Парламентът освободи Стефан Янев, Драгомир Заков е новият министър на отбраната Снимка: © МВнР

Депутатите освободиха Стефан Янев като министър на отбраната и одобриха назначението на Драгомир Заков като нов военен министър в кабинета на Кирил Петков.

„За“ гласуваха 181 народни представители, а 33 се въздържаха. Нямаше гласове „против“. Депутатите от ДПС се въздържаха, а 55-те гласували от ГЕРБ приеха предложението на Кирил Петков. "Възраждане" напуснаха залата преди вота.

Народното събрание заседаваше извънредно, след като в понеделник премиерът поиска освобождаването на Янев поради три причини - че министърът си е позволил да води "отделна от правителството външна политика"; че използва думата "операция", а не "война" за руската инвазия в Украйна; че заяви в "Панорама" по БНТ как оставката му ще доведе до дестабилизиране на правителството.

Кабинетът се готвеше да предложи Тодор Тагарев за наследник на Янев, но в последния момент стана ясно, че номинацията всъщност е Драгомир Заков - постоянен представител на България в НАТО. Коалиционните партньори първоначално са се обединили около Тагарев, но кандидатурата е била преразгледана след по-късни разговори между управляващите, като смяната на военния експерт е поискана от БСП.

Кой е Драгомир Заков - вижте тук.

Споровете около оставката на Янев прераснаха в нападки между управляващите и опозицията, в коментари за агресията на Владимир Путин, за миналото и настоящото управление, както и за вътрешното разцепление в БСП.

„Възраждане“ прочетоха декларация от трибуната, с която лидерът им Костадин Костадинов поиска оставката на Министерски съвет заради подкрепата на България към нападнатата Украйна.

„Ние не изпитваме войната, но я изпитват хиляди хора на мястото на конфликта. Българите в Украйна се оказаха заложници на бомбите. Съдбата на българите е в ръцете на група, която прилича повече на запознала се във Фейсбук, а не група, която може да управлява държавата“, са мотивите на Костадинов.

Той подкрепи Стефан Янев – „сякаш за да засили драматизма като в американски военен екшън, министър-председателят поиска оставката на военния министър заради две думи – военна операция. И САЩ искат такива оставки, когато прикриват демокрацията с бомби“.

„България не трябва да взима страна – ако двама братя се бият, третият трябва да ги помири, а не да праща оръжие в ръката на единия. България има свои интереси, които да защитава. Може би понякога тези интереси са по-различни от тези на ЕС и НАТО. Искаме оставката на Министерски съвет – с всяка позиция, обслуваща чужд интерес, този министър-председател ни приближава към войната“, твърди Костадинов.

Кирил Петков отговори: "Снощи, докато някои са се упражнявали в реторика, сме изнесли 190 човека от Киев. Това е особено важно, защото в момента има над 65 км линия от въоръжени сили от Русия, която върви към Киев. Днес тези българи са в безопасност - службите работиха, без да спят, до сутринта".

Двамата размениха остри реплики и още веднъж в хода на дебатите - когато Костадинов обвини кабинета, че е изтеглил консулските служители от Одеса, а премиерът Кирил Петков отговори:

"Защо като сте такъв мъж не сте сега в Одеса? Да водите автобусите с българи и да ги спасявате. А не да се упражнявате в празни риторики"

Премиерът представи предложението за нов министър на отбраната – Драгомир Заков. Той е с 20-годишен опит като дипломат в сферата на международната сигурност. От 2019 г. е посланик на България в НАТО. "Не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. Въз основа на качествата му в сферата на сигурността, го предлагам за министър на отбраната на Република България", каза Петков.

Кирил Петков повтори, че мотивите за оставката на Стефан Янев са, че никой министър не може да води собствена външна политика, че никой министър няма право да се чувства като залог за стабилността на кабинета, че няма как да се избягва думата "война" за инвазията на Русия в Украйна.

Атанас Зафиров от БСП обяви, че социалистите подкрепят оставката на Янев. „БСП няма как да е партия, която при такива условия да хвърли страната в хаос“, каза той, посочвайки, че смяната на военния министър по време на война е „ключово решение“. "Подкрепяйки смяната, не правим оценка за качествата на министъра, а демонстрираме нашата решимост да изпълним докрай поетите ангажименти в коалиционното споразумение - че всяка формация може да предлага и оттегля своите министри", добави Зафиров.

