14 дни карантина и "пестеливи" тестове: Мерките срещу коронавируса в България Снимка: © Getty Images

Българите, които се връщат от райони с висок брой пациенти с новия коронавирус (включително - Северна Италия), трябва да запазят доброволен 14-дневен карантинен период. Това призоваха премиерът Бойко Борисов и началникът на Военномедицинска академия ген. Вецислав Мутафчийски пред журналисти в Министерски съвет.

Заради значителното увеличаване на заболелите в Италия и повишеният трафик на пътници към България, правителството формира специален щаб за превенция на болестта, в който влизат специалисти от ВМА и Министерството на здравеопазването, главният секретар на МВР и директорът на "Гранична полиция", както и представители на Външно министерство.

Институциите са ангажирани с информационна кампания за мерките за сигурност и периода на карантина, които ще трябва да се приложат спрямо връщащите се граждани.

"Спазването на тази дисциплина не е само отговорност към човека, а към всички останали от неговото семейство и най-близко обкръжение", предупреди началникът на ВМА.

Всички летища в страната, както и Терминал 1 и 2 на летище "София", са оборудвани с термокамери за наблюдение на пътниците. Под "термокамери" трябва да се разбира обаче 2, една на Терминал 1 и втора на Терминал 2, показа проверка на boulevardbulgaria.bg.
По сухоземната граница също ще бъдат назначени екипи за дежурства с мобилни дистанционни термометри за откриването на потенциално заразени.

От Милано до Инфекциозна болница

Няколко часа по-рано в понеделник, във Facebook беше публикувано свидетелство от Красимира Дамянова за слабата комуникация между здравните институции и хората, които току-що се прибират от Северна Италия.

Дамянова пише, че веднага след кацането си от Милано в София е направила опит да провери дали не е "пренесла" новия коронавирус. Жената е прехвърляна от Окръжна болница в частна лаборатория, оттам - към телефона за спешна помощ 112, оттам - към Министерството на здравеопазването, после - към централата на Националния център за заразни и паразитни болести, и към лабораторията на Центъра, която се разполага на различен адрес в София. Едва след поредното пренасочване Дамянова е уведомена, че тестове за новия коронавирус се извършват само във Военномедицинска академия или в Инфекциозна болница.

В крайна сметка - от Министерството на здравеопазването са предупредили жената, че "ако човек сам реши да се изследва за короната, трябва да си плати 200 лв., ако не - да чака да получи симптоми и да се обади на 112".

Тестовете вече са безплатни

Началникът на ВМА ген. Мутафчийски потвърди, че досега болницата е прилагала инструкция на Световната здравна организация, която предполага ограничен подбор на хората, подлежащи на тест за новия коронавирус.

Според тази инструкция: изследването е задължително и безплатно за хора, които проявяват болестни симптоми и имат история на пътувания в места, които са засегнати от епидемията.

Сред възможните симптоми са: треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки, отпадналост.

Поради ограниченото производство на тестове за Covid-2019 в световен мащаб и наличието на общо около 2000 теста в София, ръководството на ВМА е изисквало заплащане от онези пациенти, които нямат симптоми на заболяването.

"Има редица граждани, които повлияни от по-големия информационен поток, решават да си направят такива тестове, без да има медицински основания. Във ВМА досега имаше тарифа - 200 лева за граждани, които искат да се тестват по собствено желание, без да са свързани по някакъв начин с коронавируса. Какви бяха основанията за това? В тази ситуация, в която целият свят се тресе от коронавирус, всички лаборатории искат да се снабдят с такива тестове. Производството не е пригодено за такова търсене. Ние самите трудно се справихме с намирането на такива тестове, но успяхме. Институтът по паразитни и заразни болести има за около 1000 души, ВМА има също за около 1000 души. Поръчано е, чака се за още 1000", каза ген. Мутафчийски.

От 24 февруари таксата от 200 лв. за изследване вече е отменена, но въпреки всичко, лекарите и правителството призовават тестовете да се прилагат пестеливо и да се запазят за "хората, които имат нужда, защото от това зависи дали ще бъдат поставени в болница или не".

Нещо повече: от ВМА предупреждават, че докато не се развият симптоми на заболяване, не може да се разчита изцяло на резултата от проведения тест за новия коронавирус.

"При напълно здрав човек правенето на такъв тест не е достатъчно сигурно. Заради това не бива да се прави истерия "Дайте да се тестуваме и като сме отрицателни, значи сме отрицателни". Не, не сме. Доверете се на лекарите, че при дадени показания всеки български гражданин ще бъде тестуван", каза Мутафчийски.

"Ако нямаме стиковка с населението, ще стане като в Италия"

Началникът на ВМА посочи още, че Covid-2019 има по-ниска смъртност в сравнение с останалите сериозни инфекциозни заболявания.

"Светът се опитва да бъде по-подготвен към такива предизвикателства. Опитваме се да следваме тази линия, не защото това е някаква извънредна болест, която ще ни унищожи. Тя е далеч по-несмъртоносна от ебола и от какво ли още не, което мина", каза още той.

Специалният щаб за коронавируса ще предоставя всекидневна информация за мерките, които здравните заведения взимат за предпазване от коронавируса.

До момента в България няма нито един потвърден случай на заболяването.

"Още нямаме криза, няма заболяване, но в другите държави вече има. Не за да създадем паника, а за да помолим хората да знаят - имаме готовност, но без сами да се пазим ние, каквито и мерки да взимат лекарите и да се стигне до заграждения на населени места,... пази Боже. Имаме и такава готовност. Максимално откровени трябва да сме с населението, само с негова помощ можем да се справим. Ако нямаме неговата стиковка, ще стане като в Италия", каза Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024