Снимка: © Прокуратура на Република България

Прокуратурата публикува първи официални данни от разследването за опита за убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. 

Кадрите са взети от камери за видеонаблюдение, монтирани в подземния паркинг на "Емко" ООД и са направени на 28 април 2015 г. Вечерта на същия ден Гебрев е показал симптоми на отравяне след среща с партньори от Полша в хотел "Кемпински-Зографски" в София. 

"След извършен анализ на записите от охранителната камера, се вижда, че маскирано лице се движи между автомобилите на дружеството. В тази връзка в лаборатория на ФБР е възложена видео-техническа експертиза, която да установи самоличността на лицето, евентуално съпричастно към извършеното престъпление", се казва в съобщението на прокуратурата. 

В началото на 2019 г. прокуратурата потвърди, че агент на руското ГРУ, заподозрян за съучастие в атентата срещу Сергей Скрипал, е засечен в София в периода на опита за убийство на Гебрев. Мъжът, идентифициран като Сергей Федотов, е влязъл в България със самолет в Бургас на 24 април и е напуснал страната в 20:21 ч. на 28 април 2015 г. 

Публикуваните записи от гаража на "Емко" са направени малко преди 14 ч. в деня, в който Федотов е заминал. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети