Жената от Пловдив със съмнения за коронавирус е с отрицателна проба Снимка: © Getty Images

В България имаше съмнения за новия коронавирус след като жена, която се е върнала от Италия в Пловдив, бе приета в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги". Тя обаче е дала отрицателна проба и не е заразена, съобщи в интервю за BTV проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

След като е била в една от заразените зони в Италия, 60-годишната жена е страдала от мускулни болки и висока температура, съобщи NOVA. Сама е потърсила помощ, а сега е изолирана в специално помещение. Била е прегледана, а пробата е изпратена за изследване в Националния център по паразитология в София.

Жената е била на екскурзия във Венеция на 16 февруари. За БНТ от Регионалната здравна инспекция в Пловдив съобщиха, че при въпросната пациентка липсва типичната картина за новото заболяване. Температурата й бързо е спаднала.

Междувременно ученици от Математическата гимназия в Пловдив бяха поставени под карантина, след като са били на двуседмичен стаж в Италия, съобщи БНТ.

Става въпрос за 20 ученици и двама техни преподаватели. След като са кацнали у нас в понеделник, незабавно са били прегледани още на летището и е установено, че нито едно от децата не е имало висока температура, нито други симптоми на заболяването. Взимат се обаче превантивни мерки.

Категорично е решено, че те няма нужда да бъдат изолирани в инфекциозната клиника или във ВМА в София, защото нямат клинична картина, но ще бъдат под домашно наблюдение в продължение на две седмици.

От Академията за музикално и танцово изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив обявиха, че при тях са пристигнали четири групи студенти от Китай с цел провеждане на магистърско и докторантско обучение, но те не са от провинцията, която е източник на заразата. Двама от тях са в България от март миналата година и не са напускали страната.

Във втората група има девет души, които дошли в България на 1 октомври миналата година. Тръгнали са си на 16 февруари. 15 души от третата група са пристигнале на 6 януари тази година, но сред тях също няма болни. А четвъртата група от 7 души е в България от 25 януари 2020 г.

По изрично настояване на ръководството на АМТИИ българо-китайската фирма, която осигурява пребиваването на китайските студенти, е поставила студентите в изолация 16 дни, преди те да се появят в академията.

В Сливен също има група хора, поставени под карантина, след като са се завърнали от пътувания до континентален Китай. Става въпрос за български граждани и китайско семейство, съобщава bTV.

Прочетете още:

14 ДНИ КАРАНТИНА И "ПЕСТЕЛИВИ" ТЕСТОВЕ: МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024