Снимка: © Twitter @BBCFergusWalsh

От вчера в социалните мрежи, влкючително и българските, се разпространява "новината", че първият човек, на когото е инжектирана пробна ваксина срещу коронавирус във Великобритания, е починал.

Д-р Гранато, заяви, че „се справя добре“, след като в социалните медии бе разпространена фалшива статия за нейната смърт.

В статията се твърди, че микробиологът д-р Елиса Гранато, която участва в процеса в Оксфорд в четвъртък, е починала вследствие на усложнения след приемането на ваксината.

По-късно правителството заяви, че статията е „напълно невярна“ и предупреди хората да не споделят необосновани твърдения онлайн.

Гранато беше един от двама души, които участваха в процеса по тестване на ваксина и заяви, че е развълнувана да подкрепи усилията чрез доброволческа дейност.

След статията за „смъртта“ ѝ, преди да заключи акаунта си в Twitter, тя написа: „Да се събудиш с фалшива статия за твоята смърт… Аз съм добре.“

В неделя следобед Министерството на здравеопазването и социалните грижи публикува в Twitter: „Новините, разпространяващи се в социалните медии, че първият доброволец в проучването за ваксина срещу коронавирус във Великобритания е умрял, е напълно невярна.


По-рано този месец правителството възобнови обществената си информационна кампания Don’t Feed the Beast (Не храни звяра), за да насърчи хората да поставят под въпрос онова, което четат онлайн. Списъкът за споделяне включва основни съвети като проверка на източника на историята и анализ на фактите преди споделянето.

Отделът за бързо реагиране, работещ към Стрийт № 10, се справя с редица фалшиви новини и измами онлайн и се координира с властта, за да използва подходящия отговор. Това може да включва пряко опровержение в социалните медии, работа с платформи за премахване на вредно съдържание и осигуряване на популяризиране на кампаниите за обществено здраве чрез надеждни източници.

Звеното е един от екипите, попадащи в по-широката клетка за борба с дезинформацията, ръководена от Министерството за цифровата култура, медиите и спорта, съставена от експерти от правителството и от технологичния сектор.

Клетката взаимодейства със платформи за социални медии и специалисти по дезинформация от гражданското общество и академичните среди, за да установи цялостен преглед на степента, обхвата и въздействието на дезинформацията, свързана с коронавируса.

Ваксината срещу Covid-19 се счита за най-добрата стратегия за излизане от lockdown-a и учени от цял ​​свят се надпреварват да разработят такава, която може да бъде произведена в голям мащаб. Групата за ваксини в Оксфорд се надява да бъдат готови поне милион дози през септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен