Първата задача на Радев за 2024 г.: да сезира КС за "бруталното посегателство" върху Конституцията Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев обяви каква ще е първата му задача от новата година - да сезира Конституционния съд (КС) за промените в Конституцията, които бяха приети в края на декември.

Пред журналисти той определи реформата, която засяга пряко неговите правомощия във връзка със служебните кабинети, като "брутално и в много отношения некомпетентно посегателство върху Конституцията".

"Моето първо действие е да сезирам Конституционния съд. Ще го направя още в понеделник и тогава ще се запознаете подробно с моите мотиви, защото те са наистина доста обемисти“, заяви държавният глава.

Той даде знак, че ще атакува промените още през декември. Законодателната реформа ограничи възможностите на президента за избор на евентуален бъдещ служебен премиер до няколко конкретни държавни позиции. Тя даде и право на Народното събрание да намалява правомощията на изпълнителната власт по време на служебното управление.

Радев остана недоволен и от позволяването на хора с двойно гражданство да заемат постове на депутати и министри, както и промените в съдебната система.

Президентът отдели време и за кратка реч, която звучеше като продължение на новогодишен, но умопомрачителен, поздрав - в който не си спести да атакува индиректно управляващите.

"Влизаме в 2024 г. със смесени чувства и половинчати решения - полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление, но когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет започват да се приемат за норма, цената е националното ни достойнство и превръщането ни във втора категория граждани", каза държавният глава.

По думите му Новата година ще бъде година на избори - "между войната и мира, между националното самоунижение и достойното ни европейско бъдеще, между примирението и действията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024