Първи случай в света на повторна инфекция с коронавирус Снимка: © Getty Images

33-годишен мъж от Хонконг се зарази за втори път с коронавирус, а учените в азиатската страна посочват, че това е първият случай в света, в който се проявява повторна инфекция.

Информацията предаде авторитетният Japan Times, позовавайки се на официалната позиция на изследователски екип от Хонконг. Учените от университета в автономния регион съобщиха, че мъжът се е възстановил от Covid-19 през април тази година, но този месец е дал нова положителна проба.

33-годишният гражданин на Хонконг се е върнал със самолет от Европа, когато при „скрийнинг“ на летището става ясно, че е заразен повторно. Учените са направили анализ на геномната последователност на вируса, за да докажат, че човекът е бил инфектиран с два различни щама на коронавируса.

Добрата новина е, че мъжът не е развил никакви симптоми при второто заразяване, което може да е индикация, че „повторните инфекции могат да бъдат по-леки“, смятат от Университета в Хонконг.

„Нашите изводи показват, че SARS-CoV-2 може да се задържи в организмите на хората“, обяви Куок-Юнг Юен в доклада си, предоставен на списание „Clinical Infective Diseases“. „Вирусът може да продължи да циркулира в тялото дори ако пациентите са се сдобили с имунитет чрез прекарана зараза или ваксинация“, казват учените.

Изследователите не успяват да установят загадката защо някои пациенти не успяват да изчистят вируса от тялото си в продължение на седмици. Това се дължи или на оставащи в организма части на вируса, на повторно „избухване“ на инфекцията, или на съвсем ново заразяване.

„Това е първото доказателство в света за пациент, който се е възстановил от Covid-19, но е преживял още един епизод на коронавируса след това“, пише в доклада на учените от Хонконг.

Около 24 милиона души по света са се заразили с коронавируса, съобщи Мария ван Керкхове от Световната здравна организация в понеделник. При повечето от тях, дори при тези, които нямат тежки симптоми, имунната система проявява моментална реакция. Това, което не се знае, е колко силен е този неѝн отговор и колко дълго продължава, сподели тя. Предупреди да „не се правят никакви заключения“ относно случая в Хонконг.

„Преди този доклад, много хора вярваха, че възстановените от Covid-19 пациенти имат имунитет срещу повторна инфекция. Има обаче доказателство, че антителата на някои от тях отслабват след няколко месеца“, съобщиха учените от Хонконг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024