Първа поява на Борисов след Covid: "Не сме богопомазани като президента Радев"

Премиерът Бойко Борисов се включи във видеоконферентна връзка от резиденцията си и направи първата си публична изява след положителния тест за Covid-19.

Борисов влезе в остра конфронтация с президента Румен Радев, като обяви, че прекратяването на задължителната 10-дневна карантина на държавния глава е била причината за "раздялата" с досегашния директор на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

"Пазете се много, защото това си е гадно. Спазвайте карантината, защото ви следят. Ние не сме богопомазани като президента Радев. Само него му дадоха един ден карантина, сякаш е извънземен. Затова се разделихме с шефа на РЗИ. Не може да делиш хората на... Но очаквам, че след като ВВС пламна и целият команден състав е по болниците, сега и Сухопътните войски да бъдат "приземени" с тези глупости, които правят. Но това е разликата между Европа и България. Законът е само за тези, които не харесваш, а иначе закона можеш да си го погазваш, когато си поискаш. Затова в Брюксел говорят "борба с корупцията по високите етажи". С тези, които се имат за недосегаеми", казва Борисов.

Това, което пропуска да спомене, е, че самият той получи възможността да излезе извън карантина в неделя, 25 октомври, след като беше дал два отрицателни теста за Covid-19 през два дни. На следващия ден се оказа, че премиерът вече има позитивна проба за инфекция.

Казусът с оставката на д-р Пенчев става още по-странен, тъй като само преди няколко часа здравният министър Костадин Ангелов обяви, че тя няма връзка със свалената карантина на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, а е „по лични причини“.

Причината за недоволството на Борисов е свързана и с посещението на Румен Радев на полигона "Корен" във вторник, откъдето президентът разкритикува Бюджет 2021 като "разоряващ".

"Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони, в нарушение на всички правила", казва Борисов по време на включването си.

Не мога да забраня на държавния глава да посещава гарнизони. Така е по конституция, отговаря Красимир Каракачанов.

Тогава Мутафчийски да не ми иска доброволци, защото цялото ВВС е във Военна болница, репликира Борисов.

Каракачанов продължава: "Как да го изгониш? Ние като бяхме под карантина, ходихме ли някъде?"

"Има РЗИ за това. Това е върховенство на закона, законът е казал и ние го спазихме", казва Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024