Първата публична поява на Елизабет II - в лабораторията, разследвала атаката с "новичок" срещу Скрипал Снимка: © Getty Images

Военната научно-техническа лаборатория в Портън Даун край Солсбъри беше избрана от кралица Елизабет II за първата й публична поява от началото на Covid-пандемията.

Снимките, разпространени от Бъкингамския дворец, показват как 94-годишната кралица и нейният внук принц Уилям участват в откриването на Аналитичния център по енергетика към лабораторията.

"Портън Даун" стана известна като мястото, в което беше идентифицирано отровното вещество, използвано при атаката срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. Военните изследователи доказаха, че двамата са отровени с вещество от групата "новичок", разработвано като химическо оръжие от СССР.

На база на тези данни британското правителство посочи двама агенти на руските тайни служби като извършители на опита за убийство и наложи дипломатически санкции срещу Москва.

В съобщението се посочва, че кралицата и принц Уилям са разговаряли с екипа, работил по идентифицирането на "новичок" и последвалото почистване на остатъците от силно отровното вещество след атаката в Солсбъри.

Вторият живот на Алексей Навални: "Да хвърлиш атомна бомба върху един човек"

През август британската лаборатория помогна и на германските лекари в акцията по спасяването на Алексей Навални и идентифицирането на отровата, използвана срещу него - отново разновидновст на "новичок".

В четвъртък ЕС наложи санкции срещу шестима руски граждани и срещу Научно-изследователския институт по органична химия и технология на Русия. Санкционирани са директорът на контраразузнаването ФСБ Александър Бортников, първият зам.-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, началникът на управлението на администрацията на президента на Русия по вътрешната политика Андрей Ярин, президентският пълномощник на Путин в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло, зам.-министрите на отбраната Павел Попов и Алексей Криворучко.

Кралица Елизабет II и принц Уилям са се срещнали и с учени, работещи по строго секретни изследвания и анализи в сферата на борбата срещу терористичните и криминалните заплахи срещу Великобритания.

Британските медии, които не са поканени да присъстват на срещата в лабораторията, обръщат внимание, че кралицата и принцът не са носили предпазни маски при визитата си.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл

От двореца обаче посочват, че са взети специални предварителни мерки за безопасност, като всички участници в срещата са изследвани за Covid-19 и са дали отрицателни резултати.

Кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип се преместиха в Уиндзор още през март, когато пандемията обхвана Великобритания. Единствените й публични появи досега бяха на територията на двореца - за военен парад по повод годишнината от коронацията й и за връчването на рицарско звание на ветерана Том Мур, помогнал за набирането на десетки милиони в подкрепа на Националната здравна служба на Великобритания.

Героят, събрал 32 млн. паунда за британските медици, вече е рицар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024