Снимка: © Getty Images

В България имаше съмнения за новия коронавирус след като жена, която се е върнала от Италия в Пловдив, бе приета в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги". Тя обаче е дала отрицателна проба и не е заразена, съобщи в интервю за BTV проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

След като е била в една от заразените зони в Италия, 60-годишната жена е страдала от мускулни болки и висока температура, съобщи NOVA. Сама е потърсила помощ, а сега е изолирана в специално помещение. Била е прегледана, а пробата е изпратена за изследване в Националния център по паразитология в София.

Жената е била на екскурзия във Венеция на 16 февруари. За БНТ от Регионалната здравна инспекция в Пловдив съобщиха, че при въпросната пациентка липсва типичната картина за новото заболяване. Температурата й бързо е спаднала.

Междувременно ученици от Математическата гимназия в Пловдив бяха поставени под карантина, след като са били на двуседмичен стаж в Италия, съобщи БНТ.

Става въпрос за 20 ученици и двама техни преподаватели. След като са кацнали у нас в понеделник, незабавно са били прегледани още на летището и е установено, че нито едно от децата не е имало висока температура, нито други симптоми на заболяването. Взимат се обаче превантивни мерки. 

Категорично е решено, че те няма нужда да бъдат изолирани в инфекциозната клиника или във ВМА в София, защото нямат клинична картина, но ще бъдат под домашно наблюдение в продължение на две седмици.

От Академията за музикално и танцово изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив обявиха, че при тях са пристигнали четири групи студенти от Китай с цел провеждане на магистърско и докторантско обучение, но те не са от провинцията, която е източник на заразата. Двама от тях са в България от март миналата година и не са напускали страната.

Във втората група има девет души, които дошли в България на 1 октомври миналата година. Тръгнали са си на 16 февруари. 15 души от третата група са пристигнале на 6 януари тази година, но сред тях също няма болни. А четвъртата група от 7 души е в България от 25 януари 2020 г.

По изрично настояване на ръководството на АМТИИ българо-китайската фирма, която осигурява пребиваването на китайските студенти, е  поставила студентите в изолация 16 дни, преди те да се появят в академията.

В Сливен също има група хора, поставени под карантина, след като са се завърнали от пътувания до континентален Китай. Става въпрос за български граждани и китайско семейство, съобщава bTV. 

Прочетете още:

14 ДНИ КАРАНТИНА И "ПЕСТЕЛИВИ" ТЕСТОВЕ: МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа