Снимка: © bTV

* Статията е актуализирана на 1 март 2022 г., след като управляващите промениха номинацията за нов министър на отбраната. Тодор Тагарев трябваше да наследи Стефан Янев, но кандидатурата на военния експерт беше сменена с тази на Драгомир Заков.


Военният експерт Тодор Тагарев беше предложението на премиера Кирил Петков за нов министър на отбраната, преди управляващата коалиция да обяви, че постът всъщност ще бъде зает от постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков.

По-рано в понеделник стана ясно, че министър-председателят ще поиска оставката на Стефан Янев, а гласуването ѝ ще се проведе във вторник на извънредно заседание на Народното събрание.

Официално Янев беше част от квотата на "Продължаваме промяната", но е кадър на президентската администрация на Румен Радев. В неделя вечерта Янев атакува пряко колегите си от кабинета в дълъг Facebook-пост. На извънредна пресконференция в понеделник Петков посочи причините за освобождаването му и заяви, че "никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук".

Петков иска оставката на Стефан Янев: Никой министър няма право на собствена външна политика

Професор д-р Тодор Тагарев заемаше поста на министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г. като част от служебния кабинет на Марин Райков, назначен с указ на Росен Плевнелиев. Преди това, в периода септември 2009-2010, е съветник по стратегически отбранителен мениджмънт в министерството.

Тагарев е роден през 1961 г. в Стамболийски (сега е на 61 г.). Завършва Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски" в Москва, а през 1994 г. - в Командно-щабния колеж на военновъздушните сили на САЩ.

През 1999 г. става старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 е професор по същата специалност. 

От 2005 до 2008 година е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".

Кариерата му продължава като директор на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров", където е назначен през 2016 г. 12 месеца по-късно е освободен от поста от тогавашния служебен военен министър - Стефан Янев. Става дума за служебния кабинет на Огнян Герджиков, предложен от Румен Радев през януари 2017. 

Аргументацията на Министерството на отбраната тогава гласи, че Тагарев е бил отговорен за "подмяна на тактико-технически задания" на проектите за закупуване на нов тип изтребител и бронирани машини за Сухопътните войски. Информацията тогава беше, че Тагарев е привърженика на закупуването на изтребители F16 втора употреба. 

Проф. Тагарев беше част от преговорния екип на "Продължаваме промяната" за сформиране на правителство и взе участие в коалиционните разговори в сферата на националната сигурност. 

Тази неделя той даде интервю в предаването „120 минути“ по bTV, в което зае твърда позиция за Украйна и против Русия и действията на президента Владимир Путин. "Украйна се обедини още след 2014 г. Аз, донякъде на шега, съм казвал, че украинците някой ден трябва да издигнат паметник на Путин, защото той има изключителен принос за обединяването на нацията. Те разбраха, че са едно цяло без значение от майчиния език – там има много етнически групи, включително българи. Украинците искат свободно, демократично съществуване", заяви проф. Тагарев.

Путин искаше украинската армия да направи преврат, за да преговаря с тях, "но докато той е на власт 25 години*, там са се сменили 5 президенти и никой не брои колко правителства", каза военният експерт. "Това значи, че те оценяват, че техният глас значи нещо. Оценяват високо възможността за пътуване в Европа, за контакти с равноправни страни. За тези хора Русия въобще не е опция. Добрата перспектива за Украйна е да е част от европейската демократична общност".

След войната, която Путин започна, в Украйна няма да останат хора, които да са заслепени от руската пропаганда, е мнението на проф. Тагарев. За разлика от Стефан Янев, той нарече интервенцията на Москва в съседната страна "война", а не "операция".

*Путин е на власт от 31 март 1999 г. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"