Кой е Тодор Тагарев, който трябваше да наследи Стефан Янев Снимка: © bTV

* Статията е актуализирана на 1 март 2022 г., след като управляващите промениха номинацията за нов министър на отбраната. Тодор Тагарев трябваше да наследи Стефан Янев, но кандидатурата на военния експерт беше сменена с тази на Драгомир Заков.


Военният експерт Тодор Тагарев беше предложението на премиера Кирил Петков за нов министър на отбраната, преди управляващата коалиция да обяви, че постът всъщност ще бъде зает от постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков.

По-рано в понеделник стана ясно, че министър-председателят ще поиска оставката на Стефан Янев, а гласуването ѝ ще се проведе във вторник на извънредно заседание на Народното събрание.

Официално Янев беше част от квотата на "Продължаваме промяната", но е кадър на президентската администрация на Румен Радев. В неделя вечерта Янев атакува пряко колегите си от кабинета в дълъг Facebook-пост. На извънредна пресконференция в понеделник Петков посочи причините за освобождаването му и заяви, че "никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук".

Петков иска оставката на Стефан Янев: Никой министър няма право на собствена външна политика

Професор д-р Тодор Тагарев заемаше поста на министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г. като част от служебния кабинет на Марин Райков, назначен с указ на Росен Плевнелиев. Преди това, в периода септември 2009-2010, е съветник по стратегически отбранителен мениджмънт в министерството.

Тагарев е роден през 1961 г. в Стамболийски (сега е на 61 г.). Завършва Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски" в Москва, а през 1994 г. - в Командно-щабния колеж на военновъздушните сили на САЩ.

През 1999 г. става старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 е професор по същата специалност.

От 2005 до 2008 година е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".

Кариерата му продължава като директор на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров", където е назначен през 2016 г. 12 месеца по-късно е освободен от поста от тогавашния служебен военен министър - Стефан Янев. Става дума за служебния кабинет на Огнян Герджиков, предложен от Румен Радев през януари 2017.

Аргументацията на Министерството на отбраната тогава гласи, че Тагарев е бил отговорен за "подмяна на тактико-технически задания" на проектите за закупуване на нов тип изтребител и бронирани машини за Сухопътните войски. Информацията тогава беше, че Тагарев е привърженика на закупуването на изтребители F16 втора употреба.

Проф. Тагарев беше част от преговорния екип на "Продължаваме промяната" за сформиране на правителство и взе участие в коалиционните разговори в сферата на националната сигурност.

Тази неделя той даде интервю в предаването „120 минути“ по bTV, в което зае твърда позиция за Украйна и против Русия и действията на президента Владимир Путин. "Украйна се обедини още след 2014 г. Аз, донякъде на шега, съм казвал, че украинците някой ден трябва да издигнат паметник на Путин, защото той има изключителен принос за обединяването на нацията. Те разбраха, че са едно цяло без значение от майчиния език – там има много етнически групи, включително българи. Украинците искат свободно, демократично съществуване", заяви проф. Тагарев.

Путин искаше украинската армия да направи преврат, за да преговаря с тях, "но докато той е на власт 25 години*, там са се сменили 5 президенти и никой не брои колко правителства", каза военният експерт. "Това значи, че те оценяват, че техният глас значи нещо. Оценяват високо възможността за пътуване в Европа, за контакти с равноправни страни. За тези хора Русия въобще не е опция. Добрата перспектива за Украйна е да е част от европейската демократична общност".

След войната, която Путин започна, в Украйна няма да останат хора, които да са заслепени от руската пропаганда, е мнението на проф. Тагарев. За разлика от Стефан Янев, той нарече интервенцията на Москва в съседната страна "война", а не "операция".

*Путин е на власт от 31 март 1999 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023