Крум Зарков от БСП обаче се разграничи от решението на управляващите. Според него отстраняването на Стефан Янев е "грешка". В такъв момент промяната на министъра на отбраната трябва да бъде много сериозно обоснована, а мотивите на Петков, според него, не били достатъчни и последствията за гражданите щели да бъдат тежки.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че липсват „ясни аргументи“ за освобождаването на Стефан Янев. "Няма да искаме оставката на целия кабинет в това сложно военно време, но ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността", твърди Карадайъ.

Бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ критикува властта за смяната на кандидатурата на Тодор Тагарев с тази на Драгомир Заков, за която ГЕРБ разбрали „от медиите“.

„Тагарев беше използван в тази тежка ситуация. За Заков – който, очевидно, е приемливата кандидатура за Радев и за БСП – се питам с цената на какво той е такава приемлива кандидатура? Нямам съмнение в неговата гео-политическа ориентация. Но докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство? Той ви създаде и определи част от министрите, но и смените ли ще се съгласуват с него?“, атакува Захариева управляващите.

Христо Гаджев от ГЕРБ също критикува промяната на кандидатите в последния момент. „Съжалявам, че се стигна с тази оставка с тези мотиви, но чак сега ли разбрахте за тези политики на Стефан Янев? Отказът му за участие на съюзнически войски у нас и другите му позиции – вие, г-н премиер ги защитавахте от тази трибуна", обърна се той към Петков. "До момента подкрепяхте тази политика. Янев наистина сгреши, като не назова нещата с истинските им имена, но пропуснахте, че той каза също, че либералните демокрации са изчерпани. Съгласни ли сте с това? Аз не съм“, заяви той и критикува властта в „липсата на ясно лидерство“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова за оставка на кабинета, а според Тома Биков "формулата на управление е изчерпана още на втория месец от управлението". "В коалиционното споразумение имате приоритети, които в момента са неадекватни – не по ваша вина. Ако изборите бяха вчера, нямаше да сформирате кабинет в тази конфигурация. Нямаше Радев да е вашият патрон", твърди той.

Настимир Ананиев от ПП контрира: "Приоритетите ни не били адекватни? А какво ще кажете за борбата с корупцията, независимата съдебна система, добър стандарт на живот и доходи за българските граждани?".

Андрей Гюров от ПП атакува всички "популистки действия и позиции, интереси за оправдаване на една недопустима агресия" - на Русия към Украйна „Нека в тези тежки дни не се делим на русофили и русофоби, нека да загърбим популизма и да се обърнем към разума, принципите на демокрацията и плурализма“.

Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че ДБ ще подкрепи напълно смяната на Стефан Янев. "Смяната е резултат на радикалната промяна – ние навлизаме в изцяло нова епоха. Тази смяна е рязка и нетрадиционна, тя е адаптация на кабинета към една радикално променена реалност, която ще промени международните отношения и българската политика. Когато започва нова епоха, в началото трябва да сме внимателни с думите", каза той.

"По нов начин ще трябва да дефинираме и българския национален интерес. В НАТО сме, в ЕС сме, но можем да се държим като индивидуална страна и това да се представя като национален интерес – е, свърши тази епоха. Интересът ни не е лоялност към някой друг, а е платформа за развитието ни на суверенна държава, да правим избора как да организираме защитата си. Тази война е агресия на един диктатор срещу международния ред и сега ние ще трябва да изграждаме нови консенсуси. Ние се противопоставяме на Путин, но не на руския народ".

"Г-н Петков, третирайте нашия глас - на „Демократична България", като вот на доверие към кабинета", обърна се Иванов към премиера.

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че „Има такъв народ“ категорично ще подкрепи оставката на Стефан Янев, защото в Украйна „не става въпрос въобще за каквито и да било операции, а за война“. „Не трябва да приемаме думите на опозицията, защото там има фалшиви герои. ГЕРБ прокараха Турски поток и заобиколиха Украйна, подкрепиха Путин, а сега говорят за евроатлантически ценности. А "Възраждане", докато контролират финансирането си от Русия, да контролират и депутатите си - защото преди години Елена Гунчева е нарекла убийството на независимия Борис Немцов "позор" и е сравнила Путин с агресор“, заяви той.

Любен Дилов от ГЕРБ предложи гласуването да бъде разделено на две - едно за оставката на Стефан Янев и друго - за назначаването на Драгомир Заков като военен министър. "Аз бих подкрепил смяната на Янев, но не и назначаването на новия министър", заяви той. Предложението му не беше прието.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023