Снимка: © Getty Images
  • Обявиха първи официален случай на коронавирус в Гърция
  • До момента у нас няма регистриран случай на новия коронавирус. В София, Бургас, Русе, Хасково и Пловдив има няколко души със симптоми на Covid-19 и те са поставени под медицинско наблюдение
  • Първо стана ясно, че за българите под домашна карантина, които нямат симптоми на заболяването, няма да се издава болничен лист. Така 14-те дни извън работното място биха били за сметка на отпуска им - платен или неплатен. След това обаче в парламента бе съобщено, че осигурените българи могат да се възползват от болничен за карантината.
  • Вицепремиерът Томислав Дончев каза: „Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите".
  • Първи смъртен случайна френски гражданин от заразата

  • Няколко българи са настанени в болници в различни градове в страната със съмнения за коронавирус и резултатите на всички се очаква да станат ясни днес. За момента в България няма регистриран случай на Covid-19.

През изминалата нощ двама души са постъпили за наблюдение във Военномедицинска академия в София заради съмнения за зараза с новия коронавирус. Те са пътували в Италия и проявяват симптоми на вируса, обяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски, цитиран от BTV.

Двама души са настанени в Инфекциозната болница в Бургас със съмнения за Covid-19. Става въпрос за мъж и млада жена, които са се върнали от Италия

В Русе със съмнения за коронавируса са трима пациенти, настанени в Инфекциозната клиника, а в Хасково има симптоми за болестта при дете, което е под наблюдение в болница. Там има още трима жители под домашна карантина, при които обаче няма съмнения на заболяването.

Двама мъже в Пловдив са със симптоми болестта – температура и мускулни болки, като са потърсили консултация с лекари от Инфекциозна клиника. А вчера стана ясно, че жена, която се е завърнала от Италия в града, е дала отрицателна проба.

В Сливен под карантина са поставени китайски граждани, които са се върнали от родината си. Те са добре и нямат оплаквания, но ще останат под наблюдение в период от 14 дни.

Началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че всички, които нямат признаци на болест, трябва да са под домашна карантина.

„Приемайки абсолютно всички за карантина в болниците, това ще изтощи системата, още преди да е дошла кризата. Този модел на поведение не сме го измислили ние. Той е навсякъде – Китай, Азия и в Европа. Гледаме какво правят другите здравни системи, които се справят с тази заплаха“, каза той, цитиран от BTV.

Във вторник стана ясно, че хората, пребивавали в район със зараза от коронавирус и които нямат симптоми, прибирайки се в България, трябва да уведомят незабавно работодателя си. След това е нужно да останат по домовете си под карантина за 14 дни. Първоначално беше съобщено, че за този период няма да им се издава болничен и стана ясно, че оставането вкъщи ще е за сметка на отпуска им – платен или неплатен.

По-късно обаче в парламента бе съобщено, че осигурените българи могат да ползват болничен лист за домашна карантина, ако са пътували в области със зараза от коронавирус Covid-19.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че има законови възможности социално осигурените лица да ползват болничен лист при карантината. Според нея личните лекари могат да издадат такъв. За целта обаче кризисният щаб трябва да реши как съответният личен лекар да получава данни от Гранична полиция, че лицето е пътувало в област, където има зараза.

В сряда вицепремиерът Томислав Дончев даде допълнителни разяснения относно ситуацията. Той призова за адекватна реакция от страна на всички и препоръча да не се създава „масова психоза“.

„Хората не се пускат в болничен от телевизора. Министърът на здравеопазването също не може да пусне 1/3 от българите".

"Болничните се предписват от лекар. Той преценява какво да прави и какъв е рискът. Посланието на министъра е следното – не може всеки, който е бил на почивка, да излезе в двуседмичен болничен”, обясни Дончев, цитиран от NOVA.

Той призова всички да бъдат гъвкави в тази ситуация.

„Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус. На сайта на Министерство на здравеопазването има достатъчно информация какви превантивни мерки трябва да се вземат", добави вицепремиерът.

Междувременно в Европа вирусът продължава да се разпространява бързо, като Гърция е поредната страна, която обяви първи случай на заразата на своя територия

38-годишна жена от Солун е била диагностицирана с коронавирус. Тя се е прибрала наскоро от Северна Италия и показва леки симптоми на болестта. Министерството на здравеопазването в страната  е съобщило пред Reuters, че жената се намира в добро здраве и е под наблюдение. В момента се издирват хората, които са влезли в контакт с нея след завръщането ѝ в Гърция.

В самата Италия вече има 12 починали от Covid-19, като последният смъртен случай е на 70-годишен гражданин от Ломбардия. 

Франция обяви първия смъртен случай на френски гражданин от заразата. На 15 февруари първата жертва в Европа бе отбелязана именно там, когато на територията на страната почина 80-годишен турист от китайски произход.

Новият смъртен случай е на 60-годишен французин, който е бил тестван спешно във вторник вечерта в Париж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание