SAP Center Sofia e новият дом на развойния център SAP Labs България и на търговското дружество на компанията, които в последните години бяха пръснати на четири различни локации в София.

Сградата се намира на две крачки от метрото до един от най-посещаваните търговски центрове в столицата и е лесно достъпна с всякакъв вид обществен транспорт, както и с все по-насърчаваните екосъобразни опции за придвижване. Важно е да отбележим, че немската компания и световен лидер в областта на бизнес приложенията, както и един от най-големите работодатели в IT сектора у нас, е собственик на сградата.

В SAP Labs България в момента работят над 1400 колеги, като за изминалата година са постъпили над 200 нови специалисти.

Посреща ни Деница, която е завършила образование в Германия и започнала кариерата си в развойния център на компанията в Берлин – SAP Labs Berlin. С ентусиазъм разказва за позитивния опит в чужбина, който ѝ е помогнал за трансфера на позиция в България. Сега отговаря за комуникации в българския развоен център и ни споделя, че в офиса цари особено оживление поради визитата на важен гост от централата в Германия.

„Това е новият дом на SAP” – с тези думи започва нашият тур по етажите на сградата в компанията на Моника Ковачка-Димитрова, член на Надзорния съвет на компанията и Проектен мениджър за промяната към новото офис пространство.

Разминаваме се с млади хора с маратонки, тениски, карирани ризи - много неща ни говорят, че сме в процъфтяваща IT компания. Впечатление ни прави момиче, облечено с тъмно син суичър, на гърба на който е разположена карта на света с офисите нa SAP. Казва ни с широка усмивка, че е стажант и изглежда развълнувана.

За да се разхождаме из сградата задължително ни трябва придружител - достъпът е с карти и мерките за сигурност са на ниво, тъй като екипите работят по конфиденциални проекти.

Започваме отгоре надолу.

Гледката от терасата от 10-ия етаж е впечатляваща. Нищо чудно, че там са се събрали толкова хора. Витоша изглежда една идея по-близка - сякаш се гледаме очи в очи с нея.

Непосредствено до терасите в пространството вътре има открита площ за събития и за хранене. До нея е стаята за почивка, където има и библиотека, а зад нея двама колеги играят тенис на маса. Искаме разрешение да ги снимаме, след което се пъхаме при книгите. Изолацията на вратите и акустичната обработка на залата са достойни за уважение – нито звук не прониква вътре и не пречи на разговора ни.

Всички зони са проектирани с мисъл за служителите, разказва Моника Ковачка-Димитрова. След допитване до екипите, става ясно, че типичният за много офиси изцяло „open space“ дизайн тук не е предпочитан вариант. Хората не искат да отидат в офиса и да не знаят кое им е мястото.

В традиционните открити офисни пространства липсват топлината и характера на екипа.

„Ние гледахме да направим точно обратното и да запазим това, което преди колегите имаха като връзка и екипите да се държат заедно“, продължава тя.

Офис пространството в SAP Center Sofia е организирано така, че служителите да имат възможност както да се съсредоточат върху задачите си без много шум, така и да се срещат с колеги, да се събират за събития и обучения, или да работят заедно върху проекти.

„Сърцето на SAP винаги са били изследователската и развойна дейност. Колегите в тези направления имат нужда от големи монитори, за да програмират, но и от пространство, за да взаимодействат активно с останалите в екипа,“ казва Моника Ковачка-Димитрова.

Пространствата за целодневна екипна работа се наричат „team spaces“, а местата, където могат да се отделят и да се концентрират върху задачите си, далеч от шума, носят името „concentration spaces“.

Тези пространства за концентрирана работа са разположени в четирите края на сградата, а в средата са по-колаборативните места за срещи, кафе и обмяна на идеи и знания.

„Когато искат да се отделят, могат да отидат в тези зони, където тихичко да си седят и да си работят, а когато имат нужди от срещи - да се съберат в средата и да се виждат дори с колеги, с които не работят много често“, допълва Моника Ковачка-Димитрова.

От 1400-те души в SAP Labs България, над 90% са заети с облачни технологии.

Повече от 100 души в оперативния център отговарят за облачните решения на SAP, като денонощно следят статуса им, за да могат моментално да се задействат при необходимост.

„Ако нещо се случи, те имат възможност да реагират веднага и да оправят проблема, така че клиентите дори може и да не забележат. А след това анализират каква е била причината и търсят начини това да не се случва занапред“, разказва още Моника Ковачка-Димитрова.

Новата сграда на SAP се намира в „Промишлена зона Хладилника“ и е една от малкото, изцяло притежавани от компанията на глобално ниво.

Етажите, на които са разположени екипите, се различават по характерното цветно решение на всеки от тях. Освен това на разположение на служителите има отлично оборудвана фитнес зала, детски кът, в който има работни места за родители, както и стаи с Playstation и настолни игри за любителите на гейминга, които обичат да се разтоварват с игри.

Осветлението е „умно“ и ако сензорите не засичат движение на хора, лампите изгасват сами. Сградата е получила Leed Platinum сертификат за най-високо ниво на устойчивост.

Много от растенията в нея идват от предишните сгради на SAP и сега приятно радват очите и освежават обстановката. Зад сградата също има красив зелен парк, който в топлите дни може да се ползва за почивка или срещи за разпускане с колегите.

Сградата е открита в края на месец септември тази година с официална церемония в присъствието на главния технологичен директор на SAP Юрген Мюлер.

Глобалната компания SAP има представителство в България от 2000 година. Придобиването на собствена сграда е доказателство за дългосрочната инвестиция на SAP в българския развоен център и ангажимента за развитие и разрастване на локацията, както и превръщането й в регионален хъб за софтуерни разработки.

Онова, което прави впечатление на технологичния директор и останалите гости от ръководството, посетили сградата досега, не е толкова самата сграда, защото тя е стандарт за повечето локации на SAP по света, а по-скоро отношението на хората към нея – как я използват и колко добре се чувстват всички заедно, споделя Моника Ковачка-Димитрова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024