Снимка: © Getty Images

Военната научно-техническа лаборатория в Портън Даун край Солсбъри беше избрана от кралица Елизабет II за първата й публична поява от началото на Covid-пандемията.

Снимките, разпространени от Бъкингамския дворец, показват как 94-годишната кралица и нейният внук принц Уилям участват в откриването на Аналитичния център по енергетика към лабораторията.

"Портън Даун" стана известна като мястото, в което беше идентифицирано отровното вещество, използвано при атаката срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. Военните изследователи доказаха, че двамата са отровени с вещество от групата "новичок", разработвано като химическо оръжие от СССР.

На база на тези данни британското правителство посочи двама агенти на руските тайни служби като извършители на опита за убийство и наложи дипломатически санкции срещу Москва.

В съобщението се посочва, че кралицата и принц Уилям са разговаряли с екипа, работил по идентифицирането на "новичок" и последвалото почистване на остатъците от силно отровното вещество след атаката в Солсбъри.

Вторият живот на Алексей Навални: "Да хвърлиш атомна бомба върху един човек"

През август британската лаборатория помогна и на германските лекари в акцията по спасяването на Алексей Навални и идентифицирането на отровата, използвана срещу него - отново разновидновст на "новичок".

В четвъртък ЕС наложи санкции срещу шестима руски граждани и срещу Научно-изследователския институт по органична химия и технология на Русия. Санкционирани са директорът на контраразузнаването ФСБ Александър Бортников, първият зам.-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, началникът на управлението на администрацията на президента на Русия по вътрешната политика Андрей Ярин, президентският пълномощник на Путин в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло, зам.-министрите на отбраната Павел Попов и Алексей Криворучко.

Кралица Елизабет II и принц Уилям са се срещнали и с учени, работещи по строго секретни изследвания и анализи в сферата на борбата срещу терористичните и криминалните заплахи срещу Великобритания.

Британските медии, които не са поканени да присъстват на срещата в лабораторията, обръщат внимание, че кралицата и принцът не са носили предпазни маски при визитата си.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл

От двореца обаче посочват, че са взети специални предварителни мерки за безопасност, като всички участници в срещата са изследвани за Covid-19 и са дали отрицателни резултати.

Кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип се преместиха в Уиндзор още през март, когато пандемията обхвана Великобритания. Единствените й публични появи досега бяха на територията на двореца - за военен парад по повод годишнината от коронацията й и за връчването на рицарско звание на ветерана Том Мур, помогнал за набирането на десетки милиони в подкрепа на Националната здравна служба на Великобритания.

Героят, събрал 32 млн. паунда за британските медици, вече е рицар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас