Първи резултати от изборите в Германия: Социалдемократите водят с 2% пред ХДС/ХСС Снимка: © Getty Images

Социалдемократическата партия (SPD) печели парламентарните избори в Германия с 26% подкрепа, показват първите прогнозни резултати на ZDF.

На второ място се нарежда консервативният блок ХДС/ХСС с два процентни пункта по-малко - 24%. Християндемократите на Ангела Меркел регистрират спад с около 9%.

Трета политическа сила са "Зелените" с 14,5 на сто от гласовете, следвани от Либералите с 12 процента. В следващия Бундестаг най-вероятно ще попаднат още "Алтернатива за Германия" (10%) и "Левите" (5%).

В изборите за Бундестаг участваха 47 партии с общо 6211 кандидати. За да бъде представена в парламента, една партия трябва да преодолее избирателната бариера от 5%. Право на глас имаха 60,4 милиона германски граждани.

Битката за наследник на Ангела Меркел като канцлер ще бъде оспорвана. Все още предстои обявяване на окончателните резултати, защото тепърва ще се броят гласовете, пуснати по пощата. Рекорден брой хора са избрали този метод заради пандемията. Очаква се делът на дистанционно подадените заради коронавируса гласове да бъде около 40%.

При ARD данните изглеждат малко по-различно. Според тях консерватори и социалдемократи са изравнени с по 25 на сто, следват "Зелените" с 15%, крайнодесни и либерали са с по 11 на сто. Левите отново са над бариерата с 5%.

Лидерът на социалдемократите и финансов министър Олаф Шолц изглежда най-вероятният нов канцлер на Германия. Независимо че прогнозите дават на социалдемократите изравнен резултат с ХДС/ХСС, кандидатът на консерваторите Армин Лашет - премиерът на Северен Рейн - Вестфалия, се ползва с по-малко доверие сред гражданите.

Според германската конституция Бундестагът избира за канцлер този, който успее да събере управляващо мнозинство.

Въпреки вероятната загуба и най-слабия резултат в историята - Християндемократите вероятно ще се опитат да съставят кабинет на политическия център със свободните демократи и "Зелените", потвърди Лашет в първото си изявление след края на изборния ден, в присъствието на Меркел.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингсбайл коментира резултатите като ясна заявка за управление на Олаф Шолц.

"Това е дълга изборна вечер със сигурност," каза самият Шолц малко след обявяването на резултатите. "Още по-сигурно обаче е, че много граждани са отбелязали ГСДП в бюлетината, тъй като искат да има промяна в правителството. Искат и следващят канцлер да се казва Олаф Шолц".

Социалдемократите печелят 5-6 пункта спрямо предходните избори.

Ако резултатите останат сходни с тези в екзит половете, това всъщност стеснява възможностите за сключване на коалиция и може отново да доведе до политическа безизходица, каквато имаше и през 2017 г. заради неотстъпчивите позиции на партиите.

Германският Бундестаг е със 756 депутатски места, т.е. за мнозинство са необходими 379.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024