Снимка: © Twitter @BBCFergusWalsh

От вчера в социалните мрежи, влкючително и българските, се разпространява "новината", че първият човек, на когото е инжектирана пробна ваксина срещу коронавирус във Великобритания, е починал.

Д-р Гранато, заяви, че „се справя добре“, след като в социалните медии бе разпространена фалшива статия за нейната смърт.

В статията се твърди, че микробиологът д-р Елиса Гранато, която участва в процеса в Оксфорд в четвъртък, е починала вследствие на усложнения след приемането на ваксината.

По-късно правителството заяви, че статията е „напълно невярна“ и предупреди хората да не споделят необосновани твърдения онлайн.

Гранато беше един от двама души, които участваха в процеса по тестване на ваксина и заяви, че е развълнувана да подкрепи усилията чрез доброволческа дейност.

След статията за „смъртта“ ѝ, преди да заключи акаунта си в Twitter, тя написа: „Да се събудиш с фалшива статия за твоята смърт… Аз съм добре.“

В неделя следобед Министерството на здравеопазването и социалните грижи публикува в Twitter: „Новините, разпространяващи се в социалните медии, че първият доброволец в проучването за ваксина срещу коронавирус във Великобритания е умрял, е напълно невярна.


По-рано този месец правителството възобнови обществената си информационна кампания Don’t Feed the Beast (Не храни звяра), за да насърчи хората да поставят под въпрос онова, което четат онлайн. Списъкът за споделяне включва основни съвети като проверка на източника на историята и анализ на фактите преди споделянето.

Отделът за бързо реагиране, работещ към Стрийт № 10, се справя с редица фалшиви новини и измами онлайн и се координира с властта, за да използва подходящия отговор. Това може да включва пряко опровержение в социалните медии, работа с платформи за премахване на вредно съдържание и осигуряване на популяризиране на кампаниите за обществено здраве чрез надеждни източници.

Звеното е един от екипите, попадащи в по-широката клетка за борба с дезинформацията, ръководена от Министерството за цифровата култура, медиите и спорта, съставена от експерти от правителството и от технологичния сектор.

Клетката взаимодейства със платформи за социални медии и специалисти по дезинформация от гражданското общество и академичните среди, за да установи цялостен преглед на степента, обхвата и въздействието на дезинформацията, свързана с коронавируса.

Ваксината срещу Covid-19 се счита за най-добрата стратегия за излизане от lockdown-a и учени от цял ​​свят се надпреварват да разработят такава, която може да бъде произведена в голям мащаб. Групата за ваксини в Оксфорд се надява да бъдат готови поне милион дози през септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"