Снимка: © Getty Images

33-годишен мъж от Хонконг се зарази за втори път с коронавирус, а учените в азиатската страна посочват, че това е първият случай в света, в който се проявява повторна инфекция.

Информацията предаде авторитетният Japan Times, позовавайки се на официалната позиция на изследователски екип от Хонконг. Учените от университета в автономния регион съобщиха, че мъжът се е възстановил от Covid-19 през април тази година, но този месец е дал нова положителна проба.

33-годишният гражданин на Хонконг се е върнал със самолет от Европа, когато при „скрийнинг“ на летището става ясно, че е заразен повторно. Учените са направили анализ на геномната последователност на вируса, за да докажат, че човекът е бил инфектиран с два различни щама на коронавируса.

Добрата новина е, че мъжът не е развил никакви симптоми при второто заразяване, което може да е индикация, че „повторните инфекции могат да бъдат по-леки“, смятат от Университета в Хонконг.

„Нашите изводи показват, че SARS-CoV-2 може да се задържи в организмите на хората“, обяви Куок-Юнг Юен в доклада си, предоставен на списание „Clinical Infective Diseases“. „Вирусът може да продължи да циркулира в тялото дори ако пациентите са се сдобили с имунитет чрез прекарана зараза или ваксинация“, казват учените.

Изследователите не успяват да установят загадката защо някои пациенти не успяват да изчистят вируса от тялото си в продължение на седмици. Това се дължи или на оставащи в организма части на вируса, на повторно „избухване“ на инфекцията, или на съвсем ново заразяване.

„Това е първото доказателство в света за пациент, който се е възстановил от Covid-19, но е преживял още един епизод на коронавируса след това“, пише в доклада на учените от Хонконг.

Около 24 милиона души по света са се заразили с коронавируса, съобщи Мария ван Керкхове от Световната здравна организация в понеделник. При повечето от тях, дори при тези, които нямат тежки симптоми, имунната система проявява моментална реакция. Това, което не се знае, е колко силен е този неѝн отговор и колко дълго продължава, сподели тя. Предупреди да „не се правят никакви заключения“ относно случая в Хонконг.

„Преди този доклад, много хора вярваха, че възстановените от Covid-19 пациенти имат имунитет срещу повторна инфекция. Има обаче доказателство, че антителата на някои от тях отслабват след няколко месеца“, съобщиха учените от Хонконг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица