споразумения, уважаваме го, има страхотни качества. Но когато имахме „зелена светлина“ и личните въпроси около новата кандидатура бяха уточнени - едно е да имаме човек, който да се запознава тепърва с министерството по време на война, друго е човекът да познава всичко. Когато дойде тази възможност, не се поколебахме, че той е нашият избор. Довчера следобед си мислех, че г-н Тагарев е единственият ни реален избор. Аз имам респект към него и продължавам да слушам неговите мнения в сложната обстановка", заяви премиерът.

Кой е Тодор Тагарев, който трябваше да наследи Стефан Янев

"Имаше разговори с мен в предишните дни. Аз имам семейство и деца, трябваше да помисля от тази гледна точка и решението взех снощи", заяви Заков на брифинг след заседанието на Народното събрание. "За мен е огромна чест. Това, което съм правил досега, ще продължа да го правя в МО".

Той каза, че в последните 6 години като директор по въпросите за НАТО в МВнР и като посланик в НАТО, е работил с много военнослужещи - около 60% от делегацията в Алианса. "Познават ме много хора в Министерство на отбраната и аз ги познавам".

Заков заяви, че "България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума". "Ако се наложи сили на НАТО да дойдат – това ще стане по определена процедура. Но е процес на вземане на решение, в който България участва", смята новият министър.

Той нарече руската инвазия в Украйна "агресия и война", а думите на Стефан Янев, че бива освободен, за да може мястото му да се заеме от "по-удобен" министър, Заков коментира с изказването: "На никой български министър не може да му бъде налагано решение. Решенията се взимат от Министерски съвет, а когато е необходимо – от Народното събрание".

Той заяви, че първо ще се запознае с това до какъв етап е стигнал анализът на украинските искания за военна помощ спрямо България и след това ще обяви какво страната ни може да изпълни.

"Той има конкретни идеи за хора, които да го наследят като посланик в НАТО", каза Кирил Петков за новия министър. "В този момент самият той обаче ще е ключът като комуникация между НАТО и България".

Първата му задача е да говори днес с военнослужещите – с началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, който го чака да му даде последните факти от цялата българска стратегия. "Политиката ни е правилна, продължаваме да обследваме бойната група, да търсим дефицитите. Но българската армия ще е водеща и искаме да използваме кризата, за да си направим бойни групи, защото до този момент инвестициите са били „на парче“, заяви Кирил Петков.

Заков е завършил Международни икономически отношения, посланик в НАТО е от 2019 г. Дотогава той е директор по политиките на сигурността в МВнР. работил е и като ръководител на отдела по Контрол на въоръженията в МВнР, има опит и като първи секретар в Постоянната мисия на България в ООН в Женева от 2011 до 2014 г.

Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024