В първия ден без официални брифинги на щаба настъпи хаос в сутрешната справка с новите данни за заболеваемостта. 

Сгрешени бяха показателите за броя на починалите и за общия брой положителни проби от началото на епидемията. 

В информацията от щаба беше подаден показател "159 починали, 0 за последното денонощие". Последните публично съобщени данни за смъртността в България от 4 юни обаче показват 147 починали. Ако справката от 5 юни е вярна, щеше да се окаже, че 12 пациенти са изгубили живота си за едно денонощие, което щеше да е абсолютен рекорд от началото на кризата с Covid.

Грешка има и в информацията за общия брой потвърдени случаи. На 4 юни те бяха 2585, а на 5 юни се съобщава за нови 34 случая. Сборът им би трябвало да излезе 2619 - това е общата сума на случаите от 8 март досега. 

Единният правителствен портал Coronavirus.bg обаче съобщава за 2627 потвърдени случая, което би означавало, че новозаболелите за деня би трябвало да са 42, а не 34. 

Установено е и почти над 10-кратно разминаване между съобщението за извършените PCR тестове за последното денощие и разликата в посочената от щаба обща сума на тестовете от вчера и днес. 

В 11:30 ч. Министерството на здравеопазването свика специален брифинг, на който беше обявено, че причината за разминаванията е свързана с прехода към изцяло електронна информационна система от 5 юни и с корекции на данни според събраната цялостна информация от лечебните заведения.

"В началото на априлкогато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените столични болници са правили грешка с 1-2 случая - да не ги качат - защото са приемали друга причина за смъртта. А след изясняване на лабораторния резултат на следващия ден, идва разликата. Никакъв интерес няма Министерството на здравеопазването, нещо да лъжем дали изследавнията ще са 1200 или 1250 и дали умрелите са с 10 повече или по-малко", каза проф. Тодор Кантарджиев.

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина