Първи случай в света на повторна инфекция с коронавирус Снимка: © Getty Images

33-годишен мъж от Хонконг се зарази за втори път с коронавирус, а учените в азиатската страна посочват, че това е първият случай в света, в който се проявява повторна инфекция.

Информацията предаде авторитетният Japan Times, позовавайки се на официалната позиция на изследователски екип от Хонконг. Учените от университета в автономния регион съобщиха, че мъжът се е възстановил от Covid-19 през април тази година, но този месец е дал нова положителна проба.

33-годишният гражданин на Хонконг се е върнал със самолет от Европа, когато при „скрийнинг“ на летището става ясно, че е заразен повторно. Учените са направили анализ на геномната последователност на вируса, за да докажат, че човекът е бил инфектиран с два различни щама на коронавируса.

Добрата новина е, че мъжът не е развил никакви симптоми при второто заразяване, което може да е индикация, че „повторните инфекции могат да бъдат по-леки“, смятат от Университета в Хонконг.

„Нашите изводи показват, че SARS-CoV-2 може да се задържи в организмите на хората“, обяви Куок-Юнг Юен в доклада си, предоставен на списание „Clinical Infective Diseases“. „Вирусът може да продължи да циркулира в тялото дори ако пациентите са се сдобили с имунитет чрез прекарана зараза или ваксинация“, казват учените.

Изследователите не успяват да установят загадката защо някои пациенти не успяват да изчистят вируса от тялото си в продължение на седмици. Това се дължи или на оставащи в организма части на вируса, на повторно „избухване“ на инфекцията, или на съвсем ново заразяване.

„Това е първото доказателство в света за пациент, който се е възстановил от Covid-19, но е преживял още един епизод на коронавируса след това“, пише в доклада на учените от Хонконг.

Около 24 милиона души по света са се заразили с коронавируса, съобщи Мария ван Керкхове от Световната здравна организация в понеделник. При повечето от тях, дори при тези, които нямат тежки симптоми, имунната система проявява моментална реакция. Това, което не се знае, е колко силен е този неѝн отговор и колко дълго продължава, сподели тя. Предупреди да „не се правят никакви заключения“ относно случая в Хонконг.

„Преди този доклад, много хора вярваха, че възстановените от Covid-19 пациенти имат имунитет срещу повторна инфекция. Има обаче доказателство, че антителата на някои от тях отслабват след няколко месеца“, съобщиха учените от Хонконг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024