Снимка: © Getty Images

33-годишен мъж от Хонконг се зарази за втори път с коронавирус, а учените в азиатската страна посочват, че това е първият случай в света, в който се проявява повторна инфекция.

Информацията предаде авторитетният Japan Times, позовавайки се на официалната позиция на изследователски екип от Хонконг. Учените от университета в автономния регион съобщиха, че мъжът се е възстановил от Covid-19 през април тази година, но този месец е дал нова положителна проба.

33-годишният гражданин на Хонконг се е върнал със самолет от Европа, когато при „скрийнинг“ на летището става ясно, че е заразен повторно. Учените са направили анализ на геномната последователност на вируса, за да докажат, че човекът е бил инфектиран с два различни щама на коронавируса.

Добрата новина е, че мъжът не е развил никакви симптоми при второто заразяване, което може да е индикация, че „повторните инфекции могат да бъдат по-леки“, смятат от Университета в Хонконг.

„Нашите изводи показват, че SARS-CoV-2 може да се задържи в организмите на хората“, обяви Куок-Юнг Юен в доклада си, предоставен на списание „Clinical Infective Diseases“. „Вирусът може да продължи да циркулира в тялото дори ако пациентите са се сдобили с имунитет чрез прекарана зараза или ваксинация“, казват учените.

Изследователите не успяват да установят загадката защо някои пациенти не успяват да изчистят вируса от тялото си в продължение на седмици. Това се дължи или на оставащи в организма части на вируса, на повторно „избухване“ на инфекцията, или на съвсем ново заразяване.

„Това е първото доказателство в света за пациент, който се е възстановил от Covid-19, но е преживял още един епизод на коронавируса след това“, пише в доклада на учените от Хонконг.

Около 24 милиона души по света са се заразили с коронавируса, съобщи Мария ван Керкхове от Световната здравна организация в понеделник. При повечето от тях, дори при тези, които нямат тежки симптоми, имунната система проявява моментална реакция. Това, което не се знае, е колко силен е този неѝн отговор и колко дълго продължава, сподели тя. Предупреди да „не се правят никакви заключения“ относно случая в Хонконг.

„Преди този доклад, много хора вярваха, че възстановените от Covid-19 пациенти имат имунитет срещу повторна инфекция. Има обаче доказателство, че антителата на някои от тях отслабват след няколко месеца“, съобщиха учените от Хонконг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин