Първата в Европа фабрика за нитрилни ръкавици в Пловдив вече е пред фалит Снимка: © PPS Manifacturing

Първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа – PPS Manifacturing, която бе официално открита в Пловдив през юли 2022 г., се оказа пред затваряне само няколко месеца по-късно. Амбициите за „уникално“ за континента производство, което да позиционира България като лидер в сектора и да намали зависимостта на региона от азиатските доставчици, както и да даде работа на 100 души в страната, изглежда се разпадат.

Яхнали вълната на повишеното търсене на предпазни средства около пандемията от COVID-19 и с идеята да внесат иновация в производството, българските ѝ основатели влагат общо 15 млн. лв. в проекта, част от които привлечено еврофинансиране. От общата сума 2,5 млн. лв. са собствени средства, а останалите – осигурени чрез заеми от три финансови институции. Основните акционери в сформираното дружество са две фирми: „Аспикор“ ЕООД, участващо с 2 млн. лв. капитал и представлявано в Съвета на директорите от Станимира Колева, и „ППС Холдинг“, с 500 хил. лв. капитал и представлявано в Съвета на директорите от Димитър Стамов.

Според предварителния бизнес план компанията трябва да излезе на печалба още на втората година. Очакванията и теоретичните изчисления обаче се сблъскват с реалността. Така на 17 октомври 2022 г. – по-малко от три месеца след откриването на фабриката – дружеството, представлявано от изпълнителния директор инж. Антон Петров, подава в Софийския градски съд молба за стартиране на процедура по несъстоятелност. В нея се посочва, че компанията има три договора за заем – съответно с ОББ, Фонд за устойчиво градско развитие и ДЗЗД Фонд за устойчиви градове – които вече не е в състояние да обслужва. Причината най-общо казано е „влошаване на бизнес климата“.

Предисторията

Идеята за производство на нитрилни ръкавици в България се ражда по време на коронавирусната пандемия. Към онзи момент цените на продукта, внос от Азия, са устойчиви, а ситуацията предполага растящо потребление. Така през февруари 2021 г. се учредява дружеството „ППС МАНУФАКЧЪРИНГ“.

„Идеята бе да намалим зависимостта на европейските потребители от азиатските производители, както и да съкратим срока на доставка“, пише в молбата на PPS Manifacturing до СГС. С тази цел се разработва проект за закупуване, инсталиране и въвеждане в експлоатация на една поточна линия за производство на нитрилни ръкавици. Капацитетът ѝ е да изработва 37 000 ръкавици на час, а дейността е предвидено да се извършва 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Плановете бяха заводът да произвежда 250 000 кутии или 800 000 ръкавици на месец.

Пазарната конюнктура към онзи момент и перспективите за развитие осигуряват на компанията три заема от финансиращи институции, а държавата ѝ връчва сертификат за инвеститор „Клас А“ (б.р. – такъв се дава от Българската агенция за инвестиции на дружества, покриващи критерии за обем на инвестиция, брой новооткрити работни места и/или позициониране в приоритетен за страната регион; в замяна държавата предоставя различни облекчения, например административни или изграждане на инфраструктура до обекта и пр.). Новата фабрика PPS Manиfacturing става част от Тракия икономическа зона и по план трябва да започне дейността си още през есента на 2021 г. Но още тук се прокрадва първият сигнал за проблеми.

Влошаване на бизнес климата

През юли 2021 г. в Малайзия, където се намира фирмата производител на производственото оборудване, е обявен двумесечен локадун и това, според написаното в молбата за несъстоятелност, е довело до забавяне на доставката поточната линия. „Първите доставки на части за линията започнаха през октомври 2021 г. и завършиха през март 2022 г.“

Междувременно се заформя „перфектна буря“ от влошаващи се икономически и бизнес условия. От PPS Manifacturing изброяват:

  • Увеличаването на цената на контейнерния транспорт – от 4 на над 15 хил. долара за 40-футов контейнер за период от няколко месеца;
  • Забавяне на корабните доставки – от компанията дават за пример хаоса около заседналия в Суецкия канал контейнеровоз Ever Given през март 2021 г., който случай обаче се разиграва съвсем скоро след основаването на компания и доста преди стартирането на фабричната ѝ дейност. В този контекст посочват и избухналата война в Украйна, която усложни морския транспорт в региона и натовари порта в Истанбул;
  • Увеличаване на цената на основната суровина – с 20% (от 1600 на 1900 долара за метричен тон, при месечна консумация от 150 метрични тона) за периода от подписването на договорите за кредит до момента на първите поръчки на материали от LG Chem, пишат от PPS Manifacturing;
  • Увеличаване на курса на долара;
  • Увеличаване на цените на строителните материали;
  • Увеличаване на инфлацията;
  • Увеличаване на цените на електроенергията и газа – съответно с 335% и 837% спрямо момента на подписване на кредитните договори. Компанията има лошия късмет да пристъпи към производство в момент, когато цените на енергоносителите бяха в пика си, макар и сега вече да са се нормализирали.

Дъмпинг от китайските производители – капак върху всички гореизброени неблагоприятни фактори слагат китайските фирми, които по думите на PPS Manifacturing са предприели „масирана атака към малайзийските предприятия (б.р. – лидери в производството на нитрилни ръкавици) на непазарен принцип… с ударно сваляне на доставните цени с около 63% спрямо 2021 г.“

Българската компания изчислява, че комбинацията от всички тези събития вдига драстично разходите и свива приходите, водейки до загуба от 220 хил. лв. Финансовата сметка е изчислена на база по-високите цени на енергоносителите, които вече се намират около нивата си отпреди войната. Така или иначе от дружеството признават, че то е „неплатежоспособно, защото не е в състояние да изпълни изискуемото парично задължение към ОББ в размер на 1 515 872, 23 лв.“ Заведеното в СГС търговско дело (1888/2022) по молбата за обявяване в несъстоятелно все още не е приключило, сочи справка на Булвард България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024