Първата ваксинирана - да се събудиш с "новината", че си умряла Снимка: © Twitter @BBCFergusWalsh

От вчера в социалните мрежи, влкючително и българските, се разпространява "новината", че първият човек, на когото е инжектирана пробна ваксина срещу коронавирус във Великобритания, е починал.

Д-р Гранато, заяви, че „се справя добре“, след като в социалните медии бе разпространена фалшива статия за нейната смърт.

В статията се твърди, че микробиологът д-р Елиса Гранато, която участва в процеса в Оксфорд в четвъртък, е починала вследствие на усложнения след приемането на ваксината.

По-късно правителството заяви, че статията е „напълно невярна“ и предупреди хората да не споделят необосновани твърдения онлайн.

Гранато беше един от двама души, които участваха в процеса по тестване на ваксина и заяви, че е развълнувана да подкрепи усилията чрез доброволческа дейност.

След статията за „смъртта“ ѝ, преди да заключи акаунта си в Twitter, тя написа: „Да се събудиш с фалшива статия за твоята смърт… Аз съм добре.“

В неделя следобед Министерството на здравеопазването и социалните грижи публикува в Twitter: „Новините, разпространяващи се в социалните медии, че първият доброволец в проучването за ваксина срещу коронавирус във Великобритания е умрял, е напълно невярна.


По-рано този месец правителството възобнови обществената си информационна кампания Don’t Feed the Beast (Не храни звяра), за да насърчи хората да поставят под въпрос онова, което четат онлайн. Списъкът за споделяне включва основни съвети като проверка на източника на историята и анализ на фактите преди споделянето.

Отделът за бързо реагиране, работещ към Стрийт № 10, се справя с редица фалшиви новини и измами онлайн и се координира с властта, за да използва подходящия отговор. Това може да включва пряко опровержение в социалните медии, работа с платформи за премахване на вредно съдържание и осигуряване на популяризиране на кампаниите за обществено здраве чрез надеждни източници.

Звеното е един от екипите, попадащи в по-широката клетка за борба с дезинформацията, ръководена от Министерството за цифровата култура, медиите и спорта, съставена от експерти от правителството и от технологичния сектор.

Клетката взаимодейства със платформи за социални медии и специалисти по дезинформация от гражданското общество и академичните среди, за да установи цялостен преглед на степента, обхвата и въздействието на дезинформацията, свързана с коронавируса.

Ваксината срещу Covid-19 се счита за най-добрата стратегия за излизане от lockdown-a и учени от цял ​​свят се надпреварват да разработят такава, която може да бъде произведена в голям мащаб. Групата за ваксини в Оксфорд се надява да бъдат готови поне милион дози през септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023