"Изправи се! Мутри, вън" заплашва да се разцепи още преди депутатите й да са се заклели в Народното събрание.

Мая Манолова и Татяна Дончева организираха пресконференция, на която лидерът на "Изправи се.БГ" се разграничи недвусмислено от позицията на един от лидерите на "Отровното трио" Николай Хаджигенов - съпредседател на предизборната коалиция.

По-рано днес Хаджигенов обяви пред БНТ, че е готов да води преговори за ново правителство веднага, както и че "гласовете на БСП ни трябват, за да убием ламята" - ГЕРБ. Той коментира още, че "би станал министър, ако трябва да пожертва себе си", както и че коалицията му е готова "на всичко, за да приключат ГЕРБ и да започнат да градят".

Мая Манолова обаче даде да се разбере, че позицията на Хаджигенов не е приемлива за останалите партньори в групата.

"Изразеното от г-н Хаджигенов мнение тази сутрин е негово лично мнение, което по никакъв начин не ангажира коалицията "Изправи се! Мутри, вън". Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци за правителство не влизаме", каза тя.

ЦИК все още не е обявила финалното разпределение на мандатите в 45 Народно събрание, но "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън" ще имат само 92 народни представители. За да съставят самостоятелно мнозинство, ще им е нужна подкрепа от друга сила - ГЕРБ, ДПС или БСП.

Манолова постави под съмнение и бъдещата позиция на Хаджигенов в парламентарната група, като подчерта, че той е бил съпредставляващ коалицията заедно с нея "до провеждането на парламентарните избори".

"Предстои да се формира парламентарна група, която ще избере ръководство и говорители. Те ще изразяват мнението на ПГ. Не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази парламентарна група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС. Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, няма да бъде част от парламентарната ни група. Ще водим разговори с ИТН и Демократична България за общи действия. Казали сме ясно и какви ще бъдат първите стъпки на "Изправи се" след влизането в парламента", каза тя.

Манолова не отговори дали е изяснила позицията си с Хаджигенов в личен разговор, преди да излезе пред медиите.

Самият той по-рано потвърди позицията си, че "идеята да правим избори, докато спечели който и както трябва, е супер готина, но това не е демокрация", както и че "е нужно опозиционно настроено правителство", дори то да е кабинет на малцинството, което да "ликвидира Борисов, ГЕРБ и герберщината".

Николай Хаджигенов: Коалицията с Мая Манолова приключи на 4 април

Mая Манолова обяви, че ще настоява за промени в Изборния кодекс, смяна на състава на ЦИК и на ръководителя на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, защото "никои избори не могат да бъдат честни при тази изборна администрация".

"За нас е неприемллива каквато и да е договорка за постове, особено с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Предупредили сме и е ясно, че никакви разговори от "готови да се жертват" да станат министри, няма да бъдат толерирани. Решенията за подкрепа на кабинет ще се вземат в ПГ", каза Манолова.

Татяна Дончева коментира, че "е нужно по-голямо хладнокръвие от всички ни" по повод заявените мнения на хора, които досега не са участвали в парламентарния живот.

"Аз не бих пледирала за никакви крайности, но се наложи да дадем този брифинг, тъй като реакцията на сутрешното изявление на Хаджигенов беше прекалено бурна. Ако си дадем няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите им, ще намерим едно златно сечение", каза тя в отговор на въпрос дали той ще бъде отлъчен от бъдещата група.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество